Nucile tigru: nutrienți, beneficii și cum se adaugă în dietă
 

Nucile tigru: nutrienți, beneficii și cum se adaugă în dietă

Vreți să includeți nucile tigru în dietă? Pentru a le savura și a profita de ele în bucătărie, vă explicăm ce beneficii oferă și cum se prepară.
Nucile tigru: nutrienți, beneficii și cum se adaugă în dietă
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Uneori, denumirile unor alimente produc confuzie. Este și cazul nucilor tigru, cunoscute și sub denumirea de chufa. Oricine și-ar imagina un fruct uscat care arată ca pielea de tigru. Adevărul este că nucile tigru sunt un tubercul precum cartoful, care crește sub pământ.

Provin de la planta Cyperus esculentus, care este cultivată în Spania, Africa și Orientul Mijlociu. Deși sunt necunoscute în alte regiuni ale lumii, sunt un aliment sănătos și înlocuitor al nucilor clasice pentru cei care suferă de alergii.

Istoria și originea nucilor tigru

Produsul a fost cultivat în Egiptul antic începând cu anul 4000 î.Hr. C. A fost folosit pentru valoarea sa medicală în scopuri curative. Puțin mai târziu, când imperiul arab s-a extins, a fost introdus în Europa.

Spania, și în special regiunea Valencia, a devenit cel mai mare producător de nuci tigru. Condițiile climatice sunt ideale pentru cultivare. În Statele Unite, planta a fost considerată o buruiană. Cu toate acestea, un grup de experți o analizează ca pe o nouă modalitate de a obține combustibil.

Nutrienți oferiți de nucile tigru

Nuca tigru are valoare nutritivă specifică și compuși bioactivi care depind de tip. Există nuci tigru negre, galbene și maro.

Un volum special despre alimente și plante medicinale le descrie ca fiind bogat în amidon, zaharoză și tocoferol (cele galbene). Alte soiuri conțin acizi grași polinesaturați, fibre, vitamine și minerale.

Potrivit acestor autori, nivelul de macronutrienți la 100 grame de nuci variază:

  • Grăsimi: 24,91 – 28,94 grame
  • Proteine: 3,3 – 4,33 grame
  • Carbohidrați: 64,73 – 69,21 grame

Printre carbohidrați, se remarcă:

  • Amidonul: 30,54 – 33,21 grame
  • Zaharoza: 17,98 – 20,39 grame
  • Fructoza: 1,6 – 3,59 grame
  • Glucoza: 6,79 grame

Cele mai comune vitamine sunt următoarele:

  • Vitamina C: 5,48 – 26,78 miligrame
  • Tocoferol sau vitamina E: 149,86 – 270,56 micrograme
  • Betacaroten: 6,13 – 10,05 micrograme

Cele mai importante minerale în miligrame la 100 grame sunt:

  • Fier: 3,57 – 11,44
  • Potasiu: 556,9 – 845,8
  • Magneziu: 100,5 – 107,3
  • Zinc: 1,88 – 2,7

Principalii acizi grași exprimați în miligrame la 100 grame de grăsime totală sunt următorii:

  • Acid gras oleic: 64,25 – 65,76
  • Acid linoleic esențial sau omega 6: 10,04 – 12,39
  • Grăsimi saturate totale: 20,65 – 22,03
  • Acid linolenic esențial sau omega 3: 0,14 – 0,17

Tuberculul conține mai multă apă, carbohidrați și lipide decât nucile clasice. Cu toate acestea, unii experți consideră că profilul acizilor grași este similar cu cel al uleiului de măsline, al fructului avocado și al altor uleiuri vegetale.

Știința a demonstrat, de asemenea, proprietățile antioxidante ale tuberculului C. esculentus, care cresc odată cu concentrația de ulei polinesaturat. Departamentul de Știință și Tehnologie din Nigeria a arătat că acest tubercul încolțit sau prăjit crește are un conținut mai mare de fenol.

Deși nu este o sămânță, nuca tigru poate conține antinutrienți care reduc absorbția nutrienților la nivel intestinal. Cu toate acestea, unii cercetători au descoperit că încolțirea sau prăjirea reduce acești compuși.

