Martínez, Livakovic și Bounou: cum se pregătesc mintal portarii în Qatar?
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Rezultatele sferturilor de finală din Qatar 2022 i-au avut protagoniști pe portari. Argentinianul Dibu Martínez a strălucit la penalty-uri împotriva Olandei; Livakovic din Croația a fost imbatabil în fața Braziliei, iar Bounou a devenit jucătorul revelație al turneului. Cum se pregătesc mintal portarii în Qatar?
Având în vedere valoarea echipelor selectate, recordurile bătute și prima sosire a unei echipe africane în semifinale, portarii de la Qatar 2022 sunt decisivi. Dincolo de concentrarea de care trebuie să dea dovadă în cele 90 de minute și în prelungiri, rolul lor în penalty-uri este decisiv.
Cum se pregătesc acești portari de elită pentru a rezista stresului acestui eveniment? Există vreo modalitate de a-și spori eficiența în oprirea mingii? Oare ghicesc partea către care trebuie să arunce sau își dau seama după alte metode?
Penalty-ul ține de tehnică: cum se pregătesc mintal portarii în Qatar?
Marcelo Roffé, psiholog sportiv argentinian, colaborator al echipei naționale a Columbiei și Argentinei, a scris cartea El penal mental. Potrivit acestuia, cel mai important lucru la executarea sau apărarea unui penalty în fotbal este pregătirea mintală.
Un exemplu foarte concret pe care profesionistul l-a dat pe internet este cel lui Sarabia, un jucător spaniol. Înainte de Qatar 2022, nu ratase niciodată un penalty. A avut 16 goluri din 16 lovituri în carieră.
Cu toate acestea, în fața Marocului, a eșuat. Primul penalty care nu atinge fileul pare a fi cel mai important din cariera lui. Cum s-a putut întâmpla asta?
Portarii din Qatar 2022 sunt pregătiți pentru penalty-uri, dar nu toți folosesc aceeași metodologie. În funcție de antrenor și clubul de origine, unii practică cel puțin o lovitură în fiecare zi și alții o fac mai rar.
Roffé aduce în discuție și povestea lui Esteban Pogany. Acest portar argentinian a apărat peste 50% din penalty-urile din cariera lui. La antrenamente, a exersat 150 de penalty-uri în fiecare zi. Este vorba despre tehnică sau control mintal?
Descoperiți: Lionel Messi, de la bolile copilăriei la recorduri în Qatar 2022
Deși în practică este dificil să reproduci condițiile de stres ale unui meci real, există tot mai multe metode pentru a realiza acest lucru. Uneori sunt folosite difuzoare care recreează atmosfera din teren; alteori se folosesc elemente de distragere a atenției portarului; inteligența artificială contribuie și ea cu ajutorul simulatoarelor.
Altă pregătire, care necesită mai mult timp și stăpânire a strategiei, este tehnica de management al presiunii.
A greși este uman
Înțelegerea greșelilor și asimilarea învățămintelor sunt sarcini foarte dificile pentru oricine. În fotbalul profesionist, acest lucru poate face diferența între o carieră de succes și una de observator de pe margine.
După grozava performanță a lui Livakovic în fața Braziliei și având în vedere că echipa sa a câștigat două meciuri la penalty-uri, numele acestui jucător a căpătat relevanță. Un videoclip în care Luka Modric, căpitanul Croației, i se adresează ferm a devenit viral.
Nu ți-aș spune asta dacă nu ți-ar păsa. Vad ca nu progresezi. Poate este din cauza presiunii pe care o simți? Poate că nu… Transmiți nesiguranță și asta infectează echipa. Înţelegi? Despre asta vorbesc. De ce nu poți greși? Toți facem greșeli.
Se pare că mesajul a fost asimilat. Livakovic, Martínez din Argentina și Julio César din Brazilia (2014) sunt singurii care au apărat primele două penalty-uri ale unei serii de Cupă Mondială.
În plus, se zvonește că Livakovic și Bounou din Maroc vor concura pentru titlul de portarul revelație al anului. Pe parcursul meciurilor, cei doi sunt de neclintit și îngreunează sarcina atacanților rivali.
Greșeala la portari este mai gravă
Poziția portarului este deosebită în fotbal. El este jucătorul care trebuie să se descurce singur deoarece, chiar dacă există apărare, el este ultimul bastion.
De obicei, greșelile portarului se termină cu un gol. Există prea multă presiune psihologică. Cu toate acestea, a greși este uman.
De aceea, portarii trebuie să aibă un suport special din partea psihologiei sportive. Dacă nu învață să treacă peste greșeli, este foarte probabil ca eșecurile lor să fie din ce în ce mai mari și acest lucru se va traduce în complicații pentru echipele lor.
De altfel, au fost concepute chestionare psihologice speciale pentru cei care joacă în această poziție. Cu aceste instrumente, profesioniștii în sănătate mintală caută să stabilească punctele forte și punctele slabe ale jucătorilor, pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească performanța pe terenul de joc.
Descoperiți: Secretul lui Luka Modric pentru a ajunge în Qatar 2022
Cum se pregătesc mintal portarii în Qatar? „Fiecare jucător are nevoie de un psiholog”
Fraza îi aparține lui Dibu Martínez, portarul argentinian. În urmă cu câțiva ani, acest jucător nu reușea să aibă continuitate pentru că nu era luat în seamă de directorii tehnici, dar a apelat la cineva care fusese terapeut la Arsenal în Anglia.
Astăzi, acest profesionist din domeniul sănătății mintale este psihologul lui principal. Cu ajutorul lui, jucătorul a învățat să-și gestioneze frustrarea și să înțeleagă că există lucruri pe care nu le poate controla.
În declarațiile sale, Martínez chiar îi oferă recunoaștere psihologului său pentru capacitatea pe care a avut-o de a-i readuce dragostea pentru sport, care părea pierdută atunci când nu părăsea banca de rezervă. Portarul care a fost cândva dezamăgit de cariera sa a jucat în Qatar 2022.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Álvarez, Zoila B. Betanco, and René Barrios Duarte. “Diagnóstico de la preparación psicológica de arqueros.” Acción 17 (2021).
- Bohórquez Gómez-Millán, María Rocío, and Irene Checa Esquiva. “Diseño y validez de contenido de una entrevista para la evaluación psicológica de porteros de fútbol.” Revista de Psicología Aplicada al Deporte y al Ejercicio Físico, 2 (1), 1-12. (2017).
- Falco, Mariana, Javier Spector, and Franco Palumbo. “Realidad virtual y psicología del deporte: presentando un juego para evaluar la concentración de los arqueros de fútbol.” VII Simposio Argentino sobre Tecnología y Sociedad (STS 2020)-JAIIO 49 (Modalidad virtual). 2020.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.