Logo image
Logo image

7 moduri de a curăța sinusurile natural

5 minute
Deși nu este singura funcție pe care o îndeplinește nasul, întrucât se ocupă și de imunitate, miros și vorbire, funcția respiratorie este cea mai importantă. Cum puteți curăța sinusurile înfundate?
7 moduri de a curăța sinusurile natural
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pentru ca procesul respirator să aibă loc, este necesar să inspirăm și să expirăm. Debitul excesiv nu permite întotdeauna acest lucru. De aceea, vă prezentăm cele mai bune moduri de a curăța sinusurile natural!

Sinusurile sunt spații umplute cu aer în craniu. Sunt situate în spatele frunții, al oaselor nasului, al obrajilor și al ochilor. Una dintre funcțiile lor principale este de a produce mucusul care este drenat prin nas.

Când sunt sănătoase, sinusurile nu conțin bacterii sau alte microorganisme. Mucusul poate curge fără întrerupere și aerul poate ieși fără dificultate.

Cu toate acestea, uneori pot deveni umflate sau inflamate, iar funcționarea nasului este întreruptă. Cele mai frecvente motive sunt: infecția cu viruși sau bacterii, alergie, sept nazal deviat sau polipi la nivelul nasului.

Simptomele obișnuite sunt congestia nazală, scurgerile groase și incolore, nasul înfundat și simțul mirosului și gustului redus. De asemenea, poate exista durere în jurul obrajilor, al nasului, al ochilor sau al frunții.

Pentru a atenua aceste neplăceri și dificultățile de respirație pe nas, puteți folosi anumite remedii. Deci, cum vă curățați sinusurile? Acordați atenție următoarelor indicații!

Some figure

7 moduri de a curăța sinusurile natural

Pentru început, trebuie să știți că nu există suficiente dovezi științifice care să susțină utilizarea tuturor acestor remedii. Din acest motiv, este de preferat să vă consultați mai întâi cu medicul.

Antibioticele nu sunt necesare pentru majoritatea sinuzitelor și trebuie utilizate numai atunci când sunt prescrise de un profesionist. Aceste remedii pot fi folosite pentru a calma durerea și presiunea.

1. Curățare cu sare

Mucusul în exces în sinusuri este mai rău noaptea. Înainte de culcare, efectuați o spălare nazală cu apă și sare. Acest lucru va ajuta la curățarea zonei și la reducerea inflamației.

De fapt, conform acestui studiu de la Spitalul Universitar Medical Chung Shan, irigarea nazală cu soluție salină poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu sinuzită acută și cronică, rinoconjunctivită și rinită.

Ingrediente

  • 3 lingurițe de sare (15 grame)
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu (5 grame)
  • 1 cană de apă distilată sau fiartă (250 mililitri)

Ustensile

  • Pipetă

Pregătire

  • Mai întâi, puneți sarea în apa distilată și amestecați bine.
  • Apoi, adăugați bicarbonatul de sodiu și amestecați din nou.
  • Trebuie să obțineți un amestec incolor.

Cum se utilizează

  • Trebuie doar să umpleți pipeta pe jumătate.
  • Înclinați capul spre stânga și inspirați pe gură.
  • Picurați încet soluția în nara dreaptă și așteptați să iasă pe stânga.
  • Dacă simțiți că soluția este deviată către urechi sau gât, schimbați poziția.
  • Repetați cu nara stângă.
  • Îndepărtați resturile și mucusul acumulat.

Recomandăm: Cum să decongestionezi sinusurile

2. Curățare cu abur

Aburul funcționează ca un produs natural de curățare și hidratare. De asemenea, drenează zona afectată și permite zonelor rigide să se relaxeze.

Pregătire

  • Pentru a începe, fierbeți puțină apă sau deschideți robinetul cu apă fierbinte pentru a elibera aburul.

Cum se utilizează

  • Apropiați imediat fața de aburi.
  • Inspirați și expirați încet pentru a curăța zona.
  • Faceți acest lucru timp de 5 minute.
  • În cele din urmă, umeziți o compresă caldă și puneți-o pe față pentru a vă curăța sinusurile.
  • Așteptați să se răcească pentru a o îndepărta.

3. Masaj cu uleiuri

Unul dintre cele mai eficiente uleiuri terapeutice este uleiul de oregano. Acesta are proprietăți antioxidante foarte recomandate, potrivit acestui studiu de la Universitatea din Cartagena (Columbia).

