Durerea de clitoris: de ce uneori doare?
Unele femei simt durerea de clitoris în anumite momente ale actului sexual. Mulți cred că acest organ, care are unicul obiectiv de a oferi plăcere, nu poate simți durere. Cu toate acestea, clitorisul poate fi punctul central al unui disconfort, care o împiedică pe femeie să se bucure de sex sau masturbare.
Dacă durerea se manifestă în mod recurent, dorința erotică poate fi inhibată. Adică, este posibil ca femeia să evite întâlnirile sexuale sau masturbarea pentru a ocoli disconfortul.
Să vedem mai jos posibilele motive pentru care poate apărea durerea de clitoris!
Durerea de clitoris: de ce apare?
Clitorisul este un organ sexual mic și extrem de sensibil, situat în partea superioară a vulvei, a cărui singură funcție cunoscută este de a oferi plăcere sexuală femeilor. Dacă simțiți disconfort, este necesar să depășești jena sau refuzul de a vorbi despre asta.
Explorând originea problemei, veți obține indicii pentru a trata durerea.
1. Utilizarea produselor de igienă inadecvate
Unele iritații ale pielii sunt asociate cu utilizarea săpunurilor pentru igiena corporală. La fel se întâmplă și cu detergenții sau parfumurile pentru haine de care femeile sunt îndrăgostite.
Dacă durerea de clitoris a apărut după o schimbare a rutinei de igienă personală sau a spălării lenjeriei, motivul este clar.
Citiți mai mult: 5 greșeli de igienă intimă ce pot provoca probleme
2. Umflarea clitorisului
Dacă după o frecvență mare a actului sexual, femeia simte dureri de clitoris la cea mai mică atingere, este probabil să existe o inflamație. Acest lucru este cauzat de frecarea excesivă a unui organ atât de sensibil.
Este necesar sa se reducă frecvența întâlnirilor sexuale sau să apeleze la sexul mai blând, controlându-se presiunea exercitată asupra acestei zone atât in timpul preludiului, cât și după penetrare.
3. Lipsa lubrifierii naturale
Un posibil motiv pentru durerea de clitoris este stimularea fără preludiul necesar. Folosiți lubrifianți speciali pentru sex. Astfel, degetele vor aluneca mai ușor, iar penisul sau jucăriile sexuale nu vor freca excesiv pielea.
4. Infecțiile vaginale
Uneori, durerea de clitoris apare ca urmare a unei afecțiuni ginecologice. De fapt, există diverse boli vaginale, de severitate mai mică sau mai mare, cu acest simptom.
De menționat că atunci când disconfortul persistă, este esențial să mergeți la un profesionist din domeniul sănătății pentru o evaluare.
5. Vulvodinia, o altă posibilă cauză a durerii clitoridiene
După cum explică Dr. Allan S. Gordon (Mount Sinai Hospital, Canada), senzația de durere clitoridiană poate fi cauzată de „vulvodinie” (disconfort în jurul vaginului).
La unele femei, este afectat întreg organul genital, iar la altele doar unele dintre componentele acestuia, cum este cazul clitorisului. În plus, în funcție de intensitatea tulburații, sexul sau statul pe scaun devine insuportabil.
Ceea ce este clar este că, dacă nu este tratată, această afecțiune durează luni de zile. Singura modalitate de a rezolva această problemă este consultarea medicului.
Citiți și: Igiena intimă feminină: ce trebuie să știi
Cum evaluăm durerea de clitoris?
După cum putem observa, această afecțiune are o influență directă asupra sănătății, bunăstării și vieții sexuale a femeilor. Așadar, identificarea cât mai curând posibil a cauzelor este primul pas pentru a face schimbări în rutinele intime, precum și pentru a aplica soluțiile pertinente.
Desigur, consultația medicală este inevitabilă dacă disconfortul persistă sau episoadele de durere de clitoris sunt recurente.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Falsetta, M., Foster, D., Bonham, A., & Phipps, R. (2016). A review of the available clinical therapies for vulvodynia management and new data implicating proinflammatory mediators in pain elicitation. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 124(2), 210–218. https://doi.org/10.1111/1471-0528.14157
- Garnica, A. P. C., Salamanca, S., Hernández, N., Villamil, J. A., & Quiasua, D. C. (2019). Dermatitis de contacto alérgica e irritativa en región vulvar. Impacto de los jabones íntimos. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 27(4), 239-258. https://revista.asocolderma.org.co/index.php/asocolderma/article/view/1398
- Gordon, A. S. (2002). Clitoral Pain: The Great Unexplored Pain In Women. Journal of Sex & Marital Therapy, 28(sup1), 123–128. https://doi.org/10.1080/00926230252851249
- Puppo V. (2011). Anatomy of the Clitoris: Revision and Clarifications about the Anatomical Terms for the Clitoris Proposed (without Scientific Bases) by Helen O’Connell, Emmanuele Jannini, and Odile Buisson. ISRN Obstetrics and Gynecology, 2011, 261464. https://doi.org/10.5402/2011/261464
- Reed, B. D., Plegue, M. A., Harlow, S. D., Haefner, H. K., & Sen, A. (2017). Does Degree of Vulvar Sensitivity Predict Vulvodynia Characteristics and Prognosis? The Journal of Pain, 18(2), 113–123. https://doi.org/10.1016/j.jpain.2016.10.006
- Shallcross, R., Dickson, J. M., Nunns, D., Mackenzie, C., & Kiemle, G. (2017). Women’s Subjective Experiences of Living with Vulvodynia: A Systematic Review and Meta-Ethnography. Archives of Sexual Behavior, 47(3), 577–595. https://doi.org/10.1007/s10508-017-1026-1