Momnezia la proaspetele mămici - Doza de Sănătate
 

Momnezia la proaspetele mămici

„Ce aveam de făcut în bucătărie?” „Nu știam ce să spun”. „Unde-mi sunt cheile?” Aceste tipuri de pierderi de memorie sunt normale în timpul sarcinii și după naștere. Dar ce este „momnezia”?
Momnezia la proaspetele mămici

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Momnezia la proaspetele mămici este un subiect de care foarte multe femei se plâng. Însă ce este momnezia: un mit sau o realitate dramatică?

Există diferite cercetări apărute în publicațiile de specialitate care subliniază existența unor schimbări în creierul viitoarelor mame. Aceste modificări apar în timpul sarcinii și sunt prezente chiar și la doi ani de la naștere. Cu toate acestea, este adevărat că există o problemă numită momnezia? Să aflăm împreună.

Momnezia la proaspetele mămici: o realitate neplăcută

O mare parte dintre femeile gravide susțin că sunt mai uituce decât de obicei. Există anumite situații pe care aceste femei le consideră „comune” în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Acestea includ, de exemplu, pierderea telefonului mobil sau a cheilor, uitarea de a cumpăra lucruri, uitarea mâncării pe foc, lipsitul de la diverse programări, etc.

Ok, dar asta i se poate întâmpla oricui, nu-i așa? Cum dovedește acest lucru că anumite pierderi de memorie apar din cauza prezenței sarcinii?

Ei bine, termenul de momnezie nu a fost creat de știință, dar este des menționat în cercurile de mămici.

De asemenea, unii medici recunosc faptul că există femei care își pot pierde temporar memoria în timpul și după sarcină. Acest aspect ar putea fi legat de modificările hormonale pe care acestea le experimentează. Poate că sunt doar îngrijorate de tot ce are legătură cu sarcina lor și ignoră complet celelalte probleme, pe care acum le consideră minore.

De asemenea, epuizarea prezentă la proaspetele mămici ar putea avea legătură cu uitarea ce apare postpartum.

Pierderea de materie cenușie la proaspetele mămici

Femeie care află ce este momnezia la proaspetele mămici
Insuficiența cognitivă a femeilor însărcinate este studiată în prezent de mai mulți cercetători.

Potrivit unui studiu al Universității din Deakin, Australia, publicat în Medical Journal of Australia, există cu siguranță o deficiență cognitivă în timpul sarcinii. Cercetătorii au examinat 20 de studii care au comparat funcțiile cognitive ale 709 femei însărcinate cu cele ale 521 de femei care nu erau gravide. Aceștia au descoperit faptul că femeile însărcinate aveau funcții cognitive și de memorie mai scăzute decât cele care nu erau însărcinate.

În orice caz, este necesară efectuarea mai multor studii înainte de a putea afirma că există o bază științifică în spatele conceptului de momnezie.

Momnezia la proaspetele mămici

Femeie cu copilul în brațe
Creierul mamei se adaptează pentru ca aceasta să fie în măsură să răspundă nevoilor copilului ei.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi sau a nega existența momneziei, un studiu din 2010 sugerează faptul că modificările hormonale ar putea fi responsabile pentru declinul memoriei în cazul proaspetelor mămici.

Aceste modificări hormonale ar ajuta mama să se adapteze la datoria de a-și menține copilul în viață și sănătos. Creierul selectează cele mai slabe conexiuni și le elimină pentru a se concentra pe ceea ce este cu adevărat important: conexiunea emoțională și răspunsul ei la nevoile bebelușului.

Ce este, de fapt, momnezia?

Femeie gravidă cu cana de ceai pe burtă
Nu există date concludente cu privire la prevalența momneziei la proaspetele mămici, dar multe femei susțin că se confruntă cu aceasta.

După cum ai putut observa, nu există dovezi științifice concludente care să susțină faptul că femeile însărcinate și proaspetele mămici suferă o degradare a memoriei. Cu toate acestea, multe femei susțin acest lucru.

Datele dintr-un alt studiu susțin ipoteza că sarcina afectează capacitatea unei femei de a îndeplini anumite sarcini, mai ales cele legate de memoria spațială. O astfel de uitare ar putea avea ceva de-a face cu nivelurile ridicate de prolactină și progesteron din corpul mamei.

Să vedem câteva situații comune care apar, de obicei, la femeile care suferă de momnezie. Acestea par a fi legate de degradarea memoriei spațiale menționate mai sus:

  • Mamele introduc o încărcătură de haine în mașina de spălat și apoi uită să scoată rufele.
  • Descuie ușa și lasă cheile în ușă, afară.
  • Merg la supermarket și nu își amintesc ce voiau să cumpere.
  • Uită faptul că gătesc o masă la cuptor… până când mirosul simt mirosul de ars!
  • Se ridică să facă ceva și uită de ce s-au dus în respectivul loc.

Cum să faci față momneziei

Dacă crezi că ești mai uitucă de când ai rămas însărcinată, nu-ți face griji! Momnezia se întâmplă multor femei. Pentru a aborda problema, te sfătuim următoarele:

  • Fă o listă de activități și cumpărături și nu pleca de acasă fără ea.
  • Cere ajutor și nu încerca să faci totul singură.
  • Încearcă să te odihnești (chiar dacă nu este o sarcină ușor de îndeplinit atunci când ai un copil în casă). Nu uita că sănătatea ta este mai importantă decât curățenia în locuință. Dormi și tu atunci când copilul doarme.
  • Bucură-te de timp liber doar pentru tine. Cere-i partenerului tău, unui prieten sau unui membru al familiei să aibă grijă de copil ori de câte ori este posibil, astfel încât să te poți relaxa. Acordă-ți timp pentru a face activități care îți fac plăcere.
  • Fă exerciții fizice pentru a-ți recăpăta forma fizică.
  • Fă puzzle-uri sau jocuri de memorie.
  • Adoptă o dietă echilibrată. Creierul tău are nevoie de toți nutrienții esențiali pentru a funcționa corect.

Te identifici cu oricare dintre exemplele pe care le-am enumerat mai sus?

Dacă da, atunci probabil că suferi de momnezie! Știința poate că nu a aprobat încă termenul pentru că datele nu sunt concludente. Cu toate acestea, momnezia este o realitate pentru multe femei.

Tu ce crezi?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.