10 motive pentru care apare mâncărimea în zona inghinală
 

10 motive pentru care apare mâncărimea în zona inghinală

Mâncărimea în zona inghinală nu este un simptom grav, dar poate fi foarte enervantă. Care sunt cauzele sale și cum se tratează?
10 motive pentru care apare mâncărimea în zona inghinală

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mâncărimea în zona inghinală are diverse cauze. De obicei, motivele nu sunt serioase și mâncărimea se poate trata la domiciliu. Uneori este necesar să folosiți anumite medicamente pentru a rezolva definitiv problema.

Deși mâncărimea duce la scărpinarea zonei, ideal este să evitați această acțiune pentru a nu agrava iritația. Determinați care este declanșatorul simptomului pentru a găsi cel mai bun tratament. Care sunt cauzele posibile? Să vedem cele mai frecvente 10 motive!

10 motive pentru care apare mâncărimea în zona inghinală

Mâncărimea în zona inghinală este adesea cauzată de factori care pot fi ușor controlați sau eliminați. Alteori, există o afecțiune ceva mai gravă, cum ar fi o infecție.

1. Îndepărtarea și creșterea părului

Este obișnuit ca epilarea cu ceară sau lama de ras să provoace un anumit grad de iritare în zonă. Acest lucru duce la mâncărime în zona inghinală. De îndată ce părul începe să crească din nou, unul sau mai mulți pori se pot înfunda, ceea ce intensifică mâncărimea.

Mâncărimea în zona inghinală provocată de lama de ras

2. Frecarea

Există unele activități care duc la frecarea pielii, de obicei în zona coapselor. Este vorba de activități precum alergatul. Uneori, acest lucru perturbă bariera pielii, provocând apariția micilor fisuri. Apoi, se dezvoltă o erupție cutanată care provoacă arsuri și mâncărime. Poate exista și descuamare.

3. Problemele cu lenjeria intimă

Există unele lenjerii, în special cele sintetice, care provoacă iritații și mâncărimi. Sunt realizate din materiale care îngreunează respirația pielii și care acumulează transpirație. De fapt, utilizarea lor poate provoca vezicule mici, roșeață și descuamare.

4. Dermatita de contact

Dermatita de contact este legată de punctul anterior. Totuși, reacția alergică poate apărea și din cauza componentelor detergenților folosiți la spălarea lenjeriei sau din cauza utilizării produselor chimice în zonă.

5. Intertrigo în zona inghinală

Intertrigo este o inflamație care apare în pliurile pielii și este mai frecventă în rândul persoanelor supraponderale. Este cauzată de umiditate și de prezența microorganismelor în aceste zone. Când zona este foarte umedă, pielea se rupe și produce un miros urât. Apar mâncărimea și disconfortul.

6. Micozele

Micoza este cea mai frecventă cauză a mâncărimii în zona inghinală. Acest nume este dat infecțiilor cauzate de ciuperci. Cea mai cunoscută formă este tinea cruris. Această afecțiune este mai frecventă la persoanele care fac mișcare des. Generează o pata roșie sau maro, mâncărime și descuamare.

7. Candidoza

Este o infecție cauzată de ciuperca Candida albicans. Adesea, provoacă mâncărime în zona intimă și în zona inghinală. În plus, provoacă și roșeață, inflamație, scurgeri albicioase (atât la femei, cât și la bărbați) și durere în timpul actului sexual.

8. Păduchii pubieni

Păduchii pubieni sunt paraziți care se instalează pe firele de păr și provoacă mâncărimi intense în zona inghinală. De fapt, acesta este principalul simptom. Pot exista și pete albe sau gălbui la baza firelor din cauza ouălor. Infecția este cauzată de igiena precară sau de împărtășirea hainelor intime sau a prosoapelor.

9. Herpesul

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală. Pe lângă faptul că provoacă mâncărime în zona inghinală, generează arsuri, iritații și vezicule mici. După cum se detaliază într-o postare a Centrului Național pentru Informații în Biotehnologie, este cauzat în principal de virusul herpes simplex tip 1 sau tip 2. Poate fi o infecție primară sau recurentă.

10. Negii genitali

Negii genitali provoacă mâncărimi ușoare. Prezența lor este un simptom comun al virusului papiloma uman (HPV). Leziunile sunt fine la atingere și au formă de conopidă. Au aceeași culoare ca și pielea și sunt contagioase.

Ce să faceți pentru a calma mâncărimea în zona inghinală?

Tratamentul mâncărimii inghinale depinde de cauza acesteia. Oricare ar fi motivul, cel mai bine este să nu vă scărpinați, deoarece acest lucru poate agrava problema.

Dacă nu știți cu certitudine care este declanșatorul, mergeți la medic. În caz de infecție, medicul vă poate prescrie medicamente în funcție de microorganismul responsabil (antifungice pentru ciuperci sau antibiotice pentru bacterii, de exemplu).

Medicamentele sunt sub formă de cremă, unguent sau gel. Uneori acestea sunt consolidate cu tratamente orale, mai ales în cazul unor infecții precum candidoza sau herpesul. De asemenea, antihistaminicele sunt prescrise pentru a reduce senzația de mâncărime.

Persoană care se confruntă cu mâncărimea în zona inghinală

Ce să rețineți despre mâncărimea în zona inghinală?

Experimentarea mâncărimii în zona inghinală este inconfortabilă și vă poate alerta asupra prezenței unei infecții. Dacă simptomul nu se ameliorează rapid, cel mai bine este să solicitați un consult medical pentru a obține un diagnostic. În funcție de originea sa, poate fi necesară utilizarea de medicamente topice sau orale.

În plus, apelați la măsuri de autoîngrijire, cum ar fi o bună igienă, utilizarea lenjeriei din bumbac, o alimentație sănătoasă și eliminarea substanțelor iritante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pippin MM, Madden ML. Tinea Cruris. [Updated 2022 Feb 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554602/
  • Homs Romero, E., & Romero Collado, A. (2018). Úlcera de evolución tórpida producida por depilación con cera. Metas enferm, 27-32.
  • Nobles T, Miller RA. Intertrigo. [Updated 2022 Apr 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531489/
  • R AN, Rafiq NB. Candidiasis. [Updated 2022 Feb 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/
  • Mathew Jr J, Sapra A. Herpes Simplex Type 2. [Updated 2021 Sep 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554427/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.