Beneficiile curcumei pentru sănătate (turmeric)
 

Beneficiile curcumei pentru sănătate (turmeric)

Curcuma are ingrediente active cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare foarte promițătoare în tratamentul diferitelor patologii.
Beneficiile curcumei pentru sănătate (turmeric)
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Curcuma sau turmericul este un condiment hindus care a fost folosit din cele mai vechi timpuri în gastronomie și medicina alternativă. Aparține familiei Zingiberaceae, ca ghimbirul. Descoperiți beneficiile curcumei pentru sănătate!

Se crede că a fost folosită pentru prima dată în India în 610 î.Hr. C, când a început să fie apreciată pe post de colorant pentru diferite alimente. De atunci și până astăzi, a fost un condiment de bază în multe locuri din întreaga lume.

Mulți o numesc „regina condimentelor” grație cantității mari de nutrienți și efectelor promițătoare asupra organismului. Conform datelor din Journal of the American Chemical Society, turmericul este creditat cu calități antiinflamatorii și antioxidante, printre altele.

Deoarece știm că mulți nu sunt conștienți de ele, mai jos, vrem să trecem în revistă beneficiile curcumei pentru sănătate.

Beneficiile curcumei pentru sănătate (turmeric)

1. Protejează ficatul

Ficat inflamat

 

Multe dintre ingredientele active din curcuma ajută la îmbunătățirea sănătății ficatului. Acest organ excretor al corpului este responsabil de eliminarea toxinelor prin producerea de enzime ce susțin procesul de digestie.

Activii precum curcumina, acidul cofeic și borneolul contribuie la creșterea acțiunii enzimelor pentru a ajuta la descompunerea cu ușurință a deșeurilor. De asemenea, au acțiuni antiinflamatorii asupra acestui organ, care ajută la îndeplinirea funcției hepatice, potrivit unui studiu publicat în 2019.

2. Întărește sistemul imunitar

Proprietățile antibacteriene și antivirale ale turmericului acționează pentru a sprijini sistemul imunitar în combaterea a mii de agenți patogeni care afectează sănătatea.

Datorită lipopolizaharidelor, includerea curcumei în dietă ajută la creșterea acțiunii anticorpilor împotriva agenților străini care atacă organismul. Consumul de turmeric ar putea reduce severitatea diferitelor tipuri de pneumonie, potrivit unui articol publicat în revista „Clinical and Experimental Pharmacology & Physiology”.

Datorită acestor calități, includerea turmericului în dietă poate ajuta la reducerea riscului de a contracta gripa, răcelile și alte tipuri de boli respiratorii și virale.

3. Turmericul susține funcția digestivă

Beneficiile curcumei pentru sănătate și digestie

 

Curcumina, unul dintre cei mai importanți compuși activi din acest condiment, stimulează secreția de bilă, care este cheia unei digestii mai bune. Datorită acțiunii sale antiinflamatorii, funcționează ca remediu pentru a ajuta la îmbunătățirea afecțiunilor intestinale, cum ar fi colita ulcerativă, sindromul colonului iritabil și paraziții. Este recomandată ca supliment pentru ameliorarea gastritei cronice, dispepsiei și gazelor digestive.

Cu toate acestea, pacienții cu probleme ale vezicii biliare nu ar trebui să o ingereze.

4. Ar putea preveni și ajuta la încetinirea progresiei tumorilor

Rădăcina de curcuma are mai mult de 10 substanțe active care acționează împotriva celulelor canceroase ce formează tumori.

Cele mai importante sunt:

 • Curcumină
 • Betacaroten
 • Curdionă
 • Limonen
 • Curcumenol

Potrivit unui articol publicat în revista „Aging”, curcuma ar putea avea efecte anticanceroase care încetinesc reproducerea tumorilor datorită reducerii inflamației și efectului antioxidant.

În plus, totul indică faptul că furnizarea de doze mici ajută pacienții să atenueze efectele negative ale medicamentelor utilizate în tratamentul acestei patologii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la om pentru a demonstra aceste efecte și pentru a stabili un protocol privind utilizarea clinică a turmericului în acest tip de afecțiune.

5. Ameliorează artrita

Beneficiile curcumei pentru sănătate și artrită

 

Persoanele cu poliartrită reumatoidă și osteoartrită s-au îndreptat de mult către tratamentul alternativ cu acest ingredient pentru a reduce durerea și inflamația. Acțiunea sa puternic antiinflamatorie și analgezică servește ca un remediu natural al principalelor simptome ale acestor boli cronice. Curcuma inhibă impactul negativ al radicalilor liberi asupra celulelor corpului, ceea ce susține tratamentul.

6. Ajută la prevenirea oxidării colesterolului

Includerea acestui condiment în preparate este foarte sănătoasă pentru sistemul cardiovascular. Proprietățile sale favorizează reducerea oxidării colesterolului LDL, o substanță lipidică c se acumulează în vasele de sânge, crescând riscul de obstrucție.

7. Ar putea fi utilă în tratarea diabetului

Măsurarea glicemiei

 

Persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 ar putea beneficia de încorporarea acestui ingredient în planul lor alimentar. Curcuma servește la optimizarea funcției insulinei, un factor cheie în scăderea nivelului de glucoză.

Cu toate acestea, este esențial să consultați medicul înainte de ingera curcuma, deoarece combinarea sa cu unele medicamente poate provoca hipoglicemie.

Beneficiile curcumei pentru sănătate, un condiment promițător

După cum puteți vedea, curcuma este un condiment uimitor atunci când vine vorba de sănătate. Adăugați-o în smoothie-uri, salate, supe și multe alte rețete.

Totuși, acest aliment nu are proprietăți magice și nu ar trebui să înlocuiască niciun tratament farmacologic. În plus, trebuie să fie folosit alături de obiceiuri de viață sănătoase. Sunt necesare studii mai ample pentru a confirma posibila sa utilizare în anumite situații clinice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bengmark S., Mesa M.ª D., Gil A.. Plant-derived health: the effects of turmeric and curcuminoids. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2009  Jun [citado  2019  Feb  20] ;  24( 3 ): 273-281. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112009000300003&lng=es.
 • Mukhopadhyay A, Bueso-Ramos C, Chatterjee D, Pantazis P, Aggarwal BB. Curcumin downregulates cell survival mechanisms in human prostate cancer cell lines. Oncogene 2001; 20: 7597-7609.
 • Radhakrishna Pillai G, Srivastava AS, Hassanein TI, Chauhan DP, Carrier E. Induction of apoptosis in human lung cancer cells by curcumin. Cancer Letters 2004; 208: 163-170.
 • Deab D, Jiang H, Gao X et al. Curcumin sensitizes prostate cancer cells to tumor necrosis factor-related apoptosis-inducing ligand/Apo2L by inhibiting nuclear factor-kB through suppression of Ikβα phosphorylation. Mol Cancer Ther 2004; 3: 803-812.
 • Mun J., Kim S., Yoon HG., You Y., et al., Water extract of curcuma longa L. ameliorates non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2019.
 • Han S., Xu J., Guo X., Huang M., Curcumin ameliorates severe influenza pneumonia via attenuating lung injury and regulating macrophage cytokines production. Clin Exp Pharmacol Physiol, 2018. 45 (1): 84-93.
 • McCubrey JA., Lertpiriyapong K., Steelman LS., Abrams SL., et al., Effects of resveratrol, curcumin, berberine and other nutraceuticals on aging, cancer devvelopment, cancer stem cells and microRNAs. Aging, 2017. 9 (6): 1477-1536.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.