Nucile chufa
Conținutul de antioxidanți al nucilor tigru a determinat pornirea studiilor pentru a analiza efectul lor asupra organismului uman.

Beneficiile nucilor tigru

Se vorbește mult despre beneficiile pentru sănătate ale nucilor tigru. Unele au de-a face cu procesul inflamator, bolile cronice, glicemia și colesterolul.

1. Sursă de antioxidanți

De ce sunt antioxidanții importanți pentru sănătate? În organism, oxigenul circulă liber și poate forma molecule care pierd electroni, numite radicali liberi. Acești radicali sunt foarte instabili. Când găsesc celule care le dau electroni, provoacă daune oxidative.

Potrivit unor autori, această acțiune poate duce la boli cardiace, neurologice și endocrine și, deși nu este încă pe deplin dovedit, poate modifica ADN-ul. Nucile tigru conțin mulți antioxidanți, cu o bună capacitate de captare a radicalilor liberi.

2. Ajutor pentru sănătatea intestinală

O meta-analiză a evidențiat faptul că un conținut ridicat de fibre insolubile poate reduce probabilitatea de constipație prin adăugarea de volum scaunului. Carbohidrații din nucile tigru sunt compuși din amidon și fibre alimentare.

Profesorii Alegría și Farré au comparat acest tubercul cu nucile adevărate. Ei au observat că aportul său de fibre este în limitele normale pentru nuci.

Pe de altă parte, nuca tigru conține un tip de amidon numit rezistent, deoarece este capabil să reziste la digestie și rămâne intact în tot tractul gastrointestinal. Revista Chilean Nutrition relatează faptul că amidonul rezistent este fermentat de bacteriile intestinale benefice.

3. Inimă sănătoasă

Rolul grăsimilor mononesaturate, precum acidul oleic, în sănătatea cardiovasculară este cunoscut de mult timp. Sunt legate de o scădere a colesterolului LDL sau rău și de o creștere a colesterolului bun sau HDL.

Mai mulți oameni de știință confirmă efectul benefic al acidului oleic mononesaturat. Acesta scade riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Cercetătorii au comparat grăsimea din nucile tigru cu uleiul de măsline. Deși nuca este un tubercul, iar măslina un fruct, tipurile de acizi grași care fac parte din trigliceridele acestora sunt foarte asemănătoare.

Conform unui studiu, proteina din nucile de tigru este bogată în aminoacidul arginină, care joacă un rol important în sănătatea inimii. Arginina produce un compus numit oxid nitric, capabil să scadă tensiunea arterială.

4. Rol afrodiziac

Nuca tigru este considerată un aliment afrodiziac capabil să crească libidoul. Acest tubercul este folosit în Orientul Mijlociu pentru a stimula excitația sexuală la bărbați.

O echipă de medici a analizat comportamentul sexual al șobolanilor masculi. Ei au descoperit că nuca de tigru a îmbunătățit performanța și a crescut nivelul de testosteron.

Într-un alt studiu pe șobolani, s-a ajuns la concluzia că nuca tigru a ajutat la creșterea numărului de spermatozoizi și la menținerea integrității testiculelor și producției de spermă. Cu toate acestea, cercetările pe subiecți umani lipsesc.

5. Glicemia la diabetici

Deși nu există studii pe oameni, la animalele de laborator s-a constatat faptul că diferite concentrații de extract de nuci tigru pot ajuta la controlul nivelului de zahăr în sânge. Conținutul de fibre al tuberculului poate provoca o absorbție mai lentă a zahărului în intestin.

Alți oameni de știință au considerat că Cyperus esculentus este unul dintre ingredientele naturale implicate în tratamentul eficient al bolilor degenerative. La nivel de laborator, extractul de nuci tigru poate inhiba acțiunea enzimelor care digeră carbohidrații în intestin.

Arginina, conform Universității Federale din São Paulo, poate crește producția de insulină și sensibilitatea la animalele de laborator cu diabet zaharat. Nu au fost efectuate studii pe oameni, așa că sunt necesare cercetări suplimentare.

6. Activitate antibacteriană

Un beneficiu important al nucilor tigru este proprietatea lor de a lupta împotriva bacteriilor. De exemplu, cercetătorii au descoperit că extractele de nuci tigru au o activitate intensă împotriva bacteriilor patogene precum E. coli, S. aureus și Salmonella.

