Candida la bărbați: cauze, simptome și tratament
 

Candida la bărbați: cauze, simptome și tratament

Candidoza la bărbați, ca și la femei, este cauzată de Candida albicans. Este mai frecventă la cei necircumciși și cel mai caracteristic simptom al său este mâncărimea.
Candida la bărbați: cauze, simptome și tratament

Ultima actualizare: 02 decembrie, 2021

Candida (sau candidoza) la bărbați este o infecție cauzată de ciuperca Candida albicans. Este mai frecventă la femei, dar acest lucru nu exclude posibilitatea ca bărbații să sufere de aceasta.

Sensibilitatea mai mare la femei apare din cauza faptului că vaginul este o zonă umedă, acoperită, cu o temperatură ridicată, care permite proliferarea microorganismului. La bărbați, cea mai mare susceptibilitate apare la cei care nu sunt circumciși.

Ce cauzează infecția cu Candida la bărbați?

Candida, atunci când afectează penisul, provoacă inflamație în prepuț și gland, care se numește balanită. De aceea, principalele manifestări ale candidozei la bărbați sunt înroșirea prepuțului și a glandului, apariția de papule roșii și albe în jurul penisului, senzația de mâncărime și arsură și acoperirea glandului cu o secreție albicioasă.

Pot exista pustule (papule pline de puroi) care provoacă durere la urinare sau la contactul sexual.

Această infecție debutează local, dar mâncărimea poate duce la ruperea papulelor și a pustulelor, generând răspândirea infecției și a iritației în zonele înconjurătoare, cum ar fi zona inghinală și scrotul.

Bărbat cu candidoză

Cauzele infecției cu Candida la bărbați

Deși infecția poate fi transmisă la bărbați prin contact sexual cu o femeie cu infecție vaginală, aceasta nu este considerată o boală cu transmitere sexuală. Să vedem care sunt cauzele și factorii de risc comuni.

Depresia sistemului imunitar

Candida face parte din microbiota pielii în cantități mici. Înmulțirea sa este controlată de sistemul de apărare uman. În caz de infecții concomitente, diabet, boli autoimune, chimioterapie, tratament cu steroizi sau imunosupresoare sau orice alta afecțiune care poate slăbi sistemul imunitar, va exista o proliferare crescută ciupercii.

Contactul sexual

Candidoza la bărbați, așa cum am menționat mai sus, poate fi cauzată de contactul direct al pielii penisului cu un vagin infectat cu Candida.

Excesul de glucoză

Excesul de glucoză este un factor de risc pentru candidoza la bărbați, deoarece concentrația mare de zahăr în urină creează un mediu propice proliferării ciupercii.

Lipsa circumciziei

Lipsa penisului circumcis favorizează candidoza la bărbați, având în vedere faptul că zona este acoperită, cu o temperatură ridicată și umedă.

Alterările florei intestinale

Dezechilibrele florei intestinale favorizează proliferarea ciupercilor în fecale. Orice contact al penisului cu orice țesut sau obiect care a trecut prin anus poate provoca infecția cu Candida la bărbați.

Pe de altă parte, aceste ciuperci pot fi expulzate și prin tractul urinar, ajungând direct la gland.

Influențează igiena intimă candidoza la bărbați?

Curățarea excesivă a zonei genitale, în special cu substanțe iritante precum săpunurile parfumate, dăunează florei bacteriene a pielii. Bariera naturală este slăbită, permițând pătrunderea altor microorganisme.

Care sunt complicațiile infecției cu Candida la bărbați?

Inflamația glandului și a prepuțului poate duce la cicatrici sau aderențe pe penis. Acest lucru provoacă durere și dificultăți la urinare. În plus, infecția poate călători în uretră, mai ales în cazul în care este folosit un cateter urinar sau la pacienții cu sistemul imunitar slăbit. Infecția sistemică cauzată de Candida albicans se numește candidomie.

Diagnostic

Candidoza la om este diagnosticată prin observarea simptomelor prezente. Numai în cazurile în care infecția nu se ameliorează cu tratamentul inițial este necesară cultivarea secrețiilor zonei afectate pentru a confirma specia ciupercii. Se poate folosi și confirmarea prin examinare directă cu hidroxid de potasiu.

Avantajul acestor analize este ca permit, pe lângă determinarea speciei, stabilirea antifungicelor la care este sensibil microorganismul. Acest lucru îmbunătățește tratamentul.

Tratamentul candidozei la bărbați

Infecția se ameliorează cu antifungice topice. Doar în unele cazuri sunt necesare medicamente orale. Antifungicele topice trebuie aplicate zilnic timp de 7 până la 10 zile. Dacă nu apare niciun efect, agenții antifungici se asociază pe cale orală timp de 10 până la 14 zile, în funcție de severitate.

Cele mai utilizate medicamente sunt ketoconazolul oral, itraconazolul și fluconazolul. Clotrimazolul este folosit topic. Dacă afecțiunea este recurentă, se ia în considerare circumcizia, deoarece este un factor care limitează procesele infecțioase și protejează zona de recidivă.

Cu toate acestea, tratamentul nu garantează că infecția nu va reveni. Prin urmare, este important să adoptați obiceiuri de igienă intimă stricte.

În cazul unei vieți sexuale active, tratamentul trebuie administrat în cuplu.

Recomandări pentru evitarea proliferării ciupercii

Pe lângă igiena intimă adecvată, se recomandă următoarele:

  • Păstrați zona penisului curată și uscată. Acesta trebuie curățat sub prepuț cu apă și săpun și apoi prepuțul trebuie așezat înapoi în poziția obișnuită.
  • Nu purtați haine strâmte sau umede.
  • Utilizați de preferință lenjerie de corp din bumbac.
  • Folosiți un prezervativ și curățați zona intimă după fiecare contact sexual.
Medic care vorbește despre Candida la bărbați

Infecția cu ciuperci la bărbați poate fi un semn al altei afecțiuni

Factorii de risc asociați cu candidoza la bărbați sunt deprimarea sistemului imunitar și igiena precara a zonei intime. Pentru eradicarea definitivă a ciupercii, este necesară și tratarea partenerului sexual.

Candidoza la bărbați a fost ocazional descrisă ca fiind una dintre cele mai timpurii manifestări ale diabetului nediagnosticat. Prin urmare, un studiu clinic detaliat este esențial atunci când bărbatul în cauză are o infecție fungică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.