Întrebări frecvente despre pilulele contraceptive
 

Întrebări frecvente despre pilulele contraceptive

Deși pilulele contraceptive sunt destul de cunoscute, există încă îndoieli cu privire la consumul lor. Care sunt efectele secundare? Când să nu le mai luați? Aflați totul mai jos!
Întrebări frecvente despre pilulele contraceptive

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Femeile au întrebări frecvente despre pilulele contraceptive. Contraceptivele sunt medicamente care conțin hormoni. Cele mai utilizate pastile conțin estrogen și progestativ în doze diferite. Acești doi hormoni împiedică eliberarea ovulului în timpul ciclului menstrual, proces cunoscut sub numele de ovulație. Progestativul este responsabil de îngroșarea mucusului colului uterin. Acțiunea sa îngreunează pătrunderea spermatozoizilor în uter.

În ciuda faptului că utilizarea pilulelor contraceptive devine din ce în ce mai frecventă, continuă să apară o serie de întrebări despre acestea. Prin urmare, vom răspunde la cele mai frecvente.

Întrebări frecvente despre pilulele contraceptive

Ce efecte secundare pot avea pilulele contraceptive?

Pilulele contraceptive sunt foarte sigure, iar efectele secundare pe care le pot provoca sunt minime. Cu toate acestea, ca și în cazul altor medicamentelor, pot provoca unele reacții nedorite. De exemplu, printre cele mai frecvente se numără:

  • Modificări ale ciclurilor menstruale (absența ciclurilor menstruale sau sângerare suplimentară)
  • Agravarea migrenelor din cauza efectului estrogenilor
  • Greaţă
  • Sensibilitatea sânilor
  • Creștere în greutate
  • Dispoziție schimbătoare

În plus, merită menționată posibilitatea apariției cheagurilor de sânge, a infarctului, a creșterii tensiunii arteriale și a accidentelor cardiovasculare. Acest risc este minim.

Femeie care ia pilule contraceptive
În majoritatea cazurilor, administrarea de pilule contraceptive este sigură. Totuși, uneori implică anumite riscuri.

La ce vârstă trebuie să opriți pilula?

Multe femei cred că după o vârstă, cum ar fi 35 de ani, nu mai este sigur să ia pilula. Însă, totul va depinde de stilul de viață. Femeile care au peste 35 de ani și care sunt active, nu fumează și au o alimentație sănătoasă pot continua administrarea contraceptivelor.

Femeile care sunt fumătoare și nu duc o viață sănătoasă ar trebui să înceteze tratamentul, deoarece aceste obiceiuri duc la dezvoltarea reacțiilor adverse descrise.

Ce ar trebui să faceți pentru o obține o sarcină?

Timpul mediu necesar pentru revenirea ovulației la femeia care a încetat să ia pastilele este de aproximativ două săptămâni. Deci, odată ce încetați să luați pilule contraceptive și ovulați din nou, puteți încerca să rămâneți gravidă.

În cazul in care acest lucru apare în timpul primului ciclu după întreruperea tratamentului, este normal sa nu aveți menstruație.

Cum funcționează pilulele contraceptive?

După cum am menționat, eficiența acestui tip de tratament constă în capacitatea sa de a preveni procesul de fertilizare. Spermatozoizii nu ajung la ovul și nu îl fecundează.

Pilula blochează eliberarea oului din ovar. Spermatozoizii nu vor găsi o celulă pentru a o fertiliza. Pilula contraceptivă este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a sarcinilor nedorite.

Pilula contraceptivă poate preveni bolile cu transmitere sexuală?

Pilula nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Este eficientă doar în prevenirea sarcinii și nu are alte efecte

Prin urmare, este esențial să folosiți prezervativul pentru a preveni răspândirea bolilor. De asemenea, dacă folosiți prezervativul și pilula contraceptivă, șansele de a rămâne însărcinată sunt practic zero.

Se întâmplă ceva dacă luați pilule contraceptive în timpul sarcinii?

Este recomandabil să întrerupeți tratamentul după ce aflați vestea cea mare. Multe femei iau pilula fără să știe că sunt însărcinate și nu se întâmplă nimic.

Deși există puține dovezi ce arată că expunerea la hormoni cauzează probleme bebelușului, tratamentul trebuie oprit.

Concluzie

Vă încurajăm să vă adresați farmacistului, medicului de familie sau ginecologului dacă aveți întrebări pe acest subiect. Amintiți-vă că folosirea prezervativului este întotdeauna recomandată, deoarece pilulele contraceptive nu vă protejează de bolile cu transmitere sexuală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dhont, M., & Verhaeghe, V. (2013). Hormonal anticonception anno 2013: a clinician’s view. Facts, Views & Vision in ObGyn.
  • østergaard, E. (1969). Oral Anticonception: Side Effects and Risks. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.3109/00016346909156678
  • Herrera, S. T., Garza, E. A. G., Reyes, C. H., & Alvarado, D. A. (1992). GnRH-agonists in gynecology I. Ginecologia y Obstetricia de Mexico.
  • Hee, L., Kettner, L. O., & Vejtorp, M. (2013, February). Continuous use of oral contraceptives: An overview of effects and side-effects. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.1111/aogs.12036
  • Oesterheld, J. R., Cozza, K., & Sandson, N. B. (2008). Oral contraceptives. Psychosomatics49(2), 168–175. https://doi.org/10.1176/appi.psy.49.2.168

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.