Ce înseamnă culorile mucusului?
Mucusul protejează sistemul respirator de factori externi agresivi precum viruși, polen, fum și alte substanțe. Este posibil ca culorile mucusului să varieze fără ca în corp să apară un proces grav. Cu toate acestea, acordați atenție aspectului său!
Se întâmplă ca infecțiile virale respiratorii să fie cele mai frecvente afecțiuni la copii, așa cum se subliniază în revista Pediatría Integral. Pacienții cu afecțiuni medicale legate de tractul respirator trebuie să se ferească de modificările bacteriene care se manifestă prin secreții nazale. Printre aceste boli, revista Atención Primaria Práctica include bronșita acută, pneumonia și exacerbările acute ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC).
Care este funcția mucusului?
Mucusul fuzionează apa, imunoglobulinele, mucopolizaharidele, glicoproteinele și lipidele pentru a construi o barieră imunitară care protejează împotriva agenților patogeni sau alergenilor. Este produs de celulele epiteliale din nas, gură, sinusuri, faringe, bronhiole și bronhii.
Sarcina mucusului este de a filtra, umidifica și încălzi aerul inspirat prin nări. Hidratează tractul respirator, astfel încât să nu existe uscăciune.
Pe lângă culorile mucusului, textura lui spune multe despre sănătate. Această caracteristică este marcată de apă. În teorie, mucusul cu mai multă apă curge mai ușor.
Citiți mai mult: 10 trucuri pentru a elimina excesul de mucus
Mucus în exces: nas înfundat
Există persoane care suferă de congestie nazală cauzată de inflamarea vaselor de sânge și a țesuturilor, așa cum explică Clinica Mayo. Cu toate acestea, un articol apărut în Clinical Otorinolaringology concluzionează că obstrucția servește ca mecanism de apărare împotriva virusurilor respiratorii.
Pentru a calma senzația de blocaj, există câteva recomandări:
- Suflați-vă nasul când aveți nevoie; dacă preferați, înclinați capul în lateral.
- Evitați iritanții și polenul.
- Dacă lucrați cu praf, folosiți o mască.
- Beți multă apă.
- Pulverizați soluție salină în nări. Pentru bebeluși, Asociația Spaniolă de Pediatrie sugerează spălări nazale.
De ce sunt diferite culorile mucusului?
Consistența și culorile mucusului oferă indicii despre ceea ce se întâmplă în sistemul respirator. Deși nu oferă un diagnostic definitiv, verificarea țesutului după ce v-ați suflat nasul ajută specialiștii să stabilească un tratament.
Iată ce reprezintă fiecare culoare a mucusului!
Mucusul transparent
Se presupune că mucusul incolor este normal. De asemenea, se consideră că ar putea fi înțeles ca un indiciu al unei răceli sau al rinitei alergice. Nu este periculos. Dacă nasul curge excesiv, chiar și spre gât, atunci există o problemă.
Dacă fluxul apare din cauza alergiilor, simptomele pe care le experimentați sunt strănut, lăcrimare, tuse, oboseală și mâncărime la nas și gât. Deși nu întotdeauna, femeile însărcinate pot prezenta scurgeri nazale transparente din cauza inflamației mucoasei și modificărilor hormonale.
Mucusul galben
Infecțiile virale se manifestă cu mucus gălbui. Tonul apare din cauza apărării exercitate de celule pentru a lupta împotriva bolii.
Disconfortul durează până la 2 săptămâni, timp în care culoarea se închide puțin. Aceasta înseamnă că organismul și-a făcut treaba de a pune capăt afecțiunii.
Mucusul alb
Mucusul albicios denotă congestie, inflamație sau umflare a nasului. Pe măsură ce nările devin obturate, mucusul se îngroașă și devine tulbure.
Denotă răceli sau infecții care prezintă simptome la 3 zile după expunerea la agentul cauzal. Pacientul are durere în gât, strănut, cefalee, dureri musculare ușoare, tuse și febră.
Mucusul verde
Infecțiile bacteriene ale sinusurilor implică mucus verde gros. Acest tip de secreție se numește mucopurulentă. Mucusul conține globule albe responsabile de lupta împotriva bacteriilor și virușilor; în acest proces, sunt generate enzime cu fier, ceea ce are ca rezultat apariția secreției.
Secrețiile nazale verzui pot apărea din cauza sinuzitei cronice. Alături de alte semne, cum ar fi febră, durere în piept și flegmă expectorantă galbenă, mucusul verde este asociat cu pneumonia.
Mucusul maro
Această colorare apare după inhalarea de praf, tutun sau substanțe maro roșcat. Poate fi și sânge închegat care încearcă să părăsească corpul. O ultimă opțiune este o infecție respiratorie dacă mucusul este însoțit de dispnee, febră mare, stare de rău și tuse.
Mucusul roșu
Mucusul roz sau cu sânge apare din cauza unor factori precum suflarea nasului sau lovirea acestei părți a corpului. Simptomele catarale, sângerările nazale și iritația faringelui provoacă mucus cu sânge. La fel se întâmplă și în patologii mai grave, precum tuberculoza sau cancerul pulmonar.
Este important sa mergeți la medic dacă nu puteți respira, sângerați echivalentul unei linguri sau sângerarea nu se oprește în mai mult de jumătate de oră.
Mucusul negru
Infecțiile fungice nazale se manifestă cu mucus negru. Fumătorii și consumatorii de droguri, lucrătorii din minerit sau cei care respiră fum în zonele cu poluare ridicată sunt predispuși la secreții de culoare neagră.
Citiți mai mult: Excesul de mucus la nivelul gâtului
Când să mergeți la doctor?
A petrece mai mult de 10 zile cu o răceală care nu dispare impune un consult medical. Dacă este o infecție bacteriană, disconfortul se va agrava. Urmăriți febra, durerile de cap, durerile de ochi, vărsăturile sau sensibilitatea la lumină.
Dacă culoarea mucusului se schimbă pe parcursul zilei, nu amânați programarea la medic. Este de preferat să excludeți un proces simplu decât să agravați o afecțiune serioasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bouza J, Luque M, Muñoz I. Infecciones víricas del tracto respiratorio. Pediatría Integral. España; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/34c17a00-ad2c-3982-abc0-ecdb4120fbbf/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B1e192dd0-e0ad-4898-a9e3-2e5ceb444958%7D
- C Llor. Infecciones del tracto respiratorio inferior. Atención Primaria Práctica. 2019. https://www.mendeley.com/catalogue/9623eab2-f1be-3e8e-842d-0f71bf417e9a/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bc54ca9b4-65fa-4796-a26b-060d81a8137b%7D
- Congestión nasal. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/symptoms/nasal-congestion/basics/definition/sym-20050644
- Eccles R. El papel de la congestión nasal como defensa contra los virus respiratorios. 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/607fa796-6f42-3b3e-8f3c-14e9df7b6dbb/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Be3ab9b66-5774-4e37-885f-fd8a77eeaaed%7D
- Lavados nasales. En Familia. Asociación Española de Pediatría. España; 2017. https://www.mendeley.com/catalogue/371e6bd3-2370-306d-9ea8-93c99df0072d/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B1fff6fb4-fcf4-4b00-98ea-736d716a1764%7D
- Mucopurulento. Diccionario médico-biológico, histórico y etimológico. https://dicciomed.usal.es/palabra/mucopurulento-ta