Secretul lui Luka Modric pentru a ajunge în Qatar 2022
 

Secretul lui Luka Modric pentru a ajunge în Qatar 2022

A fi rapid pe teren la 37 de ani nu este o sarcină ușoară. Nici să ajungi în semifinalele unei Cupe Mondiale de două ori la rând nu este deloc simplu. Cum se antrenează Luka Modric?
Secretul lui Luka Modric pentru a ajunge în Qatar 2022
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 20 decembrie, 2022

Care este secretul lui Luka Modric? La 37 de ani, este rapid, agil și dinamic. Este un jucător excepțional și aproape că nu se accidentează. Cum reușește?

Toată lumea recunoaște că viteza lui la Real Madrid este mai mare decât cea a coechipierilor. În plus, în calitate de căpitan al echipei de fotbal a Croației, are în spate recorduri de neegalat. A jucat 159 de meciuri pentru Croația și va ajunge la 160 în semifinalele Qatar 2022, ceea ce înseamnă că va încheia anul acesta cu 161 de dispute. A debutat la națională în martie 2006 împotriva Argentinei, în același joc în care Messi a marcat pentru prima dată purtând tricoul țării sale.

Anul acesta joacă a patra Cupă Mondială în Qatar. În plus, are trei Cupe Europene în istoric.

Secretul lui Luka Modric este metoda lui Vlatko Vucetic

Unii șoptesc că secretul lui Luka Modric este kinesiologul său personal: Vlatko Vucetic. Este un profesionist care a fost alergător pe 5 kilometri și campion la atletism în Croația.

Metodele sale de alergare sunt aplicate în diferite discipline, inclusiv fotbal. Așadar, antrenamentul alergătorului îl face pe Luka Modrić de neoprit? Potrivit kinesiologului, planul său de antrenament pentru toți sportivii se bazează pe opt aspecte:

  1. Starea de sănătate și stilul de viață
  2. Parametrii morfologici
  3. Abilitățile motorii
  4. Cunoștințele motorii
  5. Capacitatea energetică
  6. Capacitatea aerobă și anaerobă
  7. Factorii cognitivi și inteligența
  8. Statutul socio-economic și familia

Pentru profesionistul croat, toate sunt importante. Ele alcătuiesc atletul în ansamblu și neglijarea unui singur aspect este suficientă pentru a produce o scădere a performanței.

Folosind metode tehnologice și cunoștințe acumulate din experiența sa de alergător, Vucetic măsoară anumiți parametri de compoziție corporală care îi arată cum sunt mușchii și oasele sportivului.

Aceste date sunt combinate cu evaluări ale abilităților sportivilor în acțiune. Antrenorul analizează constant cum aleargă, cât de agili sunt, în ce stare se află reflexele lor, dacă sunt capabili să se întindă, dacă sar mai mult sau mai puțin, dacă reacţionează rapid, dacă au putere pentru un sprint, etc.

Cheia metodologiei lui Vucetic este inteligența motorie. Această idee nu este o invenție proprie, ci face parte din medicina sportivă. Un articol din revista Sport Culture, de exemplu, o numește inteligență fizică sau kinestezică. Este vorba de a ști ce să faci cu mingea când o ai. Luka Modrić este expert în asta.

Copil care se joacă cu mingea
Pentru a practica un sport cu mingea, trebuie să existe inteligență motrică, astfel încât reacțiile să fie rapide.

Fotbaliștii de azi au nevoie de alte aptitudini

Fotbalul s-a schimbat și Vucetic știe asta. Sportivii nu mai pot fi la fel ca cei de acum 15 ani.

Acum fotbalul este mai rapid, mai energic, mai puternic… În zilele noastre, majoritatea jucătorilor au un antrenor individual. Cluburilor nu le place asta, dar eu sunt de acord.

~ Vlatko Vucetic ~

Cei mai buni fotbaliști sunt rapizi, au un fizic dezvoltat într-un mod special și urmează o dietă pregătită de profesioniști. A avea un fizic extraordinar presupune antrenamente fără vacanțe.

