Remedii naturiste pentru mătreață
Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Fără niciun dubiu, mătreața este una dintre cele mai comune și neplăcute probleme ale scalpului. Tocmai de aceea, în acest articol vă oferim câteva remedii naturiste pentru mătreață.
Este important de știut că aceste remedii nu funcționează în absolut toate cazurile. Pentru început este foarte important de știut ce tip de mătreață aveți.
Dacă tipul de mătreață pe care îl aveți este cauzat de eliberarea excesivă de ulei la nivelul scalpului, atunci aceste remedii vor funcționa. În orice caz, dacă, tipul de mătreață pe care-l aveți este cauzat de o ciupercă a pielii, va trebui să consultați un specialist.
Ce este mătreața?
Mătreața este o dereglare a pielii. Este caracterizată prin formarea mai multor porțiuni mai mici sau mai mari de piele moartă la nivelul scalpului.
Scalpul persoanelor care suferă de mătreață produce o cantitate anormală de piele moartă. Și cu toții știm, celulele de piele moartă sunt în mod normal înlocuite cu celule de piele nouă.
Pe lângă partea vizibilă și deranjantă pe care deja o cunoaștem, mătreața mai poate fi recunoscută și prin roșeață și mâncărimi la nivelul scalpului.
Te-ar putea interesa și:
Ciuperca pielii Malassezia furfur, este cauza cea mai comună pentru apariția mătreții, cealaltă cauza foarte comună fiind seboreea. Mătreața nu este neapărat cauzată de uscăciunea pielii, așa cum cred foarte mulți oameni.
Remedii naturiste pentru mătreață cu țelină
Țelina este unul dintre cele mai eficiente produse naturale care luptă împotriva mătreții. În acest caz, tot ce trebuie să faceți este să fierbeți 1 litru de apă și odată ce începe să fiarbă, să adăugați 2 sau 3 rădăcini de țelină, cu tot cu frunze.
După ce ați adăugat țelina, continuați să fierbeți amestecul încă 5 minute. În final, lăsați amestecul să se răcească și apoi aplicați pe scalp înainte de a vă spăla cu șampon.
Lămâia
Lămâile de asemenea pot fi folosite pentru lupta împotrivă mătreții. Tot ce trebuie să faci este să îți masezi pentru 2 minute pielea capului cu sucul obținut de la o lămâie, iar apoi să te șamponezi.
Doar în acest fel zeama de lămâie își va arata efectele astringente miraculoase. Este un mod excelent de a preveni apariția mătreții și de a îți face părul să arate strălucitor.
Remedii naturiste pentru mătreață cu sfeclă
Rădăcinile sfeclei, în special cea albă, sunt o altă opțiune naturistă foarte bună pentru lupta împotriva mătreții. Fierbeți rădăcinile de sfeclă în apă, cantitatea de apă trebuie să fie de 3 ori mai mare decât cea de sfeclă. Folosindu-vă degetele, masați în fiecare seară înainte de culcare scalpul cu soluția obținută.
Remedii naturiste pentru mătreață cu oțet de mere
Pentru a preveni sau pentru a combate mătreața puteți, de asemenea, să folosiți foarte eficient oțetul de mere. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați jumătate de ceașcă de oțet de mere cu o jumătate de ceașcă de apă.
Te-ar putea interesa și:
După ce v-ați spălat pe cap cu șampon și eventual ați aplicat și o mască, aplicați pentru 3 minute soluția cu oțet de mere și apoi clătiți părul bine cu apă.
Cimbrul
Pregătiți o soluție pentru baie obținută din 3 lingurițe de cimbru uscat la o ceașcă de apă. Fierbeți apa cu cimbrul pentru 10 minute. După ce s-a răcit puțin puteți aplica pe pielea capului. Este foarte important să nu clătiți, de aceea trebuie aplicat pe scalpul curat, proaspăt spălat.
Soarele
Poate părea incredibil dar soarele poate ajuta în lupta împotriva mătreții. Unii experți sugerează că expunerea la soare pentru 30-40 de minute pe zi ajută la reducerea inflamațiilor la nivelul pielii. Asta în cazul în care scalpul dumneavoastră produce mătreață din cauza inflamării pielii.
Este foarte important să nu vă expuneți în perioada în care soarele este cel mai puternic, pentru că ar putea fi periculos.
Cel mai bine este să faceți o “baie” de soare pe parcursul dimineții sau după-amiază, după ora 16:00. Puterea soarelui este redusă în acest interval și de aceea recomandăm plimbările doar în aceste ore, soarele vă poate cauza probleme serioase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatology. 2016;
- Jourdain R, Moga A, Vingler P, el Rawadi C, Pouradier F, Souverain L, et al. Exploration of scalp surface lipids reveals squalene peroxide as a potential actor in dandruff condition. Arch Dermatol Res. 2016;
- Ranganathan S, Mukhopadhyay T. Dandruff: The most commercially exploited skin disease. Indian J Dermatol. 2010;
- Mayo Clinic: Caspas. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.