Mituri despre sindromul Asperger pe care ar trebui să nu le mai credeți
 

Mituri despre sindromul Asperger pe care ar trebui să nu le mai credeți

Persoanele cu sindrom Asperger pot duce o viață normală. Au nevoie doar de puțină înțelegere și acceptare.
Mituri despre sindromul Asperger pe care ar trebui să nu le mai credeți

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Sindromul Asperger a fost întotdeauna o sursă de confuzie și mituri. Dovadă în acest sens este faptul că descoperitorul său, pediatrul austriac Hans Asperger, a fost ignorat de contemporanii săi. Abia 60 de ani mai târziu boala a fost recunoscută. Descoperiți câteva mituri despre sindromul Asperger pe care ar trebui să nu le mai credeți!

Hans Asperger a găsit caracteristici comune la 4 copii și a constatat că acestea deviau de la cele obișnuite. La început, el a descris sindromul ca fiind caracterizat prin absența instinctului social și rezistența la schimbare.

Psihiatra engleză Lorna Wing a fost cea care a salvat acele studii uitate. În 1981, a făcut cunoscută munca medicului austriac și de atunci s-a vorbit despre sindromul Asperger. Există încă multe confuzii și mituri despre această boală.

Sindromul Asperger

Sindromul Asperger este o tulburare de dezvoltare care provoacă probleme în 3 domenii: interacțiune socială, limbaj și comunicare și flexibilitate cognitivă. Apare din cauza unei tulburări neurobiologice și este considerat o problemă gravă.

Unii definesc sindromul Asperger ca fiind o dizabilitate de a înțelege lumea socială. Este o definiție abstractă, care nu este ușor de înțeles.

În general, persoanele cu sindrom Asperger prezintă caracteristici relevante, cum ar fi următoarele:

  • Dificultăți în înțelegerea stărilor de spirit și în înțelegerea celorlalți.
  • Probleme în menținerea unei conversații și în interpretarea limbii.
  • Absența contactului vizual cu interlocutorul.
  • Interese limitate în ceea ce privește anumite subiecte.
  • Intoleranță la schimbarea rutinelor familiare.

11 mituri despre sindromul Asperger

Sindromul Asperger nu este bine înțeles de mulți oameni. Acest lucru, precum și construcția personajelor fictive pentru serialele de televiziune, a creat o serie de mituri. Următoarele sunt cele mai comune.

Sindromul Asperger

1. Sindromul Asperger trece în timp

Mulți oameni cred că sindromul Asperger este o problemă care este prezentă la unii copii și că dispare cu timpul, când aceștia ajung la vârsta adultă. Nu este adevărat. Această tulburare durează toată viața, dar poate evolua prin abordarea adecvată.

2. Bolnavii nu se vor căsători niciodată

Este unul dintre cele mai răspândite mituri despre sindromul Asperger, chiar și în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății. O persoană cu acest sindrom poate forma un cuplu și se poate căsători. Fiecare caz trebuie analizat individual.

3. Pacienții au fobie socială

Există o mare diferență între sindromul Asperger și fobia socială. Persoanele cu Asperger sunt conștiente de dificultățile lor în a înțelege anumite aspecte și, în mod natural, tind să evite contactul. Persoanele cu fobie socială pot avea abilități sociale, dar le este frică să le pună în practică.

4. Nu au niciun interes pentru ceilalți

Un alt mit larg răspândit care nu corespunde adevărului. Persoanele cu Asperger sunt adesea foarte interesate de cei apropiați. Cu toate acestea, există zone în care nu reușesc să se conecteze cu ei, ceea ce nu înseamnă că nu le pasă. Au un deficit social, dar au capacitatea de a simți afecțiune.

5. Le lipsește empatia

Deși pare oarecum paradoxal din cauza deficitului social, adevărul este că nici acest lucru nu este adevărat. Cei care au acest sindrom nu pot avea empatie cognitivă , dar au empatie emoțională. Uneori este nevoie ca celălalt să le explice ceea ce simt pentru a-i putea înțelege.

6. Nu se exprimă în mod adecvat

Deși sindromul Asperger implică unele limitări în limbaj și comunicare, acestea nu au nimic de-a face cu exprimarea. De fapt, bolnavii se exprimă uneori foarte fluent.

Problemele apar la sensurile figurate sau la metafore. Ei interpretează limba la propriu.

7. Sunt mai deștepți decât alții

Pot fi sau nu mai deștepți, dar acest lucru nu depinde de sindromul Asperger. Această boală nu afectează inteligența, nici în bine, nici în rău. Au tendința de a avea o reținere bună a subiectelor care îi interesează, dar asta nu indică faptul că sunt peste medie.

8. Sunt bolnavi

Acest sindrom nu poate fi clasificat ca o boală. Este un sindrom care afectează dezvoltarea și marchează anumite particularități.

9. Sindromul Asperger este egal cu autismul

Nici acest mit despre sindromul Asperger nu este adevărat. Deși este clasificat ca parte a tulburărilor din spectrul autismului (ASD), nu este același lucru cu autismul în sine.

10. Sunt asexuați

Acest sindrom nu afectează în niciun fel sexualitatea. Prin urmare, nu există nicio diferență în comparație cu o persoană medie.

11. Sunt agresivi

Acesta este un mit dăunător. Nu există dovezi care să arate că persoanele cu sindrom Asperger sunt mai agresive decât altele.

Pacienții se pot simți frustrați și reacționează agresiv în anumite situații, dar nu sunt violenți. Dimpotrivă, se estimează că până la 90% dintre ei sunt supuși violenței altora.

Specialist ce cunoaște mituri despre sindromul Asperger

Înțelegerea sindromului Asperger pentru a demonta miturile

Persoanele cu sindrom Asperger procesează informațiile într-un mod diferit. Acești oameni pot deveni gânditori foarte sistematici și ageri, deoarece nu au probleme cu dezvoltarea intelectuală. De asemenea, pot avea o viață socială normală, se pot îndrăgosti, se pot căsători, pot avea copii și pot fi fericiți.

Un mediu informat este factorul decisiv în progresul lor. De asemenea, este foarte important să-și cunoască patologia, deoarece sunt capabili să genereze strategii alternative de conviețuire.

Psihoterapia este o alternativă bună atât pentru persoana cu sindromul Asperger, cât și pentru cei din jur.

Este important să protejăm persoanele cu acest sindrom împotriva discriminării. Respingerea socială poate lăsa urme adânci și le poate limita motivația.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Roca, E. (2014). Cómo mejorar tus habilidades sociales. Acde.
  • Bellosta-Batalla, M., Pérez-Blasco, J., Pons, M. J. N., & Moya-Albiol, L. (2016). Mejora de la empatía cognitiva y el bienestar psicológico en estudiantes de psicología tras una intervención en mindfulness. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 19(1), 336-354.
  • González-Alba, Blas, Pablo Cortés-González, and Moisés Mañas-Olmo. “El diagnóstico del síndrome de Asperger en el DSM-5.” Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP 17.2 (2019): 332-353.
  • Artuñedo Perez, R., & Muriana Díaz, I. (2020). No soy diferente, solo tengo Asperger.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.