Logo image
Logo image

7 moduri de a detecta precoce și de a preveni infecțiile vaginale

3 minute
Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai jos, mergeți la medicul ginecolog pentru un diagnostic și cel mai potrivit tratament. Fiecare tip de infecție are simptome diferite și nu trebuie tratată după ureche.
7 moduri de a detecta precoce și de a preveni infecțiile vaginale
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vaginul poate dezvolta diferite tipuri de infecții. Infecțiile vaginale pot fi enervante și chiar dureroase. Descoperiți 7 moduri de a detecta precoce și de a preveni infecțiile vaginale!

Este adevărat că multe infecții vaginale pot fi cauzate de contactul sexual. Totuși, aceasta nu este singura cauză, deoarece infecțiile pot apărea și după folosirea unei băi publice, folosirea unui prosop murdar, igiena intimă neadecvată, etc.

Este foarte important ca fiecare femeie să fie conștientă de infecțiile vaginale și de posibilele cauze care le pot declanșa. Există mai multe măsuri care pot ajuta la reducerea riscului de a suferi de acestea. De asemenea, este esențial să știți cum să le detectați la timp pentru a lua tratamentul potrivit în timp util.

Dacă măsurile de igienă nu sunt suficiente, medicul ginecolog poate prescrie antihistaminice pentru a calma mâncărimea.

Citiți mai mult: 9 cauze ale durerii inghinale

Cum se depistează infecțiile vaginale?

Infecțiile vaginale pot fi detectate luând în considerare simptomele comune care apar la debutul infecției. Printre aceste simptome putem găsi:

  • Miros vaginal urât
  • Mâncărime vaginală
  • Arsuri vaginale
  • Durere la urinare sau sex
  • Secreții abundente cu o culoare verde, galben, roz sau alb, cu sau fără miros

Oricare dintre aceste simptome ar putea fi un semn al unei infecții vaginale. Odată depistată infecția, este important să începeți să luptați cu ea pentru ca aceasta să nu devină o problemă majoră. Uneori, infecțiile pot fi evitate ținând cont de anumite recomandări.

Dacă aveți simptome, mergeți la medicul ginecolog pentru a obține un diagnostic și cel mai potrivit tratament. Fiecare tip de infecție are simptome diferite și nu se tratează acasă.

Moduri de a preveni infecțiile vaginale

Some figure

 

După cum am menționat deja, infecțiile vaginale pot fi declanșate de diferiți factori. Din acest motiv, merită să urmați câteva recomandări generale pentru a menține această zonă delicată în stare perfectă și pentru a încerca să reduceți riscul de a suferi de acest tip de infecție.

Purtați lenjerie de corp din bumbac

Lenjeria din bumbac vă menține zona intimă mai uscată și mai protejată. Acest tip de țesătură ajută la o mai bună absorbție a umezelii, care este mediul preferat pentru ciuperci. Atunci când cumpărați lenjerie de corp, verificați ca cel puțin zona dintre picioare să fie din bumbac.

Citiți și: Durerea de clitoris: de ce uneori doare?

Păstrați igiena optimă

Igiena intimă zilnică este esențială pentru prevenirea infecțiilor vaginale. Este important să spălați foarte bine zona intimă cu un săpun care să nu modifice pH-ul vaginal. De asemenea, atunci când faceți baie, igiena trebuie făcută din față în spate. În acest fel, veți evita transferul germenilor în vagin.

Pulberile, săpunurile parfumate, băile cu spumă, tampoanele parfumate sau deodorantele „feminine” pot altera flora vaginală și agrava o infecție existentă.

Evitați să purtați haine foarte strâmte

Some figure

 

Blugii sau pantalonii scurți prea strâmți creează un mediu cald și umed, ideal pentru formarea și proliferarea bacteriilor și ciupercilor. Folosiți haine largi sau cu un anumit tip de ventilație, ca în cazul fustelor.

Uscați în mod corespunzător zona intimă

Umiditatea este mediul perfect pentru dezvoltarea și proliferarea ciupercilor. Este foarte important să uscați foarte bine zona intimă înainte de a vă îmbrăca.

Evitați dușurile vaginale

Spălarea interiorului vaginului cu orice tip de lichid poate distruge bacteriile „bune” care previn infecțiile. Dușul vaginal vă expune la un risc mai mare de infecție.

Îmbunătățiți-vă dieta pentru a preveni infecțiile vaginale

O dietă sănătoasă poate ajuta la prevenirea infecțiilor fungice. Consumul frecvent de zahăr și alcool sau stresul poate declanșa o infecție vaginală. Prin urmare, experții recomandă consumul crescut de apă, fructe și legume pentru a menține tractul urinar curat.

  • Alimentele recomandate pentru a preveni infecțiile fungice includ varza, spanacul, ananasul, napii, usturoiul, ridichile, pătrunjelul, sfecla, păpădia, broccoli și citricele.
  • În plus, se recomandă consumul de iaurt natural, deoarece conține acid lactic, care ajută la refacerea bacteriilor benefice.

Știți deja care sunt principalele cauze ale infecțiilor vaginale și cum să le detectați și să le preveniți. Cu toate acestea, vă recomandăm să mergeți la medicul ginecolog pentru o evaluare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cribby, S., Taylor, M., & Reid, G. (2008). Vaginal Microbiota and the Use of Probiotics. Interdisciplinary Perspectives on Infectious Diseases. https://doi.org/10.1155/2008/256490
  • White, B. A., Creedon, D. J., Nelson, K. E., & Wilson, B. A. (2011). The vaginal microbiome in health and disease. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2011.06.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.