Nutrienții, utilizările și beneficiile melasei
 

Nutrienții, utilizările și beneficiile melasei

Dacă doriți să reduceți consumul de zahăr de masă, puteți lua în considerare includerea melasei în dietă. Vă spunem ce trebuie să știți despre beneficiile sale!
Nutrienții, utilizările și beneficiile melasei
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Melasa este considerată o alternativă la zahăr. Apare în tot mai multe produse industriale pentru a le îmbunătăți caracteristicile organoleptice. Care sunt utilizările și beneficiile melasei?

Melasa are o valoare nutritivă mai mare decât zaharul rafinat. Cu toate acestea, nu trebuie să facem abuz, deoarece are un impact semnificativ asupra nivelului de glucoză din sânge.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că, pentru o stare de sănătate optimă, este esențial să avem o dietă variată și echilibrată. Consumul de alimente proaspete ar trebui să fie întotdeauna prioritar, deoarece acestea au o densitate nutritivă mai mare. În plus, cele de origine vegetală ne oferă antioxidanți.

Ce este melasa?

Melasa este un produs maro închis cu o textură vâscoasă, care se obține după extracția zahărului din trestie. În general, arată ca un sirop gros. După mai multe procese de fierbere, capătă tonul întunecat caracteristic.

Din punct de vedere chimic, vorbim despre un produs secundar al zaharozei cristalizate, cu un gust dulce-amar destul de puternic. În ceea ce privește informațiile nutriționale, conține 66 calorii la fiecare 28 grame de produs. Oferă 17 grame de carbohidrați și minerale esențiale, precum cuprul, fierul, calciul și potasiul.

Nu trebuie să uităm că vorbim despre un aliment ce conține multe zaharuri simple. S-a demonstrat că aportul acestora în cantități mari are un impact semnificativ asupra sănătății metabolice.

Încetul cu încetul, apare rezistența la insulină, care poate duce la dezvoltarea diabetului de tip 2, mai ales în lipsa exercițiilor fizice regulate.

Linguri cu zahăr alb și brun
Melasa este un derivat al trestiei de zahăr. Este tot un carbohidrat simplu cu impact metabolic.

Beneficiile melasei

Includerea melasei în dietă în cantități moderate poate avea beneficii pentru sănătate. În paralel, este necesar să vă îmbunătățiți stilul de viață.

Consumul de zahăr nu este atât de îngrijorător atunci când procentul de masă musculară este adecvat și faceți exerciții frecvente.

Ajută la prevenirea anemiei

Un tip de anemie este cea cauzată de aportul insuficient de fier. Acest lucru este confirmat de cercetările publicate în Journal of Internal Medicine.

Această patologie provoacă epuizare și oboseală cronică. Cel mai bun mod de a preveni anemia este asigurarea unui aport adecvat al mineralului, prezent în melasă. Absorbția sa este scăzută, așa că trebuie să consumați și vitamina C.

Combate stresul

Magneziul este un element cheie în fiziologia somnului. Există dovezi ce arată că, în cantități suficiente, poate preveni dificultatea de a adormi sau poate reduce întreruperile de pe parcursul nopții. Acest lucru va duce la mai puțin stres.

Melasa este o sursă de magneziu, așa că poate fi inclusă în dietă în acest scop. Chiar și o doză mică înainte de culcare este benefică pentru o odihnă mai profundă.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că efectul poate fi îmbunătățit cu suplimente (atât melatonină, cât și magneziu).

Îmbunătățește aspectul pielii

Datorită acidului lactic din melasă, simptomele anumitor afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, pot fi reduse. De asemenea, melasa va îmbunătăți aspectul general, deoarece lactatul are efecte benefice.

De fapt, există loțiuni cu melasă pentru uz topic, care reușesc să reducă leziunile cutanate neinflamatorii.
Beneficiile melasei pentru piele

Beneficiile melasei: un bun înlocuitor pentru zahărul de masă

Melasa poate fi un înlocuitor excelent pentru zahărul de masă, deoarece are o concentrație mai mare de micronutrienți esențiali. Desigur, are un impact negativ asupra nivelului de glucoză din sânge, așa că prezența sa în dietă trebuie să fie limitată.

În caz contrar, încetul cu încetul se poate reduce eficiența metabolismului, favorizându-se acumularea de țesut adipos subcutanat. Gustul dulce trebuie limitat.

Consumați mai degrabă fructe. Ocazional, puteți folosiți îndulcitori precum melasa, dar nu trebuie să faceți abuz.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Cappellini, M. D., Musallam, K. M., & Taher, A. T. (2020). Iron deficiency anaemia revisited. Journal of internal medicine287(2), 153–170. https://doi.org/10.1111/joim.13004
  • Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients10(10), 1354. https://doi.org/10.3390/nu10101354

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.