Acest tubercul a fost obiectul unui studiu care a oferit informații de bază despre plantele medicinale care pot fi utilizate împotriva infecțiilor bacteriene comune, în special cele care manifestă rezistență la antibioticele cele mai utilizate în țările mai puțin dezvoltate.

Cultură de bacterii
Activitatea antimicrobiană a nucilor tigru este promițătoare pentru dezvoltarea antibioticelor.

Cum pot fi consumate nucile tigru?

Există diferite moduri de a profita de nucile tigru. În gastronomie, sunt folosite pentru aroma lor intensă și delicioasă. Vă recomandăm următoarele forme de consum:

  • Cu cereale, nuci sau granola: fulgii sau feliile sunt ușor de mestecat și pot fi adăugate în cerealele de dimineață sau combinate cu nuci clasice și fructe uscate.
  • Întregi sau crude ca gustare: le puteți mânca simple, ca gustare crocantă. Ele pot fi sau nu decojite. Cele întregi au un gust mai bun și au mai multe fibre.
  • Produse coapte: nuca tigru poate fi uscată și măcinată într-o făină delicioasă, cu o aromă foarte blândă. Cernerea este întotdeauna recomandată deoarece făina are o textură mai granuloasă. Este o făină fără gluten.
  • Înmuiate sau fierte: dacă credeți că nucile tigru sunt dure, se recomandă să le înmuiați, să le fierbeți sau să le prăjiți.
  • Horchata de chufa: în Spania, acest tubercul este folosit pentru a obține popularul lapte vegetal cunoscut sub numele de horchata de chufa. Se folosește pentru a face produse fără lactoză, cum ar fi înghețata și iaurtul.

