Personalitatea INFJ, cea mai ciudată dintre toate
 

Personalitatea INFJ, cea mai ciudată dintre toate

Personalitatea INFJ a crescut în popularitate în ultimii ani. Să vedem ce este, de unde vine și care sunt caracteristicile sale.
Personalitatea INFJ, cea mai ciudată dintre toate
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2023

Teoria celor 16 personalități este foarte populară atât în psihologie, cât și în cultura populară. Există mai multe teste responsabile de catalogarea tipului care corespunde fiecărui individ, printre care indicatorul Myers-Briggs. Printre posibilități, există una care se remarcă prin particularitate: personalitatea INFJ.

Este cunoscută și ca personalitate de avocat sau personalitate idealistă . Are caracteristici care îi permit să se distingă de celelalte. De altfel, Centrul de Aplicaţii ale Tipurilor Psihologice estimează că între 1 şi 3% din populaţie manifestă această personalitate.

Care este personalitatea INFJ?

Fată cu personalitatea INFJ

După cum am subliniat deja, personalitatea INFJ este una dintre cele 16 personalități identificate de indicatorul Myers-Briggs. Este un test al cărui scop este de a determina tipul de personalitate al unui individ. Este foarte util în mediul de lucru, deoarece măsoară modul în care o ființă umană operează și ia decizii.

Acest indicator a fost elaborat pe baza ideilor lui Carl Gustav Jung, în special cele expuse în cartea sa Tipuri psihologice (1921). Din întregul catalog de personalități, personalitatea INFJ a fost întotdeauna cea mai extravagantă. În termeni foarte simpli, personalitatea INFJ descrie indivizii ca fiind introvertiți, intuitivi, sensibili și judecători. Acronimul este construit din termeni englezi (I ntroverted, i N tuitive, F eeling și J udging).

Personalitatea INFJ: trăsături

În jurul personalității INFJ au fost create multe mituri. Unele dintre acestea îi exagerează calitățile, altele pur și simplu le denaturează complet. Adevărul este că putem determina următoarele caracteristici ale acestei personalități introvertite:

 • Compasiune: INFJ-urile sunt personalități cu nivel ridicat de empatie. Nu le este frică să demonstreze aceste calități atunci când este necesar, deși intuiția mediază întotdeauna situația. Practică empatia pe baza convingerilor, valorilor și perspectivelor proprii.
 • Combinarea emoției cu logica: Se spune că INFJ-urile sunt foarte sentimentale. Totuși, emoțiile sunt întotdeauna condiționate de raționament. Au o percepție obiectivă a binelui și a răului și, pe baza acesteia, speră să transforme lucrurile. Sunt emoționale, dar nu abandonează niciodată complet logica.
 • Disponibilitate de acordare a ajutorului: Oamenii cu personalități INFJ sunt întotdeauna dispuși să ajute. După ce au creat o legătură cu o altă persoană, ceea ce poate dura mult timp, nu ezită să ajute.
 • Gânduri idealiste: Dacă trebuie să evidențiem o caracteristică a personalității INFJ, aceasta ar fi idealismul. Această personalitate va încerca întotdeauna să se transpună în acțiune. Oamenii nu sunt visători pasivi, ci mai degrabă caută o modalitate de a transpune acele vise în realitate.
 • Organizare: La toate cele de mai sus se adaugă gradul ridicat de organizare al acestor oameni. Exercită controlul pe baza planificării. Acest lucru nu îi împiedică să ia decizii rapide atunci când trebuie, deși, ori de câte ori vor putea, vor încerca să fie metodici.

Punctele forte și punctele slabe ale acestei personalități

Femeie care ține în mână un bec

După cum ați văzut, particularitatea acestei personalități nu este întâmplătoare. Reunește un pic din toate calitățile și chiar și pe cele care intră în conflict între ele. Amintiți-vă în orice moment că INFJ sunt introvertiți și se disting prin următoarele puncte forte și puncte slabe:

Puncte forte

 • Au o capacitate asociată cu creativitatea sau arta.
 • Prețuiesc relațiile apropiate sau profunde.
 • Au un caracter rezervat. Acest lucru se manifestă cu o forță mai mare în fața străinilor.
 • Caută mereu să-și schimbe mediul prin acțiune.
 • Știu să trăiască în singurătate, deși acest lucru nu îi împiedică să împărtășească în mod activ lucruri cu un grup.
 • Sunt sensibili și folosesc acest lucru în compania rațiunii pentru a interpreta lumea.

Puncte slabe

 • Apare epuizarea când petrec mult timp în relație cu ceilalți.
 • Evită confruntarea sau nu știu să o controleze în mod corespunzător.
 • Idealismul poate genera așteptări foarte mari.
 • Pot crea o barieră care face dificilă cunoașterea lor pe deplin.
 • Pot fi încăpățânați (chiar și cei sortiți să eșueze).
 • În anumite contexte pot fi foarte emoționali.

Personalitatea INFJ corespunde mai multor atribute ale funcțiilor cognitive stabilite de Jung și indicatorul Myers-Briggs: gândire, simțire, senzație și intuiție.

Pentru a vă face o idee, se spune că oameni ca Taylor Swift și Oprah Winfrey au suficiente caracteristici pentru a fi considerați INFJ. Este o personalitate foarte complexă și neobișnuită.

Încheiem prin a vă aminti că aceasta și alte tipuri de personalitate sunt orientative. Dacă faceți un test și răspunsurile voastre sunt asociate cu personalitatea INFJ, nu trebuie să vă condiționați acțiunile sau gândurile în funcție de criteriile anterioare. Mai presus de toate, trebuie să fiți voi înșivă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.