Cea mai bună dietă pentru persoanele cu boala celiacă - Doza de Sănătate
 

Cea mai bună dietă pentru persoanele cu boala celiacă

Aproximativ trei din patru persoane cu boala celiacă nu știu că suferă de această afecțiune. Dacă nu urmează o dietă fără gluten, sănătatea lor este în pericol. În articolul de azi, îți prezentăm principalele simptome ale bolii celiace, precum și alimentele care trebuie evitate.
Cea mai bună dietă pentru persoanele cu boala celiacă
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Singura opțiune pentru persoanele cu boala celiacă este să urmeze o dietă fără gluten toată viața. Această măsură le va ajuta să se simtă mai bine și va susține repararea leziunilor intestinale.

O alimentație fără gluten presupune evitarea produselor care conțin grâu, orz, secară și ovăz. Unele alimente, cum ar fi făina, pâinea, pastele și produsele de patiserie sunt preparate cu aceste cereale.

Ce este boala celiacă?

Femeie spunând nu pâinii albe

Boala celiacă este o afecțiune autoimună cronică a sistemului digestiv. Aceasta se declanșează atunci când organismul are o intoleranță permanentă la o proteină numită gluten. Glutenul se găsește în anumite cereale, precum grâul, ovăzul, orzul și secara.

Când o persoană cu boala celiacă consumă un aliment care conține gluten, mucoasa intestinului său subțire este lezată. Drept consecință, abilitatea organismului său de a absorbi nutrienți este redusă. Pacienții cu boala celiacă riscă să sufere de malnutriție și să dezvolte diverse boli asociate dacă nu urmează un tratament adecvat.

O dietă lipsită de gluten pentru persoanele cu boala celiacă

Juan Ignacio Serrano, de la Asociația Persoanelor cu Boala Celiacă și Sensibilitate la Gluten (Spania), afirmă că, pentru fiecare pacient diagnosticat cu boala celiacă, există între cinci și opt cazuri încă nediagnosticate. Dacă luăm în considerare și oamenii sănătoși care decid să renunțe la gluten, nu ar trebui să ne surprindă că dietele fără această proteină câștigă din ce în ce mai multă popularitate.

Din fericire, în zilele noastre nu trebuie să ne facem griji că nu avem ce comanda la restaurant. În plus, nu este nevoie să renunți la preparatele preferate. Este mai ușor ca niciodată să găsești alternative fără gluten ieftine și gustoase.

Serrano explică: „Să urmezi o dietă fără gluten înseamnă să urmezi o dietă naturală și să ai o viață sănătoasă. Persoanele cu boala celiacă acordă o importanță majoră studierii ambalajelor și mănâncă alimente proaspete”.

Pe lângă pâinea și pastele fără gluten, cei cu boala celiacă au la dispoziție multe alte moduri de a se bucura de mâncare. Iată câteva dintre acestea:

1. Consumă noi tipuri de făină

Făinuri de evitat într-o dietă pentru persoanele cu boala celiacă

Cine are nevoie de grâu, ovăz sau hrișcă? Ca alternativă la făina preparată din aceste cereale poți opta pentru de făină de orez, de migdale, de soia, de tapioca, de conopidă sau de cicoare.

Gătește și cu făină din super-alimente precum quinoa și yucca. Acestea au câștigat multă popularitate și sunt ideale pentru persoanele cu boala celiacă. Cu ajutorul lor, dieta fără gluten nu va fi deloc anostă!

2. Folosește alimente fără gluten ca ingrediente principale

Produse animale care nu conțin gluten

Consumul de alimente proaspete care nu conțin gluten este esențial pentru persoanele cu boala celiacă. Poți, de pildă, să consumi regulat:

  • Carne
  • Pește
  • Ouă
  • Fructe
  • Legume

3. Prepară-ți propriile sosuri și aluaturi

Când vrei să prepari sau să îngroși un sos, cel mai bine este să folosești făină de porumb cernută (pentru a preveni formarea cocoloașelor).

Ca să prepari pâine, ia în considerare fulgii de cartofi, migdalele sau fulgii de porumb. Aceste ingrediente trebuie măcinate.

4. Înlocuiește berea cu vin

Pahar cu vin

Berea, cu sau fără alcool, conține gluten. Vestea bună este că vinul, vermutul și multe alte băuturi alcoolice nu conțin această proteină.

În plus, băuturile cu mult alcool, inclusiv cele din cereale, intră în categoria de produse fără gluten. Procesul distilării elimină orice urmă de gluten.

După cum poți vedea, iubitorii de bere care suferă de boala celiacă au la dispoziție numeroase alternative benefice.

5. Nu consuma alimente „gata preparate”

Toată lumea ar trebui să evite alimentele „gata preparate” și procesate. Consumul acestora prezintă anumite riscuri pentru sănătate. De pildă, multe alimente „gata preparate” conțin gluten pe post de aditiv.

Legislația din multe țări obligă producătorii să specifice ce fel de făinuri includ în produsele lor. Însă există multe cazuri de contaminare încrucișată, drept pentru care este indicat să optezi pentru mâncăruri mai sănătoase.

Dacă decizi totuși să consumi alimente procesate din când în când, citește cu atenție ambalajul acestora.

Un sfat suplimentar: înlocuiește lemnul cu alte materiale

Nu te sfătuim să folosești vase și tacâmuri din lemn în bucătărie sau la masă. Nici măcar cuțitele cu mânere din acest material nu sunt recomandate. Lemnul este un material foarte poros și poate absorbi particulele de gluten. Este o idee bună să optezi pentru ustensile din metal, plastic sau silicon.

Nu în ultimul rând, reține că poți solicita ajutorul asociațiilor pentru persoane cu boala celiacă. Dacă ai nelămuriri sau întâmpini orice problemă, aceste organizații îți stau la dispoziție. Evitând alimentele cu gluten și adoptând un stil de viață sănătos, boala celiacă poate fi ținută sub control.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Olivencia Palomar M. P.. Enfermedad celiaca. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2005  Sep [citado  2019  Feb  07] ;  97( 9 ): 672-672. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082005000900009&lng=es.
  • Kagnoff, M. Overview and Pathogenesis of Celiac Disease. Gastroenterology 2005; 128: s10-s8.
  • Murray JA, Watson T, Clearman B, Mitros F. Effect of a gluten-free diet on gastrointestinal symptoms in celiac disease. Am J Clin Nutr. 2004 Apr; 79(4):669-73.
  • Thomas T. Helping celiac disease patients adapt to a gluten-free diet. Community Nurse. 2000 Jul; 6(6):19-22.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.