Slinda: contraceptivul fără estrogeni
 

Slinda: contraceptivul fără estrogeni

Slinda este o pilulă contraceptivă care nu conține estrogeni, deci poate fi folosit de femeile care nu tolerează acești hormoni.
Slinda: contraceptivul fără estrogeni
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Slinda este contraceptivul fără estrogeni, al cărui ingredient activ este drospirenona. Acest ingredient activ este un progesteron sintetic cu efect farmacologic similar cu cel al progesteronului natural. Această pilulă contraceptivă nu conține combinația de estrogeni și progesteron. Așadar, se dovedește a fi un contraceptiv ce poate fi folosit de femeile care nu tolerează contraceptivele combinate.

Care este forma de prezentare a contraceptivului Slinda?

Slinda se prezintă sub formă de tablete orale. Foliile au 24 de comprimate active albe și alte 4 comprimate verzi care nu conțin substanța activă.

Tabletele de două culori diferite au rolul de a preveni eșecurile în metoda contraceptivă. Cele 24 de comprimate albe conțin doza adecvată de drospirenonă.

Cum se comportă Slinda, contraceptivul fără estrogeni?

Acest contraceptiv are o eficacitate ridicată. Efectul s e datorează faptului că acționează asupra ovulației prin inhibarea acesteia prin modificări ale mucusului cervical.

Cu toate acestea, Slinda poate provoca uneori sângerări vaginale neregulate.

Neavând estrogen în compoziția sa, acest nou contraceptiv prezintă mai puține riscuri cardiovasculare. Drospirenona are proprietăți care fac ca femeile să experimenteze o retenție mai mică de lichide. Acest ingredient activ are și proprietăți antiandrogenice, fiind foarte potrivit pentru femeile cu semne de acnee, hirsutism sau ten gras.

Citiți și: Tot ce trebuie să știi despre injecția contraceptivă

Fată cu acnee
Proprietățile drospirenonei pot ajuta pielea femeilor cu acnee.

Precauții în sarcină și alăptare

Slinda este contraindicat dacă sunteți sau credeți că ați putea fi însărcinate. Dacă ați luat Slinda înainte de sarcină, nu pot fi excluse reacțiile adverse. Studiile nu indică însă un risc crescut de malformații congenitale.

În perioada de alăptare, puteți utiliza acest contraceptiv oral chiar dacă prin laptele matern trec cantități mici de drospirenonă. De fapt, pilulele contraceptive fără estrogeni sunt singura opțiune recomandată în această perioadă.

Cum să luați Slinda

Această pilulă contraceptivă oferă un control bun al ciclului datorită schemei 24+4. Este ușor de știut când va fi perioada de sângerare, iar pierderile vor fi minime.

Slinda se ia la fiecare 24 de ore, zilnic la aceeași oră. D acă urmați direcția săgeților și numerele de pe folie, nu puteți da greș. Luați primul comprimat în prima zi a menstruației. Când ajungeți la cele patru comprimate placebo, continuați să le luați și începeți o nouă folie, fără zile de repaus.

Este posibil să aveți sângerări neregulate în timp ce luați Slinda. Chiar dacă acest lucru se întâmplă, trebuie să continuați să luați comprimatele fără întrerupere.

Cum să începeți cu prima folie de Slinda

Dacă nu ați mai luat niciun contraceptiv oral înainte, începeți folia în prima zi a menstruației. Procedând astfel, contraceptivul oferă protecție încă din prima zi împotriva unei posibile sarcini și nu va fi nevoie să folosiți metode suplimentare.

Cu toate acestea, dacă ați utilizat anterior o altă metodă contraceptivă, cum ar fi un alt contraceptiv oral, inelul vaginal sau plasturele transdermic, începeți să luați Slinda a doua zi după ultimul comprimat activ al contraceptivului anterior sau în aceeași zi cu îndepărtarea inelului vaginal sau a plasturelui transdermic.

Puteți începe să luați Slinda și în ziua următoare. Dacă decideți să faceți acest lucru, trebuie să utilizați o metodă contraceptivă suplimentară de barieră, cel puțin în prima săptămână de la începerea tratamentului cu Slinda.

