Menopauza chirurgicală: ce este și care sunt consecințele ei
 

Menopauza chirurgicală: ce este și care sunt consecințele ei

Deși menopauza apare în mod natural după împlinirea unei anumite vârste, există posibilitatea ca aceasta să apară mai devreme din cauza unei intervenții chirurgicale.
Menopauza chirurgicală: ce este și care sunt consecințele ei
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2023

Menopauza chirurgicală este un proces care apare la femei după o intervenție de îndepărtare a ovarelor. Este asemănătoare menopauzei naturale, dar apare la o vârstă fertilă.

În consecință, în organism apar anumite modificări și simptome:

  • Bufeuri
  • Transpiraţie
  • Iritabilitate
  • Tulburări de somn

Menopauza este un proces natural

Menopauza este un proces prin care trec toate femeile. Are de-a face cu încetarea producției de ovule și scăderea progresivă a nivelului hormonilor sexuali. Vârsta la care începe menopauza poate varia de la o persoană la alta. La unele femei începe în jurul vârstei de 45 de ani și etapele pot dura câțiva ani.

În această perioadă, există trei faze:

  • Premenopauză: primele simptome apar din cauza activității reduse a ovarelor.
  • Menopauză: marcată de dispariția definitivă a menstruației.
  • Postmenopauză: apar diverse simptome legate de scăderea estrogenului.

Ce este menopauza chirurgicală?

Spre deosebire de cea precedentă, menopauza chirurgicală, numită și menopauză iatrogenă, nu apare în mod natural. Se poate întâmpla la orice vârstă, adică la femeile care sunt capabile să conceapă.

După cum sugerează și numele, este rezultatul unei intervenții chirurgicale efectuate pentru îndepărtarea ovarelor, numită și ooforectomie sau ooforectomie bilaterală. Acest lucru poate fi necesar din mai multe motive:

Dacă are loc o intervenție de îndepărtare a uterului, dar ovarele (unul sau ambele) sunt păstrate, femeia va avea o menopauză naturală, la vârsta potrivită. După histerectomie, menstruația se va opri, dar funcția ovariană va permite producerea de estrogen.

Uneori, ooforectomia bilaterală se face împreună cu histerectomia, ca măsură profilactică de prevenire a cancerului. Cu alte cuvinte, ovarele sănătoase sunt îndepărtate. Potrivit cercetărilor, acest lucru poate apărea în 40-55% din cazuri.

Anatomia uterului la om
Histerectomia este îndepărtarea uterului. Ooforectomia este îndepărtarea ovarelor. Ambele intervenții chirurgicale pot avea loc în același timp.

Simptomele inițiale ale menopauzei chirurgicale

După ooforectomie, încep să apară anumite simptome. Deși sunt asemănătoare cu cele care apar atunci când procesul are loc în mod natural odată cu vârsta, în menopauza chirurgicală unele simptome apar în prima zi după operație.

Printre simptomele menopauzei care se pot manifesta imediat se numără următoarele:

  • Ameţeală
  • Depresie
  • Iritabilitate
  • Dureri de cap
  • Senzație de sufocare
  • Tulburări de somn
  • Anxietate și nervozitate
  • Transpirație excesivă (hiperhidroză)

Consecințele menopauzei chirurgicale

Treptat, vor apărea și consecințele, deoarece nivelul de estrogen va scădea. La fel ca în menopauza naturală, crește riscul de a dezvolta diverse patologii.

Osteoporoza

Deși estrogenul și progesteronul sunt principalii hormoni sexuali feminini, ei sun asociați și cu alte funcții din organism, având un efect important asupra sistemului osos.

Prin urmare, atunci când nivelul lor scade, oasele devin mai fragile, crescând riscul de fracturi. Potrivit studiilor, există și alți factori care influențează apariția osteoporozei, cum ar fi antecedentele familiale, aportul de calciu, activitatea fizică, obezitatea și fumatul.

Creșterea colesterolului și riscului cardiovascular

Estrogenul este strâns legat de colesterol. Atunci când nivelul acestui hormon crește, crește și nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun), iar cel al colesterolului LDL (colesterolul rău) scade.

Potrivit cercetărilor, riscul cardiovascular crește odată cu menopauza chirurgicală. Apar boli precum ateroscleroza, precum și șansele de a suferi un accident vascular cerebral și un infarct miocardic.

Scăderea dorinței sexuale

Potrivit rezultatelor unui studiu, la femeile cu menopauză chirurgicală prin ooforectomie bilaterală, cu sau fără histerectomie, prevalența tulburării de dorință sexuală hipoactivă (HSDD) este mai mare.

Uscăciune vaginală

O altă consecință a scăderii nivelului de estrogen este lipsa de lubrifiere vaginală. Acest lucru schimbă chiar și pH-ul, ceea ce afectează microbiota vaginală.

Alte modificări corporale

În plus față de cele menționate mai sus, estrogenul scăzut modifică nivelul de colagen și elastină, determinând scăderea producției acestora. Prin urmare, pielea își pierde hidratarea și strălucirea, căpătând mai multe riduri. Unghiile devin casante și crește posibilitatea dezvoltarii alopeciei.

Tulburări afective și depresie

Din cauza menopauzei, femeile devin mai predispuse la tulburări de dispoziție și diverse probleme psihologice, inclusiv depresia, anxietatea, iritabilitatea, nervozitatea, pierderile de memorie și scăderea capacității de concentrare.

