Produsele fără gluten sunt sănătoase sau nu?

14 iulie 2019
Dacă nu suferi de niciun fel de intoleranță la gluten, eliminarea acestei proteine din dieta ta poate fi periculoasă deoarece alimentele fără gluten conțin de obicei mai mult zahăr și grăsimi trans.

Milioane de oameni din întreaga lume au decis să excludă glutenul din alimentația lor de zi cu zi. Aceștia renunță mai întâi la pâine, apoi la toate produsele ce conțin grâu și făină, ajungând într-un final să elimine orice aliment ce conține cereale din dieta lor. Însă te-ai întrebat vreodată dacă produsele fără gluten sunt sănătoase sau nu?

Produsele fără gluten au devenit foarte populare în momentul în care a început să se discute tot mai des în media și pe rețelele de socializare de boala celiacă, o afecțiune digestivă cronică. Însă multe persoane care nu suferă de această boală au decis să elimine din dieta lor produsele ce conțin gluten.

Această atitudine i-a făcut pe oameni să consume anumite alimente cu potențial periculos pentru sănătatea lor. Ești și tu unul dintre ei? Nu-ți face griji, în cele ce urmează îți vom explica dacă produsele fără gluten sunt sănătoase sau reprezintă doar un moft.

Organismul tău procesează greu glutenul?

Femeie care respinge produsele fără gluten

Pentru început, este indicat să clarificăm semnificația termenilor pe care îi vom folosi pe parcursul acestui articol. Ceea ce trebuie să reții este:

  • Boala celiacă: O intoleranță cronică la consumul de gluten.
  • Gluten: Un set de proteine ce se găsește în cereale precum grâul, orzul, secara și toate derivatele lor. În plus, acesta poate fi prezent în majoritatea alimentelor procesate de pe piață, deoarece oferă elasticitate aluaturilor și le face mai pufoase.

Conform Asociației Bolii Celiace din Argentina, 1 din fiecare 100 de oameni din America Latină suferă de această afecțiune ce poate degrada mucoasa intestinală. Celiachia împiedică absorbția de nutrienți precum carbohidrații, proteinele, grăsimile, mineralele și vitaminele la nivel intestinal.

Vezi și:

Intoleranța la gluten și coșurile de pe brațe

Câteva cifre

Conform informațiilor oferite de BBC World News, în anul 2015, 70 milioane de americani au exclus glutenul din alimentația lor de zi cu zi. În Regatul Unit, 7% dintre adulți evită glutenul din cauza alergiilor sau intoleranțelor alimentare. Însă 8% din populație a ales să nu mai consume gluten doar din dorința de a avea un stil de viață mai sănătos.

În acest sens, BBC World News a constatat că 60% dintre adulți au cumpărat produse fără gluten și că 10% dintre familiile britanice au declarat război acestui „inamic”.

Produsele fără gluten sunt sănătoase sau nu?

Femeie care nu mănâncă pâine cu gluten

Să adopți moftul produselor fără gluten doar pentru a pierde în greutate este o mare greșeală, mai ales dacă iei această decizie fără a consulta un specialist sau a te supune unor analize medicale.

De fapt, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o relatat faptul că 6 din 100 de consumatori de produse fără gluten din Spania au probleme de sănătate, conform publicației ABC.

În ciuda cifrei aparent reduse, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că 83% dintre cetățenii spanioli cumpără produse fără gluten cel puțin o dată pe săptămână. Multe dintre produsele ce nu conțin grâu sau orz au în compoziția lor cantități mari de zahăr și grăsimi trans. Consumul în exces al acestor elemente poate afecta grav sănătatea.

Acestea fiind spuse, este posibil să câștigi în greutate încercând să elimini complet glutenul din alimentația ta. De aceea, cel mai bine este să consulți un specialist în nutriție înainte de a decide să excluzi glutenul din dieta ta.

Nu există motive pentru a elimina glutenul din dietă

Directorul Observatorului pentru Comunicare Științifică al Universității Pompeu Fabra (UPF), Gonzalo Casino, a declarat pentru publicația La Vanguardia faptul că nu există niciun motiv științific pentru ca o persoană sănătoasă să elimine glutenul din dieta sa.

Casino a condus un studiu ce a demonstrat că nu există bază științifică pentru ca o persoană ce nu suferă de boala celiacă să renunțe la consumul de gluten. Acesta a explicat că eliminarea glutenului nu va avea niciun beneficiu pentru sănătate, deoarece se va produce concomitent cu eliminarea fibrelor conținute de marea majoritate a cerealelor.

Specialistul consideră faptul că glutenul este un nutrient vital pentru sănătatea organismului, deoarece ajută în lupta contra afecțiunilor cardiovasculare și reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer și a diabetului de tip 2.

În plus, excluderea glutenului din alimentație poate cauza daune la nivel intestinal și apariția constipației și a problemelor respiratorii.

Citește mai mult:

Simptomele intoleranței la gluten și remediile indicate

Produsele fără gluten sunt sănătoase? Ai grijă la mofturi!

Nu putem nega faptul că gluten este prezent în majoritatea produselor procesate și de fast food. Excluderea acestora din dieta ta este o alegere sănătoasă deoarece conțin făinuri rafinate, zahăr și grăsimi rele.

Conform declarațiilor lui Casino, producătorii de produse fără gluten i-au făcut pe oameni să creadă faptul că această proteină afectează în mod negativ sănătatea organismului. Însă piața produselor fără gluten însumează miliarde de dolari. Dacă vrei să pierzi în greutate și nu suferi de intoleranță la gluten, te asigurăm că există variante mult mai sănătoase pentru a reuși acest lucru.

Nu uita, atunci când vrei să adopți un plan alimentar nou, este foarte important să urmezi sfaturile unui specialist în nutriție. O dietă prost planificată îți poate afecta grav sănătatea.

  • Alvarez-Jubete, L., Arendt, E. K., & Gallagher, E. (2010). Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.10.014
  • Pellegrini, N., & Agostoni, C. (2015). Nutritional aspects of gluten-free products. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.7101
  • Bascuñán, K. A., Vespa, M. C., & Araya, M. (2017). Celiac disease: understanding the gluten-free diet. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1238-5
  • Missbach, B., Schwingshackl, L., Billmann, A., Mystek, A., Hickelsberger, M., Bauer, G., & König, J. (2015). Gluten-free food database: the nutritional quality and cost of packaged gluten-free foods. PeerJ. https://doi.org/10.7717/peerj.1337