Luka Modrić se antrenează chiar și atunci când este în concediu. Potrivit aceluiași antrenor, acesta l-a încurajat să joace tenis, de exemplu, pentru că este ceva care îi face plăcere jucătorului de la Real Madrid.

Antrenamentul încrucișat devine din ce în ce mai frecvent în fotbal. Constă în practicarea unei discipline care completează sportul practicat, dar care nu implică folosirea mingii. Așa face Lewandowski cu artele marțiale, de exemplu.

Antrenamentul de crossrunner al lui Luka Modrić

Vucetic a fost un alergător cu o carieră grozavă. Din acest motiv, metodele sale integrează rutine și cunoștințe de alergare. Unul dintre cele 8 puncte ale planului croatului este îmbunătățirea capacității aerobe și anaerobe. Acest lucru se realizează prin sesiuni de alergare care alternează între serii intense sau rapide și altele mai lungi, dar mai ușoare.

Beato și colab., într-un articol din 2021, au compilat dovezile științifice care există cu privire la beneficiile sprintului la jucătorii de fotbal. Sprintul este un antrenament peste capacitatea maximă de recuperare într-o perioadă scurtă de timp.

Pentru majoritatea jucătorilor de fotbal, acest lucru nu face parte din rutină. După cum ne explică British Journal of Sport Medicine, sesiunile de antrenament se bazează aproape întotdeauna pe alergarea pe anumite distanțe într-un ritm calm.

Luka Modrić este exploziv pe teren pentru că poate face sprinturi. În același timp, își gestionează energia, alergând când este necesar și odihnindu-se ulterior. Este o strategie foarte asemănătoare cu cea a lui Messi.

Mușchii răspund imediat datorită inteligenței motorii antrenate de Vucetic.

Benzi elastice pentru a evita accidentările

Potrivit spuselor kinesiologului croat, folosirea benzilor elastice este cheia pentru menținerea flexibilității și elasticității fibrelor musculare.

Benzile elastice sunt cel mai bun mod de antrenament. Așa se evită accidentarea. Dacă ne uităm la ultimii șapte sau opt ani ai lui Modrić, a avut aproape zero accidentări.

~ Vlatko Vucetic ~
Antrenament cu benzi elastice

Dar, pe lângă prevenirea rănilor, benzile fac parte din cele mai bune rutine pentru a îmbunătăți inteligența motorie. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu al lui Phil Page, care explică modul în care aceste instrumente corectează dezechilibrele musculare și sporesc percepția senzorială-motorie.

Luka Modric până la 40 de ani

Tot mai mulți fotbaliști de elită au peste 30 de ani și sunt încă în formă. Luka Modrić este un alt reprezentant al acestei generații de sportivi. Potrivit lui Vucetic, elevul său ar putea ajunge cu ușurință la 40 de ani jucând în acest ritm și evoluând pentru Real Madrid. Clubul spaniol l-a angajat în 2012 cu 30 de milioane de euro pe an. Investiția a fost justificată.

În echipa croată, este unul dintre cei experimentați jucători. Mulți dintre colegii săi de la Rusia 2018 nu mai joacă.

Luka Modrić a revenit în semifinalele unei Cupe Mondiale. El continuă să facă istorie în tricoul național. A contribuit la înfrângerea Braziliei, care era favorită și a executat penalty-ul cu un calm pe care doar vârsta îl poate aduce.

Sunt foarte fericit că sunt într-o altă semifinală după patru ani. Este ceva impresionant. Eram aproape pierduți, dar am arătat încă o dată că nu am renunțat.

~ Luka Modrić în conferința de presă de după meciul împotriva Braziliei ~

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hamid, N. N. (2020). The Body-motor intelligence and its relationship to some basic skills for young handball. Sport culture11(2).
  • Beato, M., Drust, B., & Iacono, A. D. (2021). Implementing high-speed running and sprinting training in professional soccer. International journal of sports medicine42(04), 295-299.
  • Hoff, J., Wisløff, U., Engen, L. C., Kemi, O. J., & Helgerud, J. (2002). Soccer specific aerobic endurance training. British journal of sports medicine36(3), 218-221.
  • Page, P. (2006). Sensorimotor training: A “global” approach for balance training. Journal of bodywork and movement therapies10(1), 77-84.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.