De ce să nu folosești folie de aluminiu la gătit - Doza de Sănătate
 

De ce să nu folosești folie de aluminiu la gătit

Află de ce este periculos să folosești folie de aluminiu la gătit și care sunt precauțiile de care trebuie să ții cont.
De ce să nu folosești folie de aluminiu la gătit
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Deși până nu demult nu ne-am întrebat dacă este sau nu periculos să folosim folie de aluminiu la gătit, acum știm că aceasta este o întrebare întemeiată. De asemenea, ne întrebăm pe care parte să depozităm alimentele: pe partea mată sau pe cea lucioasă?

De obicei, folia de aluminiu este folosită în bucătărie cu trei scopuri:

 • pentru a acoperi suprafețele pe care gătim alimentele (de exemplu, tava pe care o punem în cuptor);
 • pentru a păstra prospețimea alimentelor (ca ambalaj);
 • pentru a le păstra calde imediat după preparare.

Așadar, știm că este un obiect util, ușor de folosit și accesibil. Este oare unul inofensiv? În cele ce urmează, îți dezvăluim câteva motive pentru care să nu mai folosești folie de aluminiu la gătit.

De ce să nu folosești folie de aluminiu la gătit?

Motive pentru care să nu folosești folie de aluminiu la gătit

Folia de aluminiu este alcătuită dintr-o foaie foarte subțire din acest material, care este rulată pe un cilindru din carton, astfel încât să poată fi utilizată cu ușurință. Grosimea foii nu atinge de obicei 0,2 mm.

Ce este aluminiul?

Aluminiul a devenit dintre cele mai utilizate metale după secolul al XX-lea, după oțel. Este extras din bauxită, un tip de rocă sedimentară. Are o durată de viață foarte lungă și este un bun conductor electric și termic. Printre alte proprietăți remarcabile ale sale, întâlnim și următoarele:

 • Rezistență: Se referă la abilitatea metalului de a absorbi energia înainte de rupere sau de modificare a formei.
 • Maleabilitate: Aceasta este proprietatea fizică prin care metalele pot fi modelate și transformate în foi.
 • Ductilitate: Poate fi deformat fără să se rupă, obținându-se fire subțiri.

Când putem afirma că aluminiul dăunează sănătății?

Aluminiul (alături de alte elemente) este un material pe care îl găsim peste tot în bucătărie: tacâmuri, oale, tigăi și alte ustensile. Utilizarea acestor ustensile nu dăunează sănătății.

Cu toate acestea, ambalarea alimentelor în folie de aluminiu pentru a le menține calde și păstrarea foliei aproape de foc sau la temperaturi ridicate (cum ar fi în cuptor) pot fi periculoase. Acest lucru este valabil în special în cazul alimentelor acide sau picante.

Evită să folosești folie de aluminiu la gătit

Ce se întâmplă în corpul uman atunci când ingerăm aluminiu?

Odată ce aluminiul intră în organism, poate fi eliminat doar treptat și în cantități mici. Cu alte cuvinte, ingerarea unei cantități foarte mici de aluminiu nu cauzează probleme. Această cantitate este în jur de 40 mg per kilogram zilnic.

Trebuie subliniat însă faptul că, zi de zi, suntem expuși la acest metal mai mult decât credem. Acesta poate fi găsit în diverse alimente și medicamente, cum ar fi:

 • Ceaiul
 • Porumbul
 • Ierburile și mirodeniile
 • Sarea
 • Apa potabilă
 • Brânza galbenă
 • Unele medicamente, precum cele cu efect antiacid

Putem vorbi și de faptul că o cantitate semnificativă de aluminiu în organism contribuie la dezvoltarea anumitor boli:  

 • Există un risc mai mare de a suferi de boala Alzheimer.
 • Este extrem de nociv pentru pacienții cu afecțiuni renale.
 • Poate agrava starea pacienților cu afecțiuni osoase.
 • Reduce rata de creștere a celulelor creierului uman.

Evită să utilizezi folie de aluminiu la gătit

Un factor important în scăderea cantității de aluminiu ingerate este de a evita frecarea suprafeței oalelor atunci când speli vasele. Oala din aluminiu tinde să formeze un strat inert care împiedică aluminiul să pătrundă în alimente.

Problema apare atunci când gătim alimentele în cuptor folosind folie de aluminiu pentru a acoperi tava. În acest caz, aluminiul își pierde capacitatea de a forma acel strat. Astfel, fiind expus la temperaturi ridicate, aluminiul pătrunde în alimente în cantități periculoase pentru organism.  

În concluzie, utilizarea foliei de aluminiu în bucătărie pentru depozitarea alimentelor nu este ceva periculos. Cu toate acestea, nu este recomandat să o folosești pentru a găti în cuptor din cauza reacțiilor pe care le declanșează la temperaturi ridicate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Crisponi, Guido & Fanni, Daniela & Gerosa, Clara & Nemolato, Sonia & Nurchi, Valeria & Crespo-Alonso, Miriam & Lachowicz, Joanna & Faa, Gavino. (2013). The meaning of aluminium exposure on human health and aluminium-related diseases. Biomolecular concepts. 4. 77-87. 10.1515/bmc-2012-0045.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.