8 lucruri care nu pot fi puse în cuptorul cu microunde
 

8 lucruri care nu pot fi puse în cuptorul cu microunde

Unele dintre lucrurile pe care nu ar trebui să le folosiți în cuptorul cu microunde sunt folia de aluminiu, carnea congelată și ustensilele metalice. Descoperiți mai multe!
8 lucruri care nu pot fi puse în cuptorul cu microunde
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 februarie, 2023

Cuptorul cu microunde ne salvează când încălzim mâncarea, dar există o serie de lucruri care nu pot fi puse în acest aparat. Ele pot dăuna cuptorului sau chiar sănătății.

8 lucruri care nu pot fi puse în cuptorul cu microunde

Citiți următoarea listă și asigurați-vă că nu faceți greșeli. Vă vom spune care sunt acele 8 lucruri pe care nu ar trebui să le folosiți niciodată în cuptorul cu microunde. Acest lucru vă poate expune la diferite riscuri:

1. Recipiente din polistiren

Dacă ați comandat alimente, nu reîncălziți ceea ce a rămas în ambalaj, mai ales dacă acesta este din polistiren. Dacă intră în contact cu căldura emanată de cuptorul cu microunde, acest material suferă modificări care sunt periculoase.

Polistirenul se poate topi și lipi de alimente sau de pereții cuptorului cu microunde. Acest material eliberează substanțe chimice periculoase pentru sănătate, care vor pătrunde în alimente.

Deși există cutii din acest material care au un semn de siguranță pentru cuptorul cu microunde, cel mai bine este să încălziți mâncarea fără ambalaj. Polistirenul este un posibil cancerigen, așa cum a explicat organizația Children’s Environmental Health Network.

Lucruri care nu pot fi puse în cuptorul cu microunde
Ambalajele din polistiren sunt foarte folosite și este normal să doriți să încălziți mâncarea în ele, dar acest lucru este interzis.

2. Materiale plastice

Plasticul este unul dintre lucrurile pe care nu ar trebui să le folosiți în cuptorul cu microunde. Pungile și recipientele tind să se topească la contactul cu căldura. Totuși, există materiale plastice care sunt potrivite pentru cuptor, cum ar fi cele care sunt marcate cu emblema triunghiulară și cifrele 2, 4 și 5.

Dacă sunt cu adevărat sigure pentru microunde, ar trebui să aibă o pictogramă cu trei valuri. În cazul pungilor, nu există variante sigure.

3. Ustensile din metal și oțel inoxidabil

Metalul este un alt lucru pe care nu ar trebui să-l folosiți în cuptorul cu microunde deoarece poate deteriora aparatul. Dispozitivul generează unde electromagnetice printr-un tub electronic. Alimentele absorb aceste unde și generează căldură, ceea ce nu este cazul metalului, care este conductor.

Un incendiu vă poate deteriora aparatul. Nu puneți în cuptorul cu microunde linguri, cuțite, furculițe, oale și pahare cu părți metalice. Același lucru se aplică și termosurilor, deoarece sunt de obicei fabricate din oțel inoxidabil sau plastic.

Termosurile ceramice pot fi folosite în cuptorul cu microunde.
Conservă de ton
Metalul nu poate fi pus în cuptorul cu microunde. Riscul de incendiu este mare.

4. Folie de aluminiu

Folia de aluminiu este adesea folosită pentru a împacheta alimentele și a le depozita. Cu toate acestea, nu este recomandat să gătiți alimentele cu acest element. Ca și în cazul ustensilelor metalice, poate crea scântei și poate deteriora aparatul sau poate provoca un incendiu grav.

Deși se crede că alimentele se încălzesc mai repede atunci când sunt împachetate în această folie, nu este așa! După cum a afirmat Serviciul de inspecție a siguranței și alimentelor din Statele Unite (FSIS), aluminiul face dificilă încălzirea alimentelor la microunde, împiedicând undele să ajungă la ele. Reacția foliei de aluminiu trebuie monitorizată cu atenție în timp ce produsul se află în cuptorul cu microunde.

5. Cutii de carton și pungi de hârtie

Una dintre alternativele populare pentru a împacheta alimentele sunt cutiile de carton și pungile de hârtie. Cutiile din carton pentru alimente au un strat de oțel sau plastic pentru a preveni ruperea atunci când conțin anumite produse. În acest caz specific, trebuie să evitați să le puneți în cuptorul cu microunde, mai ales dacă au piese din aluminiu sau metal.

Dacă au simbolul potrivit pentru încălzire în acest aparat, faceți acest lucru timp de maxim 60 – 90 de secunde. Ulterior, puteți provoca un incendiu. Ceva similar se întâmplă și cu pungile de hârtie.

Cutii de carton pentru burgeri
Cutiile de carton și pungile de hârtie pot arde și pot afecta integritatea alimentelor.

6. Veselă veche

Vesela veche, inclusiv din material ceramic, care are mai mult de 40 de ani, poate conține urme de plumb și alte metale grele. Acestea reprezintă un pericol grav pentru sănătate, deoarece componentele sunt transferate în alimente.

7. Ardei iute

Știm că este tentant să adăugați câțiva ardei iuți într-un preparat și să-l puneți la microunde. Cu toate acestea, supunerea ardeilor iuți la o temperatură ridicată va elibera capsaicina pe care o conțin.

Conform studiilor științifice, capsaicina provoacă iritații și arsuri ale membranelor mucoase. Când deschideți ușa cuptorului cu microunde, capsaicina ajunge la ochi și nas.

Încălziți preparatul separat și abia apoi adăugați ardeii.
Ardeiul iute pe lista de lucruri care nu pot fi puse în cuptorul cu microunde
Adăugați ardeii după încălzirea preparatului pentru a evita efectele iritante ale capsaicinei.

8. Alimente congelate

Alte lucruri care nu pot fi puse în cuptorul cu microunde sunt alimentele congelate. Se crede că acest lucru este o alternativă simplă la dezghețarea cărnii sau a cârnaților, dar rezultatul este neuniform și poate fi periculos.

Dacă vorbim de carne tocată, de exemplu, interiorul rămâne crud. Studiile indică faptul că aportul de carne crudă crește riscul de a contracta paraziți, cum ar fi Toxoplasma gondii și Trichinella spp.

Ce alte lucruri nu pot fi puse în cuptorul cu microunde?

Pe lângă cele 8 lucruri pe care le-am menționat, nu trebuie să folosiți în cuptorul cu microunde veselă care nu este certificată în acest scop. De asemenea, nu porniți cuptorul cu microunde fără un produs în interior. Acest lucru poate provoca un incendiu sau poate deteriora aparatul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cardillo, Natalia & Pasqualetti, Mariana & Fariña, Fernando & Ribicich, Mabel. (2016). La alimentación con carne cruda y el riesgo de transmisión de agentes parasitarios de importancia en la Salud Pública: Toxoplasma gondii y Trichinella spp.. Clinnutrivet. 2 – 10.
  • Cooking with Microwave Ovens. Food Safety and Inspection Service. U.S. Department of Agriculture.
  • Espuma de poliestireno: alternativas más seguras. Children’s Environmental Health Network.
  • Fattori, Victor, Miriam SN Hohmann, Ana C. Rossaneis, Felipe A. Pinho-Ribeiro, and Waldiceu A. Verri. (2016). “Capsaicina: comprensión actual de sus mecanismos y terapia del dolor y otros usos clínicos y preclínicos”. Molecules 21, no. 7: 844. https://doi.org/10.3390/molecules21070844
  • García Torres, C. E. (2020). Macroelementos, elementos traza y metales tóxicos en comidas preparadas para microondas.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.