Metoda Billings sau observația mucusului cervical
 

Metoda Billings sau observația mucusului cervical: în ce constă și care sunt riscurile sale

Metoda Billings este complet naturală și nu generează niciun efect secundar. În schimb, necesită multă disciplină și perseverență. Chiar și așa, nu este întotdeauna eficientă.
Metoda Billings sau observația mucusului cervical: în ce constă și care sunt riscurile sale
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 13 aprilie, 2023

Metoda Billings sau observația mucusului cervical este o tehnică de contracepție naturală. Este folosită, ca orice metodă contraceptivă, pentru prevenirea sarcinii. În acest caz, nu se utilizează hormoni sau dispozitive.

Această metodă se bazează pe observarea și interpretarea caracteristicilor mucusului cervical. În funcție de acestea, femeia poate identifica perioada fertilă. Metoda Billings este considerată relativ eficientă.

Se estimează că atunci când metoda Billings este aplicată perfect, aceasta atinge o eficacitate de 97%. Deoarece este complet naturală, evită posibilele efecte secundare pe care alte metode de contracepție le provoacă.

Metoda Billings sau observația mucusului cervical: în ce constă?

Cuplu care folosește metoda Billings
Billings este o metodă de contracepție non-hormonală, fără barieră.

Metoda Billings este o procedură vă permite să controlați concepția. Este cunoscută și sub denumirea de „metoda de ovulație Billings” sau „metoda mucusului cervical”. Aceasta se bazează pe observarea detaliată a mucusului cervical de-a lungul întregului ciclu menstrual.

Mucusul cervical își schimbă culoarea, textura și cantitatea în timpul ciclului menstrual. Această schimbare este mai vizibilă în zilele în care are loc ovulația. Organismul trebuie să creeze mediul potrivit pentru a facilita sarcina.

Cheia metodei Billings este identificarea modificărilor mucusului cervical. Acesta părăsește colul uterin prin vagin sub formă de secreție. Recunoașterea zilelor fertile este cheia reușitei acestei metode.

Metoda Billings este combinată și cu alte tehnici, precum monitorizarea temperaturii bazale a corpului sau monitorizarea electronică a fertilității.

Aplicarea metodei Billings

Pentru a aplica metoda Billings, mucusul cervical sau scurgerile vaginale trebuie verificate în fiecare zi. Modificările sunt notate într-un tabel. Acest lucru începe a doua zi după încheierea menstruației.

Parcurgeți următorii pași:

  • Curățați deschiderea vaginului. Folosiți hârtie igienică sau un șervețel. Faceți analiza înainte de a urina.
  • Observați culoarea și textura mucusului.
  • Analizați lenjeria intimă.
  • Introduceți degetele în vagin și analizați mucusul. Mâinile trebuie să fie curate.
  • Frecați mucusul între degetul arătător și degetul mare. Notați consistența și culoarea.
  • Înregistrați tot ce ați observat în tabel.

Nu întrețineți raporturi sexuale în timpul primului ciclu de observație. Sexul poate provoca modificări ale mucusului cervical și poate crea confuzie.

Modificări ale mucusului cervical și interpretarea lor

Pe parcursul ciclului menstrual apar diverse modificări la nivelul mucusului cervical. Cele trei variabile observabile sunt: culoarea, textura și cantitatea.

Momentele ciclului menstrual în care apar modificări sunt următoarele:

  • Menstruația. În timpul menstruației, mucusul nu este vizibil. Aceste zile sunt considerate infertile.
  • Sfârșitul menstruației. Această perioadă corespunde celor trei sau patru zile după sfârșitul menstruației. Debitul este foarte scăzut și, din acest motiv, vorbim de „zile uscate”. Acestea sunt zile infertile.
  • Câteva zile înainte de ovulație. Există mai mult mucus, care este galben, alb sau tulbure. Ovulul începe să se maturizeze. Acest lucru durează între trei și cinci zile. Acestea sunt zile de posibilă fertilitate.
  • În timpul ovulației. Este etapa lunii cu cel mai mare volum de mucus cervical. Textura este similară cu cea a albușului de ou și mucusul poate fi întins între degete. Durează în jur de patru zile și corespunde celei mai fertile faze a luni.
  • După ovulație. Mucusul cervical este redus cantitativ și devine lipicios și tulbure. Perioada durează între 11 și 14 zile. Sunt zile infertile. Apoi, apare menstruația și ciclul repornește.

Riscurile metodei Billings

După cum am spus la început, metoda Billings este sigură doar dacă este aplicată corect. Unele estimări indică faptul că din 100 de femei care folosesc metoda Billings, 23 vor rămâne însărcinate în primul an de utilizare regulată. În cazul femeilor care aplică metoda perfect, rata sarcinii este de 3 la 100.

Deși această metodă este naturală și non-invazivă, nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Deși este cea mai ieftină formă de contracepție, metoda Billings este mai puțin eficientă în prevenirea sarcinii.

Sfaturi și recomandări

Tineri care folosesc metoda Billings
Aplicarea corectă a metodei Billings necesită cunoștințe și perseverență.

Există mai mulți factori care pot provoca modificări ale mucusului cervical. A face sex provoacă modificări ale fluxului și acest lucru duce adesea la confuzie. Alți factori care modifică mucusul cervical sunt următorii:

  • Utilizarea lubrifianților vaginali
  • Unele medicamente
  • Dușurile vaginale
  • Alăptarea
  • Utilizarea recentă a contraceptivelor hormonale
  • Menopauza prematură
  • Bolile cu transmitere sexuală
  • Vaginita

Metoda celor două zile este o alternativă la metoda Billings. În acest caz, femeia trebuie să-și pună două întrebări:

  • Am mucus cervical azi?
  • Am avut mucus cervical ieri?

Dacă răspunsul la ambele întrebări este „nu”, sexul este sigur. În orice caz, metoda celor două zile nu este mai eficientă decât metoda Billings, dar necesită mai puțină perseverență.

Combinați metoda Billings sau observația mucusului cervical cu altă formă de contracepție

Metoda Billings poate fi mai utilă femeilor care doresc să rămână însărcinate decât celor care doresc să evite concepția. Unele femei au flux de mucus cervical redus pe tot parcursul lunii.

Dacă vreți să folosiți metoda Billings, trebuie să consultați medicul și să solicitați îndrumări în acest sens. De asemenea, folosiți și alte metode de contracepție dacă vreți să preveniți sarcina.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Curriá, M. I. (2010). LH y moco cervical en el reconocimiento de la fertilidad.
  • Catelo Ayala, L. La curva de temperatura basal en la esterilidad. Revista de la Facultad de Medicina, 3(3).
  • Padilha, T., & Deretti, E. A. (2021). Método de Ovulación Billings: entre la eficacia y el desconocimiento. Revista Bioética, 29, 208-219.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.