Menopauza chirurgicală: tratamente disponibile

Tulburările menționate mai sus pot afecta semnificativ calitatea vieții. Prin urmare, în vederea ameliorării, evitării sau prevenirii unor astfel de simptome și consecințe, există diferite tipuri de tratament.

Femeie ce experimentează menopauza chirurgicală
Când simptomele menopauzei chirurgicale afectează calitatea vieții, se administrează tratamente medicale. La fel se întâmplă și atunci când există un risc mai mare de complicații.

Terapia de substituție hormonală (HRT)

Denumită și terapie de înlocuire cu estrogeni, aceasta încearcă să compenseze ceea ce ar produce în mod normal ovarele. Se aplică fie prin plasturi, fie pe cale orală (tablete).

Acești hormoni de înlocuire ajută la ameliorarea simptomelor, protejând împotriva osteoporozei și prevenind problemele cardiovasculare. În plus, reduc frecvența și intensitatea bufeurilor, pierderea de colagen și uscăciunea vaginală.

Cu toate acestea, HRT prezintă anumite riscuri. Unele studii indică faptul că pot crește riscul de accident vascular cerebral, afecțiuni tromboembolice venoase și cancer de sân.

Alte tratamente farmacologice

Tratamentele alternative sau complementare includ următoarele opțiuni:

  • Suplimente de calciu și vitamina D: pentru prevenirea osteoporozei
  • Antidepresive și anticonvulsivante: pentru bufeuri și anxietate
  • Antihipertensive: în cazul dezvoltării hipertensiunii arteriale

Fitoterapie

Tratamentul fitoterapic pentru menopauza chirurgicală implică utilizarea de extracte din diferite specii de plante, cum ar fi cohoșul, soia, trifoiul roșu, vița de vie roșie, frunzele de măslin și usturoiul.

Acestea pot avea un efect antioxidant, cardioprotector și neuroprotector, ajutând la ameliorarea tulburărilor musculo-scheletice, pierderilor de memorie și bufeurilor. Conform studiilor, unele plante au efecte dovedite în ameliorarea anumitor simptome.

Stilul de viață sănătos

Adoptați un stil de viață sănătos, cu o dietă bogată în calciu, activitate fizică regulată, o greutate sănătoasă, plajă cu moderație (pentru a menține nivelul de vitamina D) și evitarea tutunului și a excesului de alcool.

Multe femei trec prin menopauza chirurgicală

A face față consecințelor menopauzei chirurgicale poate fi dificil pentru unele femei, deoarece le afectează viața sexuală și sănătatea. A putea conta pe ajutor este vital în aceste circumstanțe.

În primul rând, există familia, partenerul și prietenii. De asemenea, trebuie să știți că există și grupuri de sprijin formate din oameni care au trecut prin aceeași situație și care se întâlnesc pentru a-și împărtăși experiențele.

Dacă simțiți că treceți printr-o situație dificilă, nu ezitați să mergeți la un specialist în sănătate mintală. În plus, nu uitați să urmați recomandările medicului și să mergeți regulat la consult.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alba Maldonado J. Trastorno de Ansiedad y menopausia quirúrgica Universitas Médica. 2007; 48(3): 325-333.
  • Bolaños Chaves B, Ortega Muñoz E. Riesgo cardiovascular asociado a menopausia. Revista Médica Sinergia. 202; 6(1): e629.
  • Ceinos Arcones M, Acosta Estévez E, Martín Perpiñán C, et al. Factores de riesgo en relación con la osteoporosis y la edad de presentación de la menopausia en población general. Atención Primaria. 1999; 24(3): 140 – 144.
  • Cornellana Puigarnau M.  Hypoactive sexual desire disorder in surgical menopause. Folia Clinica en Obstetricia y Ginecologia. 2008; 73: 36-39.
  • Couto Núñez D, Nápoles Méndez D, Mustelier Ferrer H. Menopause surgically induced. MEDISAN. 2012;  16(12): 1906-1914.
  • Gallego M, González A, Méndez S, et al. La fitoterapia en el tratamiento de los síntomas de la menopausia. Gaceta Médica de Bilbao. 2009; 106(2): 61-67.
  • Jacoby V, Grady D, Wactawski-Wende J, et al. Oophorectomy vs ovarian conservation with hysterectomy: cardiovascular disease, hip fracture, and cancer in the Women’s Health Initiative Observational Study. Arch Intern Med. 2011; 171(8): 760-768.
  • Lara TH, Bravo LM, Meléndez MJD, et al. Depresión mayor y menopausia. Un estudio controlado. Rev Neurol Neurocir Psiquiat. 2002; 35(3): 138-143.
  • Shuster L, Gostout B, Grossardt B, Rocca W. Prophylactic oophorectomy in premenopausal women and long-term health. Menopause International. 2008; 14(3): 111-116.
  • Urrutia M, Araya A, Padilla O. Sexualidad e histerectomía: diferencias entre un grupo de mujeres con y sin ooforectomía. Rev. chil. obstet. ginecol.  2011;  76(3): 138-146.
  • Yuschak S. Tipos de ooforectomía e indicaciones en cáncer de mama. Rev Arg Mastol 2005; 24(83):142-158.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.