Logo image
Logo image

7 lucruri interzise vara

4 minute
Vara este perioada preferată a multora! În acest articol, vă vom oferi cele mai bune sfaturi pentru a petrece vara și a profita de acest sezon de vacanțe și distracție. Ce este interzis vara?
7 lucruri interzise vara
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vara este o perioadă minunată a anului, cu o atmosferă fericită și festivă. Oamenii merg în vacanță și sunt mai relaxați și lipsiți de griji. Există însă o serie de lucruri interzise vara, pe care trebuie să le evitați pentru a vă bucura din plin de sezonul cald și a nu suferi din cauza temperaturilor ridicate.

Odată cu venirea acestui sezon, are loc o schimbare a rutinelor: ziua este mai lungă, se fac planuri de vacanță și temperaturile cresc, ceea ce duce la folosirea rochiilor, pantalonilor scurți, hainelor fluide și costumelor de baie. Totuși, aceste schimbări implică o anumită grijă pentru a face față căldurii și a avea grijă de sănătate.

7 lucruri interzise vara

1. Uitați de protecția solară

Aplicarea protecției solare este un obicei de îngrijire personală pe care nimeni nu ar trebui să-l ignore, nici măcar iarna. Totuși, vara este perioada în care pielea trebuie protejată cel mai mult.

Academia Americană de Dermatologie estimează că cel puțin 1 din 5 americani va dezvolta cancer de piele de-a lungul vieții. În plus, subliniază că majoritatea oamenilor aplică doar 25% până la 50% din cantitatea recomandată de loțiune de protecție solară.

O altă greșeală comună este să uitați să aplicați loțiunea în zone precum gâtul, umerii, mâinile, degetele picioarelor și urechile. Sunt zone sensibile care sunt expuse la soare.

2. Nu vă hidratați suficient

Pe timpul verii, este important să luați măsuri extreme de hidratare pentru a vă proteja sănătatea, mai ales în zilele cele mai călduroase. Cu toate acestea, este necesar să țineți cont de faptul că nu toate băuturile hidratează organismul în același mod.

Deși câteva beri reprezintă o opțiune tentantă de sezon, este important să nu uităm de apă. Acesta este cel mai sănătos lichid, deoarece alcoolul ne poate deshidrata, având efectul opus.

Citiți și: Cele mai periculoase bacterii pentru oameni

3. Renunțați la exercițiile fizice

Este adevărat că vara este un anotimp în care vrem să ne odihnim și să ne bucurăm de timpul liber. Mulți oameni abandonează obiceiurile alimentare sănătoase și sportul. Acest lucru nu este deloc benefic.

Vara este un moment perfect pentru a avea grijă de noi. Cel mai important lucru este să menținem un echilibru. Puteți profita de după-amieze pentru a face mișcare, când soarele nu este atât de puternic.

Some figure
Căldura extremă și soarele intens pot descuraja practicarea exercițiilor fizice. Cu toate acestea, este important să rămânem la rutina obișnuită.

4. Vă expuneți prea mult la soare

Baia de soare este esențială pentru a menține nivelurile optime de vitamina D în organism. De asemenea, petrecerea timpului la plajă bucurându-se de sunetul mării este un lucru plăcut.

Cu toate acestea, a sta prea mult la soare poate fi periculos. Cel mai bine este să o faceți dimineața, înainte de ora 11:00 sau după-amiaza după ora 16:00.

Este esențial să rețineți că, dacă aveți acasă un bebeluș sub 6 luni, este important să-l protejați complet. Pielea sa este foarte delicată și ar trebui să evitați expunerea s directă la razele ultraviolete (UV). Cumpărați-i o pălărie și îmbrăcăminte potrivită.

5. Lucruri interzise vara: uitați să protejați mediul

Unele dintre valurile de căldură insuportabile sunt cauzate de daunele aduse mediului. Un studiu al Uniunii Geofizice Americane a arătat că încălzirea globală poate crește durata verii. Acest lucru va avea efecte negative asupra sănătății umane, producției de alimente și bolilor transmise de țânțari.

Prin urmare, acesta nu este momentul să uităm de sustenabilitate. Câteva sfaturi care vă pot ajuta să realizați acest lucru sunt oprirea aerului condiționat atunci când nu este necesar și profitarea de apa pe care o elimină.

Folosiți un termos de sticlă și evitați plasticul. Nu aruncați gunoiul pe plajă sau la munte. Pentru a practica turismul durabil, luați în vacanță o trusă de toaletă ecologică, cu șampon și săpun solid.

6. Mâncați fructe citrice la soare

Portocala, lămâia, grapefruitul, limeta și mandarina sunt fructe delicioase și răcoritoare. Deși par ideale vara, este important să fiți atenți când le consumați. Dacă pielea este expusă la soare, se poate păta.

Citiți și: Care este importanța alimentației sănătoase vara?

7. Nu mergeți în vacanță

Vara este una dintre cele mai bune perioade pentru o vacanță binemeritată, așa că un lucru pe care ar trebui să-l evitați este să stați acasă în toate aceste săptămâni. Deși nu toată lumea poate merge în vacanță, o idee bună este să mergeți în parcuri în weekend sau să faceți excursii scurte în locurile din apropiere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sunscreen FAQs. (s. f.). Recuperado 28 de junio de 2021, de Aad.org website: https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/sunscreen-faqs.
  • Wang J, Guan Y, Wu L, Guan X et al. Changing lengths of the Four Seasons by global warming. Geophysical Research Letters. 2021; 48(6).
  • Volmut T, Pišot R, Planinšec J, Šimunič B. Physical Activity Drops During Summer Holidays for 6- to 9-Year-Old Children. Front Public Health. 2021 Jan 18;8:631141.
  • Chapman-Novakofski K. Summer is Different: What That Means for Nutrition Educators. J Nutr Educ Behav. 2016 Jul-Aug;48(7):436.
  • Baranowski T, O’Connor T, Johnston C, Hughes S, Moreno J, Chen TA, Meltzer L, Baranowski J. School year versus summer differences in child weight gain: a narrative review. Child Obes. 2014 Feb;10(1):18-24.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.