Efecte secundare posibile

Pilulele contraceptive se caracterizează prin generarea unei serii de efecte secundare. Din fericire, aceste reacții sunt ușoare și dispar de la sine în câteva zile. În plus, este necesar să se țină cont de faptul că nu toate femeile care iau Slinda prezintă aceste simptome.

Printre cele mai frecvente efecte secundare asociate cu aportul de Slinda se remarcă următoarele:

  • Durere de cap
  • Greață și vărsături
  • Durere abdominală
  • Modificări ale dorinței sexuale și ale dispoziției
  • Acnee
  • Disconfort mamar și menstruație dureroasă
  • Creștere în greutate

Un studiu recent a arătat că pastilele cu progesteron și fără estrogen nu cresc riscul de tromboză venoasă, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. În plus, același studiu citat afirmă că pilulele cu drospirenonă asigură un control eficient al ciclului menstrual.

Contraindicații și precauții

Una dintre principalele contraindicații este alergia la ingredientul activ sau la oricare dintre componentele medicamentului. În plus, medicamentul nu trebuie ingerat dacă aveți un cheag într-un vas de sânge, fie în extremități, fie în plămâni.

O altă contraindicație pentru administrarea medicamentului este boala activă de rinichi sau ficat, deoarece afectează metabolismul și excreția și poate modifica efectul contraceptiv. Unele cancere de sân sunt sensibile la acțiunea steroizilor sexuali, așadar aceste pastile ar putea favoriza proliferarea tumorilor.

Există anumite situații care, deși nu reprezintă contraindicații absolute, trebuie luate în considerare înainte de a începe tratamentul cu Slinda. În acest sens, este necesar să informați medicul dacă aveți oricare dintre următoarele probleme:

  • Istoric de tromboză
  • Boală hepatică cronică sau icter
  • Istoric de cancer mamar
  • Cloasma
  • Diabet zaharat
  • Hipertensiune arterială
  • Boală cronică de rinichi
  • Consum de alte medicamente

În ciuda contraindicațiilor și efectelor adverse ale acestei pilule, este o opțiune contraceptivă ideală. De fapt, cercetările confirmă că drospirenona este foarte eficientă la femeile care suferă de dislipidemie, obezitate, hipertensiune arterială și tromboembolism.

Concluzie: contraceptivul fără estrogeni

Acest contraceptiv conține doar drospirenonă, care nu este un estrogen. Oferă un efect contraceptiv eficient și sigur și reduce efectele secundare legate de prezența estrogenului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. PROSPECTO SLINDA 4 MG COMPRIMIDOS RECUBIERTOS CON PELICULA. (n.d.). Aemps.Es. Retrieved January 9, 2023, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/84603/P_84603.html
  • Book of Abstracts: The 15th Congress of the European Society of Contraception and Reproductive Health. The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care. 2018;23(sup1):1-143.
  • Centeno, Indira M., et al. “Efecto de un anticonceptivo oral con drospirenona/etinilestradiol (3 mg – 30 mg) sobre el hiperandrogenismo clínico y bioquímico en pacientes con síndrome de ovario poliquístico.” Fac.Rev. Medicina. (Caracas) , 2011, págs. 60–63, https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-637406.
  • Chiara Del Savio M, De Fata R, Facchinetti F, Grandi G. Drospirenone 4 mg-only pill (DOP) in 24+4 regimen: a new option for oral contraception. Expert Rev Clin Pharmacol. 2020 Jul;13(7):685-694.
  • Palacios S, Colli E, Regidor PA. Multicenter, phase III trials on the contraceptive efficacy, tolerability and safety of a new drospirenone-only pill. Acta Obstet Gynecol Scand. 2019 Dec;98(12):1549-1557.
  • Sales Vieira C, Celis C, Galán G, Hernández L, et al. Drospirenone: a Latin American perspective for oestrogen-free oral contraception. Eur J Contracept Reprod Health Care. 2021 Feb;26(1):73-78.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.