Logo image
Logo image

Lipsa de afecțiune la copii: 6 efecte negative

5 minute
Lipsa de afecțiune la copii înseamnă, în esență, să nu fii iubit de cele mai importante persoane din viața ta. Fii un părinte iubitor și fă-ți copiii să simtă cât de valoroși sunt pentru tine.
Lipsa de afecțiune la copii: 6 efecte negative
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Îmbrățișările, mângâierile, sărutările și oferirea de sfaturi sunt câteva dintre semnele de afecțiune pe care părinții trebuie să le arate copiilor. Acestea nu sunt capricii sau semne ale dependenței emoționale, ci contribuie la o bună dezvoltare psihosocială. În cele ce urmează, află care sunt câteva dintre consecințele legate de lipsa de afecțiune la copii.

Cei mici depind aproape în totalitate de părinți sau de alți adulți care îi îngrijesc. Această dependență nu se manifestă numai din punct de vedere financiar și educațional, ci și din perspectiva aspectelor emoționale și psihologice.

Nu există lucru mai satisfăcător decât atunci când un părinte oferă copiilor săi afecțiune, iubire și înțelegere. Acestea le vor permite să crească într-un mediu sănătos și să-și dezvolte obiceiurile prin imitarea comportamentului pe care îl văd acasă. Cu toate acestea, mulți copii suferă de lipsă de afecțiune, fie din cauza familiei, fie din cauza persoanelor apropiate.

Îți recomandăm și:

Săruturile și îmbrățișările sunt importante pentru copii

6 efecte ale lipsei de afecțiune la copii

Cei mici au nevoie de gesturi afectuoase din partea persoanelor apropiate pentru a se simți iubiți și în siguranță. Însă pe măsură ce copilul crește, părinții tind să-și arate afecțiunea din ce în ce mai rar.

Some figure

Zilele lungi de lucru și stilul de viață agitat din ziua de azi fac ca adulții să uite sau să-și neglijeze responsabilitățile față de familie. De exemplu, nu reușesc să-și arate afecțiunea și iubirea față de copii. Aceste gesturi au ca scop să le reamintească celor mici cât de importanți sunt.

Lipsa de afecțiune la copii are consecințe grave. Ei se vor simți în mod constant singuri și abandonați. De asemenea, acest lucru afectează relația de comunicare dintre părinți și copii și poate avea efecte asupra stimei de sine.

Dacă observi următoarele probleme la copiii tăi, înseamnă că trebuie să le arăți mai multă afecțiune:

  • Au un comportament problematic și dificultăți în interacționarea cu oamenii.
  • Sunt mereu defensivi și alerți.
  • Suferă de stres.
  • Au sistemul imunitar slăbit din cauza depresiei.

1. Neascultare

Lipsa de afecțiune la copii duce la dorința de a primi atenție. Pentru a fi în centrul atenției, copiii mici tind să încalce regulile părinților. Ei dezvoltă un comportament inadecvat, precum crizele de furie și plâns în spații publice.

Copiii care își doresc afecțiune și atenție de la părinți obișnuiesc să se comporte deplasat. Dacă nu își ating scopul, cresc intensitatea și frecvența acestor episoade. Semnele tipice ale neascultării la copiii mici pot fi următoarele:

  • Plâns necontrolat
  • Agresivitate
  • Mânie
  • Impulsivitate
  • Schimbări bruște de dispoziție

2. Agresivitate

Atunci când copiii sunt agresivi, este recomandat să-i ascultăm și să arătăm interes față de ceea ce vor să ne spună. Astfel, vor observa că sunt luați în considerare și vor avea suficientă încredere pentru a ne explica problema cu care se confruntă.

Lipsa de afecțiune la copii se poate manifesta prin agresivitate3. Nesiguranță

Copiii se simt neprotejați și neputincioși în fața golului sufletesc și lipsei de afecțiune. Astfel, le va fi teamă să interacționeze cu alte persoane. Fiind nesiguri și temându-se constant pentru lor integritatea fizică și psihică, acești copii sunt mereu defensivi și alerți. Prin urmare, neîncrederea și nesiguranța se află printre cele mai vizibile efecte ale lipsei de afecțiune la copii.

4. Teamă

Lăsată netratată sau nereușind să o depășească, lipsa de afecțiune la cei mici poate cauza o senzație de gol interior și de neîncredere. Aceste lucruri rămân cu ei pe măsură ce cresc și se vor manifesta atunci când stabilesc relații cu alte persoane.

Teama de abandon se dezvoltă la copii atunci când nu primesc afecțiunea de care au nevoie de la părinți și apropiați. În mod normal, copiii trebuie duși la un psiholog de familie. Ei îi pot ajuta să-și învingă temerile și sprijină crearea unei legături mai strânse între copii și părinte.

Citește și: 

Dragostea părinților alungă fricile copiilor

5. Rezultate școlare slabe

Lipsa de atenție și afecțiune față de copii poate duce la probleme școlare și la lipsa de motivație atunci când vine vorba de teme. Conform psihologilor, aceste efecte ale lipsei de afecțiune la copii cauzează dificultăți în comunicare și duc la rezultate școlare slabe.

De obicei, cei mici încep să vorbească mai târziu și au mai puține abilități sociale decât ceilalți copii. Evită să își arate sentimentele și, în general, evită gesturile de afecțiune față de cei din jur.

6. Dependența de dispozitive electronice

Unii părinți aleg să-și lase copiii în grija „bonei digitale”. Această tendință de a lăsa copiii să fie distrași de dispozitive electronice sau de televizor creează o metodă impersonală de creștere a copiilor. Această practică îi închide pe copii într-o iluzie tehnologică în care nu rămâne loc pentru interacțiune umană.

Lipsa de afecțiune la copii poate duce la dependența de telefonConcluzii

Lipsa de afecțiune la copii provoacă o frică intensă de a pierde persoanele dragi. Cei care cresc într-o familie fără afecțiune vor avea în mod constant o stare de anxietate. Ei vor căuta întotdeauna să aibă relații afectuoase care pot satisface nevoia de a se simți iubiți și în siguranță.

Este necesar să luăm în considerare faptul că cei mici necesită în mod constant gesturi de afecțiune și iubire, precum mângâieri, sărutări și îmbrățișări, inclusiv atunci când cresc. Gesturile de afecțiune sunt esențiale pentru formarea personalității și maturizare. Fără aceste dovezi de afecțiune, dezvoltarea neurologică a copilului rămâne incompletă,iaracest lucru afectează capacitățile sale cognitive.

Lipsa de afecțiune poate cauza nesiguranță. Acești copii vor crește cu o imaturitate emoțională, egoism și probleme de identitate. Atunci când copiii cresc într-un mediu lipsit de iubire, ei vor avea probleme în menținerea unor relații interpersonale stabile și vor ajunge să aibă principii diferite față de majoritatea persoanelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bielsa. A. Carencia afectiva. http://www.centrelondres94.com/files/carencia_afectiva_1.pdf
  • Jaar H, Eduardo, & Córdova V, Mariana. (2017). Prevención de la carencia afectiva crónica: nuevos paradigmas en el modelo de familia de acogida temporal. Revista chilena de neuro-psiquiatría55(1), 44- 51. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272017000100006
  • Roldan Cornejo, Mercedes Estefanía. (2019). Carencia afectiva por padres ausentes y sus efectos en el comportamiento de un niño. BABAHOYO: UTB, 2019. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6273

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.