Accidentările de la Cupa Mondială Qatar 2022
 

Accidentările de la Cupa Mondială Qatar 2022

Faza grupelor din Qatar 2022 s-a încheiat cu accidentări semnificative. Cum evoluează jucătorii și cine s-a retras?
Accidentările de la Cupa Mondială Qatar 2022
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2023

După faza grupelor de la Cupa Mondială din Qatar 2022, fotbaliștii accidentați au ratat deja meciuri și nu vor putea ajunge în optimile de finală. Evoluția stării de sănătate a jucătorilor este constant monitorizată și echipele medicale ale cluburilor lucrează contra cronometru pentru reabilitarea acestora. Descoperiți accidentările de la Cupa Mondială Qatar 2022!

Accidentările de la Cupa Mondială Qatar 2022

1. Fața fracturată a lui Al-Shahrani

Yasir Al-Shahrani s-a ciocnit cu portarul echipei sale în meciul cu Argentina. După traumatism, jucătorul avea maxilarul rupt și o crăpătură în oasele feței.

La căderea la pământ, sportivul a devenit inconștient. Severitatea afecțiunii i-a forțat transferul urgent în Germania pentru operație. Pe rețelele de socializare, Al-Shahrani a comunicat calm din clinică:

Vă asigur că sunt bine, rugați-vă pentru mine și felicitări pentru victorie.

Trebuie subliniat faptul că fracturile mandibulare sunt episoade severe. În general, clasificarea LeFort este folosită pentru a le împărți și analiza clinic:

  • Tipul I: este o fractură deasupra maxilarului superior.
  • Tipul II: fractura apare din partea inferioară a obrazului până la puntea nasului și în jos până la celălalt obraz.
  • Tipul III: fractură traversează puntea nasului și oasele care formează orbitele.
Îngrijirea imediată este vitală pentru repararea daunelor.

2. Leziunea musculară a lui Nuno Mendes

Portugalia nu l-a putut avea titular pe Nuno Mendes decât într-un meci. După ce a ratat întâlnirea inițială cu Ghana, a debutat împotriva Uruguayului. Dar, înainte de finalul primei reprize, Nuno Mendes a fost nevoit să se retragă din joc cu o problemă la coapsa stângă.

Se pare că o accidentare mai veche i-a provocat probleme. Declarațiile oficiale au confirmat faptul că nu va juca în continuare.

După ce a fost supus mai multor teste de către Unitatea de Sănătate și Performanță a FPF, s-a dovedit că internaționalul Nuno Mendes nu mai poate juca. Jucătorul a suferit o ruptură musculară la coapsa stângă în timpul meciului cu Uruguay și va începe recuperarea în Qatar.

~ Federația Portugheză de Fotbal ~

3. Accidentații Braziliei

O mențiune specială îi revine Braziliei. Până acum, antrenorul Tite are trei jucători accidentați la Cupa Mondială.

Neymar și entorsa lui sunt, fără îndoială, în centrul atenției. Brazilianul s-a retras din meciul de debut cu Serbia cu o inflamație clară a gleznei drepte. Examinările ulterioare au confirmat o entorsă de gradul I și o leziune ligamentară.

Echipa se așteaptă ca atacantul să revină în optimile de finală, dar acesta nu va fi în formă maximă. Prioritatea sunt sferturile. În Rusia în 2018, a jucat într-o formă fizică proastă. Apoi, a ratat Copa America 2019, având o fractură de metatarsian și o entorsă la gleznă.

În același meci cu Serbia, și Danilo s-a accidentat. Fundașul s-a retras cu dureri la glezna dreaptă, iar testele medicale au indicat o leziune a ligamentului median. Prin urmare, acesta nu va mai juca până în optimi.

În meciul cu Elveția, Alex Sandro s-a accidentat. Jucătorul a fost nevoit să se retragă spre final din cauza unei probleme la șold. Cadrele medicale au confirmat o accidentare musculară care impune odihna.

Alex Sandro a fost înlocuit în minutul 86, iar analizele medicale efectuate marți au indicat o leziune musculară la șoldul stâng. Următorul meci al Braziliei va fi împotriva Camerunului.

Și febră?

Neymar a avut febră în ultimele zile și a ratat ședințele de recuperare. Acesta nu a fost singurul. Mai mulți colegi s-au aflat în aceeași situație. Medicii echipei braziliene afirmă că nu există nicio problemă majoră și că situația este sub control. Ei au mai precizat că nu ar exista nicio complicație în procesul de recuperare a lui Neymar.

Lucas Paquetá nu a putut să se antreneze în weekend din cauza febrei.
Accidentările de la Cupa Mondială din Qatar
Gleznele și genunchii sunt locuri frecvente de accidentare în lumea fotbalului.

4. Ligamente încrucișate rupte la Lucas Hernández

Genunchiul drept al lui Lucas Hernández, jucător din Franța, nu îi va permite să joace în continuare la Cupa Mondială din Qatar. Acesta are o ruptură a ligamentului încrucișat anterior, care a apărut în meciul cu Australia.

RMN-ul nu a lăsat loc de îndoială. Sportivul trebuie evaluat pentru a defini cel mai bun tratament, care va presupune intervenție chirurgicală și multe luni de recuperare.

Această accidentare este comună în fotbal. Necesită odihnă și există riscul de a rămâne cu sechele care afectează performanța.

Accidentările Qatar complică situația echipelor de fotbal

Pierderea unor jucători importanți într-o Cupă Mondială înseamnă anxietate pentru antrenori. Deocamdată, atenția planetei este concentrată asupra posibilității ca Neymar să revină pe teren. Va fi fotbalistul protagonist în faza finală a competiției?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ferrer-Roca, Ventura, et al. “Evaluación de factores de riesgo de lesión del ligamento cruzado anterior en jugadores de fútbol de alto nivel.” Apunts. Medicina de l’Esport 49.181 (2014): 5-10.
  • Velásquez, Manuel Brito, et al. “Asociación simultánea de fracturas de Le Fort tipo I, II y III.” Revista Mexicana de Cirugía Bucal y Maxilofacial 17.1 (2021): 24-27.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.