Cum să decongestionezi sinusurile
 

Cum să decongestionezi sinusurile

Sinusurile congestionate și nasul înfundat sunt o mare problemă atunci când răcim. Ce tratamente naturale există?
Cum să decongestionezi sinusurile
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Congestia sinusurilor poate fi cauzată de un număr mare de afecțiuni de sănătate. Când apare, poate fi enervantă. Cauți mereu o modalitate ca să îți decongestionezi sinusurile?

Inflamațiile și infecțiile sinusurilor pot apărea atunci când există o răceală urâtă, gripă sau contact cu anumite bacterii. De asemenea, congestia apare atunci când ai alergie la praf, polen sau animale de companie, printre altele.

Există milioane de oameni care suferă de această afecțiune. Din acest motiv, mai jos, îți vom împărtăși câteva recomandări și tratamente foarte utile, simple și naturale pentru a reduce pe cât posibil această afecțiune incomodă.

Cum să decongestionezi sinusurile: remedii naturale și ieftine

Oțet de mere

Sticlă cu oțet de mere

 

Printre numărul mare de beneficii pentru sănătate ale oțetului de mere, evidențiem importanța pe care o are în vindecarea infecțiilor și decongestionarea sinusurilor.

Ingrediente

 • 2 linguri de oțet de mere (20 ml)
 • 1 cană de apă caldă (250 ml)
 • 1 lingură de miere (30 g)

Pregătire

 • Amestecă oțetul de mere cu apa caldă.
 • Adaugă mierea.

Acest amestec poate fi luat o dată pe zi, infecția dispărând în scurt timp. Oțetul poate fi folosit și pentru inhalare, diluat în jumătate de cană de apă. Această combinație trebuie încălzită până la punctul de fierbere. Aburul trebuie inhalat cu ochii și gura închise. Această procedură trebuie făcută de cel puțin trei ori pe zi ca să decongestionezi sinusurile.

Curcuma

Turmericul are un compus puternic numit curcumină, care oferă beneficii mari pentru sănătate. Printre acestea, vom evidenția capacitatea excelentă de a pune capăt inflamației sinusurilor paranazale.

Curcumina are proprietăți antiinflamatorii excelente. Poți profita de toate proprietățile sale folosind-o pe post de condiment pentru diferite feluri de mâncare.

Clătire nazală

Acesta este cel mai vechi remediu casnic deoarece dă rezultate magnifice, mai ales dacă este folosit ca o completare a remediilor anterioare.

Ingrediente

 • 1 cană de apă caldă (250 ml)
 • 1 lingură de sare de mare (15 g)

Pregătire

 • Amestecați cana cu apă caldă cu sarea de mare.

Această soluție salină este folosită pentru spălarea nărilor folosind o seringă mare. Spălarea se poate face de mai multe ori pe zi pentru a obține rezultate satisfăcătoare.

Sfaturi suplimentare ca să îți decongestionezi sinusurile paranazale

Pahar de apă util ca să decongestionezi sinusurile
 • Dormi cu capul mai ridicat decât restul corpului.
 • Pune-ți comprese cu apă sărată caldă pe frunte și pe părțile laterale ale nasului de mai multe ori pe zi.
 • Consumă vitamina C de două ori pe zi.
 • Bea suficientă apă pe tot parcursul zilei. Va ajuta la reducerea inflamației și la decongestionarea sinusurilor paranazale. Această zonă va fi hidratată și procesul de eliminare a mucusului va fi mai ușor.
 • Păstrează-ți camera și biroul curate și fără obiecte care pot provoca alergii.
 • Limba și degetul mare pot fi un instrument foarte util pentru a decongestiona nasul. Trebuie să aplici presiune cu limba pe cerul gurii. În același timp, apasă cu degetul mare între sprâncene timp de douăzeci de secunde. Vei simți că sinusurile încep să se desfunde.

Poți folosi aceste remedii la domiciliu pentru a decongestiona sinusurile. Totuși, dacă ai febră sau dacă congestia nu dispare, este recomandat să mergi la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Abbaspour, N., Hurrell, R., & Kelishadi, R. Review on iron and its importance for human health. Journal of Research in Medical Sciences. 2014.
 • Gupta, S. C., Patchva, S., & Aggarwal, B. B. Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials. The AAPS Journal. 2013.}
 • Akbik D, Ghadiri M, Chrzanowski W, Rohanizadeh R. Curcumin as a wound healing agent. Life Sci. 2014 Oct 22;116(1):1-7.
 • Olalla R. Tercero J. Sinusitis crónica. Etiología, clínica y tratamiento. Offarm. 2009;28(6):107-109.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.