Rețetă de aluat fără gluten sau pate brisée
 

Rețetă de aluat fără gluten sau pate brisée

Persoanele cu boală celiacă sau „sensibilitate la gluten” trebuie să-și restricționeze aportul alimentar. Prin urmare, vă vom învăța cum să pregătiți un aluat fără gluten.
Rețetă de aluat fără gluten sau pate brisée
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Produsele de patiserie sunt excelente pentru pregătirea preparatelor sau a deserturilor sărate. Cu toate acestea, nu toată lumea se poate bucura de ele, deoarece conțin gluten. Din acest motiv, vă vom arăta o rețetă de aluat fără gluten, care poate fi introdus în dieta persoanelor cu boală celiacă. Este ușor de realizat și are o textură excelentă.

Înainte de a începe, trebuie să știți că aluatul fără gluten este un tip foarte frecvent de aluat dur pentru produsele de patiserie, care servește adesea ca bază pentru prăjituri. Este folosit și pentru quiche.

Este gătit în cuptor și primește acest nume datorită caracteristicii sale fragile, deoarece se rupe cu ușurință. De asemenea, poate fi achiziționat din aproape orice supermarket, deși își va pierde o parte din calitatea nutrițională.

Rețetă de aluat fără gluten sau pate brisée

Tartă cu afine

Ingrediente

Pentru a face un aluat excelent fără gluten, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 220 de grame de făină fără gluten
  • 90 de grame de unt
  • 60 de grame de zahăr
  • 1 ou și un gălbenuș de ou
  • 1 vârf de cuțit de sare

Atunci când alegeți ouăle, încercați să vă asigurați că provin de la găini crescute în aer liber. Acest act promovează dezvoltarea de bune practici pentru obținerea produselor, respectând în același timp bunăstarea animalelor. În plus, calitatea nutrițională și organoleptică a acestui tip de ouă este superioară.

Instrucțiuni

  1. Amestecați făina fără gluten cu zahărul și sarea într-un castron mare. Aceste ingrediente trebuie amestecate bine.
  2. Tăiați untul în cuburi și adăugați-l în castron. Se recomandă să fie la temperatura camerei pentru a facilita manipularea acestuia.
  3. Adăugați oul și gălbenușul. Amestecați aluatul până obțineți un rezultat omogen. Este necesar să evitați frământarea excesivă.
  4. Formați o minge și înveliți-o în folie de plastic pentru a o lăsa să se odihnească 1 oră în frigider.
  5. Puneți făină pe o suprafață de lucru curată și puneți aluatul deasupra. Aplatizați mai întâi cu mâinile și apoi cu ajutorul unui sucitor.
  6. Căptușiți o formă de copt cu hârtie cerată și puneți aluatul în vas.
  7. Înțepați suprafața cu o furculiță și puneți-l în cuptor pentru aproximativ 10 minute la 180 de grade Celsius, până se rumenește.

Înainte de coacere, este important să folosiți un strat de hârtie rezistentă la grăsime deasupra aluatului. Aceasta va fi acoperită cu leguminoase uscate care asigură o greutate suficientă pentru a preveni umflarea.

Rețineți că puteți acoperi aluatul și cu ingrediente dulci sau sărate înainte de coacere, în funcție de rețeta pe care doriți să o faceți.

Rețeta de mai sus se potrivește cel mai bine cu preparate dulci. Vă vom arăta și un alt mod de a pregăti aluat fără gluten pentru a-l include în feluri de mâncare sărate.

Rețetă de aluat fără gluten pentru preparate sărate

Quiche cu praz

Vă întrebați cum să faceți aluat fără gluten potrivit pentru quiche și alte feluri de mâncare sărate? Procesul este similar cu cel precedent, deși proporțiile ingredientelor variază. Rezultatul final ar trebui să aibă o textură fragilă și fină.

Ingrediente

În acest caz, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 220 de grame de făină fără gluten
  • 10 grame de sare
  • 6 grame de zahăr
  • 90 de grame de unt
  • 1 ou și un gălbenuș de ou

Instrucțiuni

  1. Amestecați ingredientele uscate.
  2. Adăugați untul tăiat cubulețe la temperatura camerei, oul întreg și gălbenușul de ou. Frământați aluatul cu mâinile până capătă o textură omogenă, dar fără a exagera.
  3. Formați o minge și înfășurați aluatul în folie de plastic.
  4. Puneți-l în frigider timp de o oră pentru a se odihni.
  5. Puneți făină pe o suprafață de lucru și întindeți aluatul cu ajutorul unui sucitor.
  6. Tapetați o formă de copt cu hârtie cerată și așezați aluatul pe ea. Eliminați excesul cu ajutorul sucitorului.
  7. Înțepați aluatul cu o furculiță și așezați o altă foaie de hârtie. Folosiți leguminoase uscate deasupra pentru a preveni umflarea aluatului.
  8. Coaceți aluatul 10 minute la 180 grade Celsius.

