De ce să ții cont când începi o dietă fără gluten?
 

De ce să ții cont când începi o dietă fără gluten?

Adoptarea unei diete fără gluten este relativ simplă, necesitând doar câteva adaptări minore. Țineți cont de următoarele sfaturi!
De ce să ții cont când începi o dietă fără gluten?
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă sunteți diagnosticați cu intoleranță la gluten , pare imposibil să urmați o dietă sănătoasă și plăcută. Cu toate acestea, a urma o dietă fără gluten necesită doar câteva mici adaptări. Ceea ce este cu adevărat complex este să ne obișnuim cu ideea că va trebui să eliminăm anumite alimente din meniu.

Cu cât avem mai puține tentații la îndemână, cu atât va fi mai ușor să ținem o dietă fără gluten.

Faceți o curățare totală a bucătăriei când începeți o dietă fără gluten

Nu ne referim la igienă. De fapt, vorbim despre eliminarea din bucătărie a tot ce conține gluten. Printre produsele de pe această listă se numără:

 • Condimente cu gluten
 • Făinuri pentru prepararea pâinii și prăjiturilor
 • Pâine și prăjituri clasice
 • Făinuri cu gluten de orice fel
 • Paste

În plus, este recomandat să eliminați acele ustensile care sunt folosite la prepararea alimentelor cu gluten. Nu trebuie să aruncați totul. Încercați să le donați sau să le oferiți prietenilor și familiei, astfel încât aceștia să poată profita de ele.

Aprovizionați-vă cămara cu produse adecvate pentru o dietă fără gluten

Odată ce ați îndepărtat tot glutenul din bucătărie, cumpărați produse special concepute pentru persoanele intolerante la gluten.

Începeți prin a cumpăra alimente sănătoase, cum ar fi fructe, uleiuri naturale, condimente proaspete sau uscate și legume. Apoi, completați totul cu câteva opțiuni pentru răsfăț, fără a exagera. Având bucătăria bine dotată va facilita alcătuirea meniului zilnic.

Printre alimentele recomandate se numără:

 • Fructe proaspete de sezon
 • Carne slabă și organe
 • Legume proaspete
 • Peşte
 • Făină de porumb
 • Fulgi de ovăz
 • Quinoa
 • Făinuri fără gluten pentru a pregăti pâine și prăjituri de casă

În orice caz, atunci când cumpărați produse fără gluten, asigurați-vă că acestea nu conțin cantități excesive de zahăr, deoarece acest nutrient este capabil să înrăutățească starea de sănătate, după cum afirmă un studiu publicat în Frontiers in Bioscience.

Deschideți-vă mintea către experiențe noi

A urma o dietă fără gluten vă va forța să includeți noi arome și texturi în meniuri. Ori de câte ori se întâmplă acest lucru, indiferent de motiv, putem experimenta un pic de reticență. Cu toate acestea, este important să experimentați.

Alimente interzise într-o dietă fără gluten

 

Sugestia noastră este ca majoritatea meselor să includă alimente pe care le cunoașteți deja și care sunt proaspete. De exemplu, puteți pregăti o salată proaspătă și puteți pune alături pâine prăjită din quinoa. Având în față și ceva ce știți deja va facilita procesul de adaptare la aromele noi.

Învățați să citiți etichetele

Unele alimente pot conține gluten ascuns. Producătorii pot să eticheteze alimentele ca fiind fără gluten atunci când conțin o cantitate minimă.

Citiți lista de ingrediente. Uneori glutenul apare ultimul. Cu toate acestea, este prezent și trebuie evitat.

Un alt motiv pentru a citi etichetele este faptul că brandurile mari procesează un număr mare de produse. În timpul acestor procese, unele ingrediente pot fi amestecate în cantități mici. Prin urmare, este important să citiți etichetele pentru a identifica orice mesaj cu privire la contaminarea încrucișată.

De asemenea, puteți profita de ocazie pentru a verifica dacă produsul pe care urmează să-l achiziționați are aditivi. Această clasă de produse s-a dovedit a fi capabilă să afecteze negativ sănătatea. Un exemplu ar fi cel al nitriților, conservanți folosiți în industria cărnii.

Învățați să mâncați fără gluten și când nu sunteți acasă

O dietă fără gluten acasă este relativ simplu de urmat. Dar a face acest lucru în afara casei implică un mare efort care începe cu a ști ce alimente sunt permise. Dacă aveți îndoieli, puteți oricând să cereți un sfat ospătarului. Dacă acesta nu știe prea multe despre alimentele fără gluten , alegeți fripturi cu legume . Din păcate, nu toate restaurantele se concentrează pe acest subiect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosci, 2018. 23: 2255-2266.
 • Song P., Wu L., Guan W., Dietary nitrates, nitrites, and nitrosamines intake and the risk of gastric cancer: a meta analysis. Nutrients, 2015. 7 (12): 9872-95.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.