Ghid pentru gătitul fără gluten
Gătitul fără gluten poate fi o provocare. Dar, când o problemă precum boala celiacă a fost diagnosticată, aceasta este singura soluție. În caz contrar, la nivel gastrointestinal vor apărea simptome care se vor complica în timp și vor ajunge la modificări grave ale sănătății. Este mai ușor decât pare să eliminăm această proteină din alimentație.
Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că, pentru a elimina glutenul din dietă, este indicat să aveți un diagnostic clar. În ultimii ani, a devenit la modă limitarea nutrienților fără o patologie confirmată, ceea ce poate fi contraproductiv.
Vorbim despre o proteină prezentă în anumite alimente, care nu este rea pentru organism dacă nu există probleme de absorbție sau autoimune.
Depozitarea produselor fără gluten
Persoanele cu boala celiacă au o sensibilitate extremă la gluten, așa că simplul contact al alimentelor cu proteina generează simptome și disconfort. Din acest motiv, produsele fără gluten trebuie depozitate într-un spațiu special din cămară, în recipiente proprii și fără amestecare.
Containerele trebuie ținute întotdeauna bine închise. Acest lucru va preveni contaminarea. Același lucru este valabil și pentru acele alimente care rămân în frigider. Folosiți un raft special pentru a evita greșelile.
Ați putea opta chiar și pentru monodoze, deși acest lucru presupune o creștere a prețului coșului de cumpărături.
Recomandăm: Rețetă de brownie cu cartofi dulci fără gluten
Ghid pentru gătitul fără gluten
Este necesară o bună spălare a mâinilor înainte de a manipula alimentele fără gluten, pentru a evita contaminarea care poate provoca daune persoanelor sensibile. Este suficient să aplicați apă și săpun, iar ustensilele care urmează să fie folosite trebuie și ele curățate temeinic.
În cazul textilelor, este indicat să le înlocuiți cu articole de unică folosință. Țesăturile sunt o sursă frecventă de contaminare.
La gătirea alimentelor, se vor pregăti mai întâi preparate destinate persoanelor celiace, pentru a evita problemele. Este interzisă împărțirea ustensilelor dacă gătiți în același timp alimente fără și cu gluten.
În ceea ce privește servirea, folosiți fețe de masă individuale și ușor de curățat. Dacă sunt textile, vor fi ținute departe de restul fețelor de masă care pot conține urme de gluten.
La masă, persoana celiacă va avea prioritate. Preparatele cu gluten nu trebuie puse lângă cele fără gluten.
Ce se întâmplă dacă o persoană celiacă consumă gluten?
Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție , boala celiacă este o boală cronică. Nu există un remediu cunoscut și singurul lucru posibil este gestionarea bolii prin modificări ale dietei.
Din fericire, în supermarketuri există multe alimente potrivite pentru persoanele care trebuie să restricționeze glutenul.
În cazul în care cineva care a dezvoltat patologia consumă proteina sau urmele acesteia, simptomele nu vor apărea doar la nivel digestiv. Apare un lanț inflamator care va provoca leziuni semnificative ale tractului digestiv, mai ales dacă expunerea este recurentă. Acest lucru este confirmat de cercetările publicate în Rambam Maimonides Medical Journal.
Oamenii sănătoși pot include gluten în dietă fără nicio problemă. S-a demonstrat că există sensibilitate non-celiacă la gluten, dar nu este o afecțiune comună. În aceste cazuri, o anumită cantitate de gluten poate fi tolerată fără mari probleme.
Citiți mai mult: De ce să ții cont când începi o dietă fără gluten?
Gătitul fără gluten se învață rapid
Gătitul fără gluten nu este dificil. Trebuie doar să puneți în aplicare o serie de rutine igienice pentru a proteja sănătatea celor care au dezvoltat boala celiacă. Este foarte ușor să respectați recomandările. Este vorba despre organizarea corectă pentru a evita contaminarea încrucișată care ar putea pune sănătatea în pericol.
Amintiți-vă că glutenul nu trebuie restricționat, cu excepția cazului în care un specialist a recomandat acest lucru în mod expres. Dacă se evită consumul de gluten fără a exista o problemă digestivă, este posibil ca, în timp, organismul să-și piardă capacitatea de a-l metaboliza.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bascuñán KA, Vespa MC, Araya M. Celiac disease: understanding the gluten-free diet. Eur J Nutr. 2017 Mar;56(2):449-459. doi: 10.1007/s00394-016-1238-5. Epub 2016 Jun 22. PMID: 27334430.
- Cohen IS, Day AS, Shaoul R. Gluten in Celiac Disease-More or Less? Rambam Maimonides Med J. 2019 Jan 28;10(1):e0007. doi: 10.5041/RMMJ.10360. PMID: 30720425; PMCID: PMC6363368.
- Lebwohl B, Ludvigsson JF, Green PH. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. BMJ. 2015 Oct 5;351:h4347. doi: 10.1136/bmj.h4347. PMID: 26438584; PMCID: PMC4596973.