Logo image
Logo image

Motive pentru care consumul de pâine este dăunător

4 minute
Consumul de pâine albă de grâu poate fi la fel de dăunător ca excesul de zahăr. Prin urmare, dacă nu vrei să renunți la acest aliment, trebuie să optezi pentru sortimente mai sănătoase. 
Motive pentru care consumul de pâine este dăunător
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În ultimii ani, s-au înmulțit avertismentele cu privire la consumul regulat de pâine. Deși acest produs face parte din alimentația oamenilor din vremuri străvechi, în ziua de azi există multe motive recunoscute pentru care consumul de pâine este dăunător.

Rețeta de bază conține făină de grâu rafinată, apă și sare. Pe lângă aceste ingrediente, mulți producători adaugă și diverși conservanți. Astfel, pâinea nu are cea mai bună compoziție din punct de vedere nutrițional.

Din cauza conținutului său bogat de glucide, nu este recomandat să adăugăm pâinea în alimentație, mai ales dacă vrem să slăbim. Consumul zilnic de pâine duce la îngrășare și provoacă diverse afecțiuni metabolice.

Există și alte motive pentru a mânca mai puțină pâine? Desigur! Servit în cantități mici, acest aliment poate fi considerat inofensiv. Însă, atunci când vorbim de excese, consumul de pâine este dăunător, întrucât provoacă diverse reacții negative în organism. 

Iată care sunt ele!

Pâinea are o valoarea nutrițională scăzută

Some figure

Pâinea, mai ales cea din comerț, nu este un aliment hrănitor. În timpul procesului de rafinare, aceasta își pierde o mare parte din proprietățile benefice, deoarece sunt îndepărtate tărâțele și germenii de grâu. Astfel, se obține un produs sărac în fibre, vitamine și minerale care, din cauza concentrației ridicate de amidon, poate afecta digestia și metabolismul.

Deși trebuie să adăugăm și surse de carbohidrați în alimentație, produsele pe bază de făină albă, cum ar fi pâinea, sunt probabil cea mai proastă opțiune.

Citește și:

O dietă săracă în carbohidrați – 7 meniuri

Consumul de pâine este dăunător din cauza conținutului ridicat de sodiu

Consumul excesiv de sodiu poate avea efecte negative asupra sănătății. Cel mai îngrijorător este faptul că 77% din cantitatea ingerată provine din alimente procesate, printre care și pâinea. De multe ori, aceasta din urmă conține și fosfat și bicarbonat de sodiu care, în exces, pot cauza retenție de apă și hipertensiune arterială.

  • Pâinea albă din comerț poate conține până la 19 g de sare per kilogram, adică 4,7 g la o porție de 250 grame.
  • Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doza maximă de sare recomandată este de 5 g pe zi.

Pâinea are un indice glicemic ridicat

Pâinea albă este un aliment cu absorbție rapidă și cu un indice glicemic ridicat. Prin urmare, aceasta nu este o sursă bună de energie, reduce producția de insulină și produce hiperglicemie.

Efectele pâinii albe asupra organismului se aseamănă cu cele ale zahărului rafinat. Ambele produse cresc glicemia, afectează funcțiile pancreasului și produc tulburări metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, ducând la îngrășare.

Conține o cantitate mare de gluten

Some figure

Unul dintre motivele pentru care consumul de pâine este dăunător îl reprezintă conținutul ridicat de gluten din grâu. Acest amestec de proteine ajută la fermentarea alimentelor, făcându-le mai elastice și mai apetisante. Din păcate, multe persoane au un sistem digestiv sensibil, care nu poate procesa glutenul în mod corespunzător.

  • Intoleranța la gluten sau celiachia provoacă dureri abdominale, diaree, reflux gastroesofagian și afecțiuni inflamatoare.

Cum să reduci consumul de pâine?

Renunțarea la consumul de pâine poate fi o sarcină grea pentru persoanele care consumă acest aliment în mod regulat. Cu toate acestea, având în vedere riscurile la care îți supui organismul, este indicat să iei măsuri pentru a reduce consumul de pâine.

Înlocuiește pâinea

Dacă nu o consumi cu moderație, chiar și pâinea sănătoasă de pe rafturile supermarketurilor poate mări considerabil aportul de calorii. Prin urmare, este bine să cauți alte surse de carbohidrați pentru a înlocui pâinea.

  • Există multe alternative la rețetele tradiționale de pâine pe bază de făină rafinată. De exemplu, poți prepara sandvișuri cu frunze de legume verzi sau aluat de pizza cu conopidă.

Îți recomandăm și:

Chec cu banane fără făină și lactate

Caută produse din grâu întreg 100%

Some figure

Pâinea din grâu întreg are mai multe proprietăți benefice și este mai bogată în nutrienți decât cea din făină rafinată. Deși acest produs este mai scump, merită să faci un efort pentru a-l adăuga în dietă.

  • Însă fii atent/ă… Nu toate sortimentele de pâine integrală conțin grâu întreg 100%. Este important să verifici etichetele produselor pentru a vedea dacă în compoziția lor există și făină albă.

Evită coșul cu pâine

Multe restaurante pun la dispoziție un coș cu pâine la masă. Pentru a evita consumul acestui aliment, cere chelnerului să nu lase coșul pe masă.

Tu cât de des consumi pâine? Ce sortimente alegi? Acum că știi că, de fapt, consumul de pâine este dăunător, încearcă să înlocuiești acest produs cu alte alimente mai sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolesecents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Softic S., Gupta MK., Wang GX., Fujisaka S., et al., Divergent effects of glucose and fructose on hepatic lipogenesis and insulin signaling. J Clin Invest, 2017. 127 (11): 4059-4079.
  • Schumann M., Lebenheim L., Celiac disease. Dtsch Med Wochennschr, 2016. 141 (20): 1474-1477.

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.