Combinat cu uleiul de migdale, rezultatul este mult mai bun deoarece hidratează pielea, menține zona umedă și ajută la pătrunderea uleiului de oregano (care nu trebuie aplicat niciodată direct pe piele sau în interiorul nărilor).

Ingrediente

  • 1 lingură ulei de migdale (15 grame)
  • 2 picături de ulei de oregano

Pregătire

  • În primul rând, este important să vă spălați foarte bine mâinile și fața.
  • Apoi, amestecați uleiul de migdale cu cele 2 picături de ulei de oregano.

Cum se utilizează

  • Puneți amestecul pe degete și frecați-l ușor pe zona sinusurilor.
  • În timp ce faceți mișcări circulare în zonă, inspirați și expirați încet, astfel încât să puteți absorbi esența uleiurilor și proprietățile acestora.
  • Faceți acest lucru timp de 5 minute.

4. Comprese fierbinți

Aplicarea de comprese calde în zona nasului și a frunții poate ajuta la ameliorarea presiunii din sinusuri. Se pot aplica de 3 ori pe zi, timp de 5 minute fiecare.

5. Umidificator pentru a curăța sinusurile

Acesta este unul dintre cele mai rapide moduri de a ameliora nasul înfundat. Respirarea unui aer mai umed poate înmuia țesuturile iritate și poate dezumfla vasele de sânge.

Aceste tipuri de aparate permit mucusului să curgă mai ușor.

Recomandăm: 9 tratamente naturale pentru sinuzită

6. Lichide

Some figure

Hidratarea este importantă pentru a ajuta la drenarea și eliminarea mucusului acumulat. În plus, mucoasele vor rămâne hidratate și mai puțin sensibile. Pentru aceasta, cel mai bine este să alegeți apă fierbinte, supe sau infuzii.

De asemenea, suflarea nasului și curățarea mucusului elimină orice viruși sau bacterii care ar fi putut cauza problema. Faceți-o ușor pentru a preveni spargerea vaselor mici de sânge.

Pielea din jurul nărilor poate deveni iritată. Acest lucru poate fi ameliorat aplicând puțin ulei de migdale sau vaselină.

7. Dormitul într-o poziție ridicată

A ține capul sus noaptea este un alt sfat pentru a vă curăța sinusurile. Este important să vă odihniți pentru a ajuta organismul să depășească infecția și să se recupereze.

În plus, camera și restul casei trebuie să fie bine ventilate și curate pentru a preveni problemele cauzate de praf și acarieni. De asemenea, este important să evitați mediile închise și zonele pentru fumat.

Încercați aceste moduri naturale de a curăța sinusurile

După cum am menționat deja, toate aceste remedii naturale vă pot ajuta să ameliorați inflamația și durerea cauzate de congestia sinusurilor. Totuși, nu înlocuiesc niciodată tratamentul recomandat de medic.

Când problema persistă, adoptați o dietă sănătoasă care oferă vitamine din abundență (pentru a întări imunitatea și a combate simptomele). De asemenea, nu uitați să faceți mișcare. Eliberarea de endorfine ameliorează durerea.

Cu toate acestea, dacă disconfortul persistă mai mult de 10 zile, este indicat să consultați din nou medicul. De asemenea, dacă apare o cefalee severă, o durere facială, febră mai mult de 4 zile sau orice altă problemă, contactați imediat medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 

  • Bolger, W. E., Clement, P. A. R., Hosemann, W., Kuhn, F. A., Lanza, D. C., Leopold, D. A., … Zinreich, S. J. (1995). Paranasal sinuses: Anatomic terminology and nomenclature. In Annals of Otology, Rhinology and Laryngology. https://doi.org/10.1177/000348949510410s01
  • Cady, R. K., & Schreiber, C. P. (2004). Sinus headache: A clinical conundrum. Otolaryngologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0030-6665(03)00181-6.
  • Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades. Sinusitis (infección de los senos paranasales). Julio 2020. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
  • Clínica Mayo. Sinusitis crónica.
  • León Méndez G, Osorio Fortich Mª R, et al. Extracción, caracterización y actividad antioxidante del aceite esencial de Plectranthus amboinicus L. Revista Cubana de Farmacia. Octubre-Diciembre 2015. 49 (4).
  • Spaeth, J., Krügelstein, U., & Schlöndorff, G. (1997). The paranasal sinuses in CT-imaging: Development from birth to age 25. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology. https://doi.org/10.1016/S0165-5876(96)01458-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.