Care sunt efectele glutenului asupra corpului? - Doza de Sănătate
 

Care sunt efectele glutenului asupra corpului?

Consumul de gluten poate duce la complicații la unele persoane care fie au boala celiacă, fie sunt sensibile la acesta. Articolul de astăzi va analiza efectele glutenului asupra corpului uman.
Care sunt efectele glutenului asupra corpului?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Unele persoane au intoleranță la gluten din cauza efectelor pe care această proteină le are asupra organismului. Cu toate acestea, simptomele variază de la persoană la persoană. Acesta este motivul pentru care toată lumea ar trebui să fie conștientă de efectele glutenului asupra corpului uman.

Cercetătorii au identificat mai multe afecțiuni asociate cu aportul acestei substanțe, iar cele mai frecvente sunt boala celiacă și sensibilitatea la gluten. Reacția corpului are legătură cu activarea celulelor sistemului imunitar.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină care nu este prezentă ca atare în alimente, dar care se formează atunci când ovăzul, secara, orzul și grâul intră în contact cu apa. Apa are cea mai mare capacitate de a-l produce.

Grâul face parte din dieta occidentală, fiind un aliment de bază de aproximativ 10.000 de ani. Industria alimentară l-a modificat genetic, făcându-l din ce în ce mai rezistent la dăunători și la condițiile meteorologice.

Tocmai din cauza acestui fapt, consumul său a crescut progresiv. Vâscozitatea și elasticitatea sa l-au transformat într-un ingredient util nu numai pentru produsele de patiserie industriale, dar și ca aditiv alimentar.

Astfel, au apărut supraexpunerea populației la gluten și bolile asociate. De asemenea, cercetările au stabilit faptul că predispoziția genetică joacă un rol important în dezvoltarea intoleranței la gluten.

Alimente ce conțin gluten
Glutenul este prezent adesea în produsele de panificație; cu toate acestea, unii oameni nu îl pot tolera.

Care sunt efectele glutenului asupra corpului?

Dovezile științifice arată faptul că persoanele cu intoleranță la gluten prezintă adesea simptome gastrointestinale și extra-intestinale. La rândul său, deteriorarea vilozităților intestinale duce la consecințe suplimentare.

Cele mai frecvente manifestări clinice includ:

  • Diaree sau constipație
  • Durere abdominală
  • Producție excesivă de gaze
  • Senzație de plenitudine după mese
  • Durere de cap
  • Oboseală
  • Depresie
  • Dureri musculare
  • Dermatită
  • Anemie
  • Iritabilitate

Alte complicații asociate cu glutenul

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Internal Medicine, copiii care au fost diagnosticați cu boala celiacă manifestă o incapacitate de a crește în greutate, anorexie, lipsă de vitamine și defecte ale smalțului dinților, pe lângă simptomele de mai sus.

Studiul demonstrează, de asemenea, faptul că la adolescenți și adulți manifestările tind să fie atipice. În general, simptomele sunt nespecifice și pot părea chiar a nu avea legătură cu problemele sistemului digestiv.

Conform Guidelines of the World Gastroenterology Organization, consumul continuu de alimente cu gluten poate duce și la alte probleme, cum ar fi:

  • Tulburări endocrine
  • Infertilitate primară
  • Avorturi recurente
  • Pubertate întârziată
  • Menopauza timpurie
  • Probleme osoase, cum ar fi osteopenia, osteoporoza și osteomalacia

În mod similar, se pare că persoanele cu boală celiacă netratată pe termen lung prezintă un risc crescut de complicații precum cancerul intestinal, limfoamele maligne, tumorile orofaringiene și fracturile osoase.

Eliminarea glutenului din dietă

Știința susține faptul că cel mai bun tratament pentru orice intoleranță la gluten este o dietă fără acest element, urmată toată viața. Pacientul trebuie să elimine din dietă orice produse fabricate din grâu, ovăz, secară și orz (TACC). De asemenea, trebuie să reții faptul că multe tipuri de alimente procesate ar putea conține gluten.

De exemplu, ar putea exista gluten în unele tipuri de înghețată, sosuri, dressinguri pentru salate, bere, alte băuturi și unele medicamente. Din fericire, majoritatea producătorilor etichetează alimentele drept „Fără grâu” și „Fără gluten”. Aceștia au implementat astfel de marcaje acum câțiva ani pentru a identifica produsele fără gluten.

Chiar și așa, trebuie să ții cont de faptul că fructele, legumele, carnea sau alte alimente ar putea fi contaminate prin simplul fapt că au intrat în contact cu glutenul. Așadar, trebuie să fii conștient de ceea ce cumperi.

Efectele glutenului asupra organismului
Dieta fără gluten este cel mai bun tratament pentru bolile asociate cu aportul acestei proteine.

O dietă sănătoasă fără grâu

Oricine urmează o dietă strictă, oricare ar fi aceasta, trebuie să se asigure că este echilibrată. Dacă ești în căutare de alternative la grâu, există câteva opțiuni excelente, cum ar fi:

  • Orez
  • Mei
  • Porumb
  • Sorg
  • Quinoa
  • Hrişcă
  • Amarant

Ca de obicei, consultă un medic sau un specialist în nutriție dacă ai întrebări. Acesta te va ajuta să-ți creezi o dietă adecvată după evaluarea cazului tău particular.

Ce trebuie să reținem despre efectele glutenului asupra organismului

În cele din urmă, este important să ne amintim că efectele glutenului asupra corpului sunt numeroase și variate. Deși unii oameni îl pot digera, alții sunt alergici la el și se îmbolnăvesc după ce îl consumă. Glutenul afectează în principal sistemul digestiv.

Consultă medicul dacă ai simptome de intoleranță, astfel încât acesta să-ți poată pune un diagnostic adecvat. Nu uita că va trebui să-ți ajustezi dieta dacă ai intoleranță la gluten sau boala celiacă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Reig-Otero, Y., Mañes, J., Manyes, I., & Font, L. (2017). Sensibilidad al gluten no celíaca (SGNC): manejo nutricional de la enfermedad. Nutr Clin Diet Hosp37(1), 171-82.
  • de Jesús Cobos-Quevedo, O., Hernández-Hernández, G. A., & Remes-Troche, J. M. (2017). Trastornos relacionados con el gluten: panorama actual. Medicina interna de México33(4), 487-502.
  • Pes GM, Bibbò S, Dore MP. Coeliac disease: beyond genetic susceptibility and gluten. A narrative review. Ann Med. 2019;51(1):1-16. doi:10.1080/07853890.2019.1569254
  • Parada, A., & Araya, M. (2010). El gluten: Su historia y efectos en la enfermedad celíaca. Revista médica de Chile138(10), 1319-1325.
  • Bai, J., Zeballos, E., Fried, M., Corazza, G., Schuppan, D., & Farthing, M. (2012). Guías Mundiales de la Organización Mundial de Gastroenterología: Enfermedad celíaca.
  • Han Y, Chen W, Li P, Ye J. Association Between Coeliac Disease and Risk of Any Malignancy and Gastrointestinal Malignancy: A Meta-Analysis. Medicine (Baltimore). 2015;94(38):e1612. doi:10.1097/MD.0000000000001612
  • Akhondi H, Ross AB. Gluten And Associated Medical Problems. [Updated 2020 Jul 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538505/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.