Când ar trebui să evitați să mâncați gluten?

Făinuri pentru o rețetă de aluat fără gluten

În ultimii ani, este la modă limitarea prezenței glutenului în dietă. S-a speculat că acest mecanism ar putea genera anumite beneficii pentru sănătate și pentru funcționarea corpului uman. Adevărul este că nu există dovezi care să arate că eliminarea glutenului la persoanele sănătoase este avantajoasă.

Pacienți celiaci

Boala celiacă este o boală autoimună care provoacă daune organismului în urma consumului de gluten, după cum reiese din cercetările publicate în revista BMC Medicine . Este necesar nu numai să se evite consumul de gluten și contaminarea încrucișată.

În caz contrar, funcția digestivă ar putea fi afectată negativ. Apar simptome incomode, cum ar fi diaree, durere și gaze, iar riscul de a dezvolta alte patologii mai grave crește. Persoanele care suferă de boală celiacă sunt diagnosticate adesea în copilărie, așa că sunt conștiente de această limitare la nivel alimentar.

Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă

Ceea ce este cunoscut sub numele de „intoleranță la gluten” nu există. Există mai degrabă o problemă tipică cunoscută sub numele de „sensibilitate la gluten non-celiacă”. În acest caz, consumul de gluten generează o serie de efecte adverse asupra organismului.

Potrivit unui studiu publicat în Medicine, cel mai bun lucru pentru cei care suferă de sensibilitate la gluten non-celiacă este eliminarea substanței din dietă, deși ar putea fi posibilă reintroducerea sa în viitor.

În unele ocazii, această problemă este temporară, deci poate fi rezolvată odată cu trecerea timpului. De asemenea, trebuie remarcat faptul că sănătatea sistemului digestiv nu este afectată, așa cum se întâmplă la pacienții celiaci.

Pacienții cu patologii inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale ridică multe întrebări în cadrul comunității științifice. Există multe variații între pacienți și același tratament nu este întotdeauna eficient. Relația dintre suprimarea glutenului alimentar și gestionarea acestor patologii a fost intens studiată.

O dietă săracă în gluten poate spori calitatea vieții acestor pacienți. În mod similar, suprimarea consumului de gluten poate aduce beneficii și persoanelor cu alte tipuri de boli, cum ar fi hipotiroidismul. Cu toate acestea, există încă anumite necunoscute.

Faceți aluat fără gluten

După cum ați văzut, a face aluat fără gluten este foarte ușor. Sunt necesare puține ingrediente și puțin timp. Rezultatul nu va fi exact la fel, dar va fi foarte asemănător. Este o alternativă excelentă pentru prepararea de prăjituri, quiche și alte feluri de mâncare dulci sau sărate.

Limitarea carbohidraților poate fi benefică pentru mulți oameni, în special pentru cei care nu fac exerciții fizice în mod regulat. Astfel, sunt prevenite patologii metabolice complexe, cum ar fi diabetul de tip 2.

Amintiți-vă că, pentru a vă îmbunătăți sănătatea, este esențial să combinați o dietă adecvată cu alte obiceiuri bune. Odihna de cel puțin 7 ore în fiecare noapte vă asigura că procesele de recuperare care au loc în organism sunt finalizate cu succes.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Caio, G., Volta, U., Sapone, A., Leffler, D. A., De Giorgio, R., Catassi, C., & Fasano, A. (2019). Celiac disease: a comprehensive current review. BMC medicine17(1), 142. https://doi.org/10.1186/s12916-019-1380-z
  • Roszkowska, A., Pawlicka, M., Mroczek, A., Bałabuszek, K., & Nieradko-Iwanicka, B. (2019). Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review. Medicina (Kaunas, Lithuania)55(6), 222. https://doi.org/10.3390/medicina55060222
  • Paduano, D., Cingolani, A., Tanda, E., & Usai, P. (2019). Effect of Three Diets (Low-FODMAP, Gluten-free and Balanced) on Irritable Bowel Syndrome Symptoms and Health-Related Quality of Life. Nutrients11(7), 1566. https://doi.org/10.3390/nu11071566

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.