Nuca tigru este un tubercul care poate fi inclus pe lista de ingrediente folosite în dietele sănătoase. În plus, conține antioxidanți care pot preveni deteriorarea oxidativă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • J T Barminas  , H M Maina, S Tahir, D Kubmarawa, K Tsware. A preliminary investigation into the biofuel characteristics of tigernut (Cyperus esculentus) oil.  2001 Aug;79(1):87-9. doi: 10.1016/s0960-8524(01)00026-8.
  • Jing Yang , Hai-Peng Wang, Li Zhou, Chun-Fang Xu. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012. 18(48):7378-83. doi: 10.3748/wjg.v18.i48.7378.
  • Elena Sánchez-Zapata, Juana Fernández-López, and José Ángel Pérez-Álvarez. Tiger Nut (Cyperus esculentus) Commercialization: Health Aspects, Composition, Properties, and Food Application. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2012,  Vol.11, 366-377.
  • Dubois V, Breton S, Linder M, Fanni J, Parmentier M. 2007. Fatty acid profiles of 80 vegetable oils with regard to their nutritional potential. Eur J Lipid Sci Technol 109:720–32.
  • Virginie Dubois,Sylvie Breton,Michel Linder,Jacques Fanni,Michel Parmentier. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2007, Volume109, Issue7, No. 7, Pages 710-732.
  • Villarroel Pía, Gómez Camila, Vera Camila, Torres Jairo. Almidón resistente: Características tecnológicas e intereses fisiológicos. Rev. chil. nutr.  [Internet]. 2018  Sep [citado  2021  Oct  25] ;  45( 3 ): 271-278. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182018000400271&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182018000400271.
  • Adejuyitan JA. 2011. Tigernut processing: its food uses and health benefits. Am J Food Technol 6(3):197–201.
  • Meropi D Kontogianni  1 , Demosthenes B Panagiotakos, Christina Chrysohoou, Christos Pitsavos, Antonis Zampelas, Christodoulos Stefanadis. The impact of olive oil consumption pattern on the risk of acute coronary syndromes: The CARDIO2000 case-control study. Clin Cardiol. 2007 Mar;30(3):125-9.
  • Ramón Estruch   , Emilio Ros, Jordi Salas-Salvadó , Maria-Isabel Covas  , Dolores Corella , Fernando Arós , Enrique Gómez-Gracia , Valentina Ruiz-Gutiérrez , Miquel Fiol , José Lapetra , Rosa M Lamuela-Raventos , Lluís Serra-Majem , Xavier Pintó  , Josep Basora , Miguel A Muñoz  , José V Sorlí , J Alfredo Martínez , Montserrat Fitó , Alfredo Gea  , Miguel A Hernán , Miguel A Martínez-González. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med, 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389.
  • Vikram S Kashyap , Ryan O Lakin  , Patricia Campos, Matthew Allemang , Ann Kim, Timur P Sarac  , Alfred Hausladen  , Jonathan S Stamler. The LargPAD Trial: Phase IIA evaluation of l-arginine infusion in patients with peripheral arterial disease. J Vasc Surg,  2017 Jul;66(1):187-194. doi: 10.1016/j.jvs.2016.12.127
  • Jessica Y Schneider , Sabine Rothmann, Frank Schröder, Jennifer Langen, Thomas Lücke, François Mariotti, Jean François Huneau, Jürgen C Frölich, Dimitrios Tsikas.  Effects of chronic oral L-arginine administration on the L-arginine/NO pathway in patients with peripheral arterial occlusive disease or coronary artery disease: L-Arginine prevents renal loss of nitrite, the major NO reservoir. Amino Acids, 2015 Sep;47(9):1961-74. doi: 10.1007/s00726-015-2031-0.
  • Jozef P.H. Linssen, Gabe M. Kielman, Jan L. Cozijnsen, Walter Pilnik, Comparison of chufa and olive oils, Food Chemistry, Volume 28, Issue 4, 1988, Pages 279-285, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/0308-8146(88)90103-3.
  • Mohammed Z. Allouh,  Haytham M. Daradka y Jamaledin H. Abu Ghaida. Influencia de los tubérculos de Cyperus esculentus (Tiger Nut) en el comportamiento copulador de ratas macho. Medicina alternativa y complementaria de BMC (2015) 15: 331.
  • Mahera N Al-Shaikh ; Tala. AL Abdul Wahab ; Sahar H Abdul Kareem ;Salim R Hamoudi. Efecto protector de los tubérculos de chufa (Cyperus esculentus) sobre la inducción de anomalías en los espermatozoides en ratones tratados con acetato de plomo. International Journal of Drug Development & Research, 2013, 5(2):387-392.
  • Ekeanyanwu Raphael Chukwuma , Njoku Obioma  and Ononogbu Ikpendu Christopher. The Phytochemical Composition and Some Biochemical Effects of Nigerian Tigernut (Cyperus esculentus L.) Tuber. Pakistan Journal of Nutrition 9 (7): 709-715, 2010.
  • Sabiu S, Ajani EO, Sunmonu TO, Ashafa AOT. KINETICS OF MODULATORY ROLE OF Cyperus esculentus L. ON THE SPECIFIC ACTIVITY OF KEY CARBOHYDRATE METABOLIZING ENZYMES. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2017;14(4):46-53. Published 2017 Jun 5. doi:10.21010/ajtcam.v14i4.6.
  • Diego Soares Carvalho , Marilia Melo Diniz , André Abour Haidar , Maria de Fátima Cavanal , Eduardo da Silva Alves , Angelo Rafael Carpinelli , Frida Zaladek Gil , Aparecida Emiko Hirata.. L-Arginine supplementation improves insulin sensitivity and beta cell function in the offspring of diabetic rats through AKT and PDX-1 activation. Eur J Pharmacol, 2016 Nov 15;791:780-787.
  • N Prakash , B Ragavan. Phytochemical observation and antibacterial activity of Cyperus esculentus L. Anc Sci Life, 2009 Apr;28(4):16-20.
  • Jackson A Seukep ,   Aimé G Fankam ,  Doriane E Djeussi ,  Igor K Voukeng ,  Simplice B Tankeo ,  Jaurès Ak Noumdem ,  Antoine Hln Kuete ,  Victor Kuete. Antibacterial activities of the methanol extracts of seven Cameroonian dietary plants against bacteria expressing MDR phenotypes. Springerplus, 2013 Jul 31;2:363.
  • Leyva, L. Chufa. 2019. Disponible en:   https://www.tuberculos.org/chufa/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.