Proprietățile, utilizările și beneficiile nucilor de Brazilia
 

Proprietățile, utilizările și beneficiile nucilor de Brazilia

Nucile de Brazilia se remarcă prin versatilitatea și conținutul semnificativ de nutrienți. Care sunt beneficiile acestora?
Proprietățile, utilizările și beneficiile nucilor de Brazilia
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Nucile de Brazilia (Bertholletia excels) sunt semințele comestibile ale unui copac originar din pădurea tropicală amazoniană din Peru, Bolivia și Brazilia. Sunt un aliment energetic și încărcat de nutrienți, al cărui aport are un impact pozitiv asupra sănătății. Care sunt proprietățile, utilizările și beneficiile nucilor de Brazilia?

Fructul pe care îl produce acest copac este foarte mare și are forma unei nuci de cocos. În interior, există între 10 și 24 de semințe. Astfel, contrar a ceea ce se crede de obicei, nucile de Brazilia nu sunt un fruct uscat. Însă împărtășește multe dintre caracteristicile acestora.

Au o textură crocantă care devine cremoasă pe măsură ce sunt mestecate. Aroma blândă amintește de migdalele crude. În plus, nucile de Brazilia conțin vitamine, minerale și grăsimi sănătoase care pot îmbunătăți calitatea dietei. Doriți să aflați mai multe despre beneficiile lor? Citiți mai departe!

Valori nutritive ale nucilor de Brazilia

Nucile de Brazilia se caracterizează printr-o cantitate mare de nutrienți și energie. În continuare, vom detalia valorile nutriționale a 100 g de nuci crude:

  • Apă: 3,42 mililitri
  • Energie: 659 kilocalorii
  • Proteine: 14,3 grame
  • Lipide: 67,1 grame
  • Carbohidrați: 11,7 grame
  • Fibre: 7,5 grame
  • Calciu: 160 miligrame
  • Magneziu: 376 miligrame
  • Fosfor: 725 miligrame
  • Zinc: 4,6 miligrame
  • Seleniu: 1920 micrograme
  • Vitamina B1 (tiamina): 0,617 miligrame
  • Vitamina E: 5,65 miligrame

Aceste semințe se remarcă prin aportul de energie, grăsimi cu profil sănătos și fibre alimentare. În plus, acestea sunt una dintre cele mai importante surse de oligoelemente, cum ar fi seleniul.

Nuci de Brazilia

Beneficiile nucilor de Brazilia

Un articol publicat în Food Research International afirmă că nucile de Brazilia au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și modulatoare a lipidelor serice.

Sursă importantă de seleniu

Seleniul este o componentă esențială pentru organism, ceea ce înseamnă că trebuie consumat prin alimente, deoarece organismul nu îl poate fabrica. Este un oligoelement care afectează funcționarea normală a glandei tiroide, sistemul imunitar și producerea de enzime antioxidante.

Funcția tiroidiană

Tiroida este o mică glandă în formă de fluture situată în gât. Funcția sa este de a secreta hormoni cu funcții esențiale în creștere, metabolism sau reglarea temperaturii corpului.

Seleniul este necesar atât pentru producerea hormonilor T3, cât și pentru sinteza proteinelor care protejează tiroida de deteriorarea oxidativă. Un aport scăzut de seleniu este legat de o reducere a activității acestei glande și de tulburări precum tiroidita Hashimoto sau boala Graves.

În plus, dacă suferiți de oricare dintre aceste boli, seleniul poate ajuta la ameliorarea anumitor simptome. În boala Hashimoto, există studii care arată o îmbunătățire a răspunsului imun și a dispoziției. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi științifice pentru a confirma utilizarea seleniului în tratamentul acestor patologii.

Sănătatea cardiovasculară

Nucile sunt bune pentru inimă și au o activitate preventivă în ceea ce privește debutul bolilor cardiovasculare. Au o cantitate interesantă de acizi grași polinesaturați, precum și antioxidanți, compuși fenolici, minerale și fibre.

Pentru a evalua această posibilă relație, The American Journal of Clinical Nutrition a publicat un studiu realizat în 10 ani pe adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani, cu reședința în 16 țări de pe 5 continente. Autorii au concluzionează că „un aport mai mare de nuci este asociat cu un risc mai mic de mortalitate din cauze cardiovasculare și non-cardiovasculare în țările cu venituri mici, medii și mari”.

Aceste descoperiri susțin sfaturile experților de la American Heart Association. Înlocuirea grăsimilor saturate și trans cu grăsimi mononesaturate și polinesaturate ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor din sânge. În consecință, șansele de boli de inimă sau accident vascular cerebral sunt reduse.

Greutatea corporală

Nucile de Brazilia au un aport ridicat de energie datorită cantității considerabile de grăsimi pe care le furnizează. Din acest motiv, există convingerea că nucile îngrașă și că nu sunt potrivite în curele de slăbire.

Cu toate acestea, în ultimii ani, au apărut dovezi științifice care resping această credință. S-a observat că aportul de nuci este legat de o incidență mai mică a supraponderalității și obezității, deoarece acestea pot ajuta la reducerea grăsimii corporale.

Diabet

Conținutul nutrițional al nucilor de Brazilia pare a fi util în prevenirea și tratamentul diabetului de tip 2. Într-un studiu publicat în revista Nutrients, sunt analizate posibilele mecanisme care ar explica această proprietate.

Prezența grăsimilor mononesaturate și polinesaturate, a fibrelor, a polifenolilor și a mineralelor pare să fie principalul motiv. Acestea au un efect pozitiv asupra echilibrului glicemiei, asupra controlului greutății corporale și asupra sănătății vasculare.

Bărbat care cunoaște beneficiile nucilor de Brazilia în diabet

Antioxidanți

Datorită prezenței seleniului și vitaminei E, aceste nuci au proprietatea de a contracara acțiunea radicalilor liberi. Un echilibru între aceste două componente este necesar pentru buna funcționare a corpului.

Când radicalii liberi depășesc capacitatea organismului de a-i opri, apare stresul oxidativ și se produc daune la nivelul ADN-ului, al proteinelor și al lipidelor. Această situație a fost legată de apariția unor boli cronice și degenerative și de îmbătrânirea prematură.

Posibile contraindicații

În general, se poate spune că nucile de Brazilia sunt un aliment sigur pentru majoritatea populației. Cu toate acestea, există un procent de persoane cu alergii la acestea. Există dovezi ce arată că acest aliment poate fi un alergen comun, indiferent de existența altor alergii la nuci.

În acest caz, un consum ridicat de nuci de Brazilia nu este sinonim cu mai multe beneficii. Din cauza cantității mari de seleniu, există riscul de otrăvire cu această componentă, afecțiune cunoscută sub numele de „selenoză”. Unele dintre simptomele sale includ următoarele:

  • Ameţeală
  • Probleme intestinale
  • Pierderea părului
  • Unghii fragile
  • Oboseală.
  • Iritabilitate
  • Dureri musculare sau articulare

În cazuri rare, pot apărea alte complicații, cum ar fi sindromul de detresă respiratorie acută, infarctul miocardic, insuficiența renală și insuficiența cardiacă.

Conținutul mediu de seleniu per nucă de Brazilia este de aproximativ 68-91 micrograme. Doza zilnică recomandată pentru adulți este de 400 micrograme, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Un aport de 1 sau 2 unități pare a fi o opțiune sigură.

Cum se introduc nucile de Brazilia în dietă?

Nucile de Brazilia pot fi consumate singure ca gustare pentru a satisface foamea sau adăugate în diverse feluri de mâncare. Sunt, de asemenea, un ingredient comun în produsele de patiserie. Una dintre cele mai bune combinații este cu ciocolata.

Dacă sunt folosite întregi, sunt perfecte pentru decorarea prăjiturilor și a tartelor cu fructe, deoarece au o formă originală și atractivă. Tocate neregulat sau sub formă de făină pot fi folosite pentru a face baze de tort.

 

Ce trebuie să ne amintim despre beneficiile nucilor de Brazilia?

Acest aliment poate fi adăugat în mod regulat la dietă, deoarece oferă energie, antioxidanți și mulți nutrienți. Este foarte versatil și se combină bine atât cu mâncăruri sărate, cât și cu mâncăruri dulci.

Consumul nucilor de Brazilia este recomandat în aproape orice situație, cu excepția copiilor sub 3 ani (din cauza riscului de sufocare) și persoanelor alergice. Desigur, se recomandă porții moderate, aproximativ 2 nuci pe zi, combinate cu alte nuci (arahide sau migdale).


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. Brazil Nut Allergy. Febrero 2020.
  • De Souza R.J, et al. Association of nut intake with risk factors, cardiovascular diseases and mortality in 16 countries from 5 continents: analysis form the Prospective Urban and Rural Epidemiology (PURE) study. The American Journal of Clinical Nutrition. Julio 2020. 112(1): 208-219.
  • Cardoso BR, Duarte GBS, Reis BZ, Cozzolino SMF. Brazil nuts: Nutritional composition, health benefits and safety aspects. Food Res Int. 2017 Oct;100(Pt 2):9-18. doi: 10.1016/j.foodres.2017.08.036. Epub 2017 Aug 14. PMID: 28888463.
  • Food Data Central. Nuts, brazil nuts, dried, unblanched. U.S. Department of Agriculture. Agricultural Research Service. Abril 2018.
  • van Zuuren EJ, Albusta AY, Fedorowicz Z, Carter B, Pijl H. Selenium Supplementation for Hashimoto’s Thyroiditis: Summary of a Cochrane Systematic Review. Eur Thyroid J. 2014;3(1):25-31. doi:10.1159/000356040
  • Kim Y, et al. Benefits of nut consumption on insulin resistance and cardiovascular risk factors: multiple potential mechanisms of actions. Nutrients. Noviembre 2107. 9(11): 1271.
  • Lobo V, et al. Free radicals, antioxidants and functional foods: impact on human health. Pharmacognosy review. Julio-Diciembre 2010. 4(8): 118-126.
  • Nishi S.K. Are fatty nuts a mighty concern? A systematic review and meta-analyse and dose-response meta-regression of prospective cohorts and randomized controlled trials. Obesity Reviews. Septiembre 2021. e13330.
  • Office of Dietary Supplementation. Selenio. National Institutes of Health. U.S. Department of Health and Human Services. Diciembre 2019.
  • Sacks F. M, et al. Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory of the American Heart Association. AHA Journal. Julio 2017. 136(3).
  • Ventura M, et al. Selenium and thyroid disease: from pathophysiology to treatment. International Journal of Endocrinology. Enero 2017. 1279658.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.