Nutrienții, utilizările și beneficiile ridichii negre
 

Nutrienții, utilizările și beneficiile ridichii negre

Dacă vreți să descoperiți puterile nutritive ale ridichii negre, nu ratați informațiile de mai jos. Este o legumă excelentă!
Nutrienții, utilizările și beneficiile ridichii negre
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Beneficiile ridichii negre pentru sănătate sunt numeroase. Este deosebit de eficientă pentru ameliorarea calculilor biliari, îmbunătățind funcția sistemului digestiv. În plus, conține mulți antioxidanți și poate ajuta la prevenirea dezvoltării diverselor patologii cronice și complexe. Este ușor de introdus în dietă. Vă vom spune tot ce trebuie să știți despre ridichea neagră!

Înainte de a începe, trebuie să subliniem necesitatea includerii legumelor în dietă în mod frecvent. Aceste alimente conțin o cantitate mare de vitamine și minerale, precum și substanțe fitochimicale importante. Acestea țin sub control inflamația și oxidarea din mediul intern, permițând organismului să funcționeze optim de-a lungul anilor.

Beneficiile ridichii negre pentru sistemul digestiv

Consumul de ridiche neagră este indicat în special pentru îmbunătățirea funcționării tubului digestiv. Pentru a obține rezultate pozitive, consumați-o de cel puțin două ori pe săptămână.

Ridichea neagră poate fi folosită chiar și ca adjuvant în tratamentul patologiilor infecțioase de tip respirator, ajutând la curățarea gâtului și reducerea durerii. De fapt, este considerată un bun antimicrobian și antiinflamator.

Beneficiile ridichii negre de tip lung

Potrivit unui studiu publicat în revista Food Science & Nutrition, includerea ridichii negre în dietă este eficientă în îmbunătățirea tratamentului ficatului gras non-alcoolic.

Este adevărat că studiul a fost efectuat pe animale și că nu poate fi extrapolat 100% la om, dar rezultatele sunt pozitive. Efectele antiinflamatorii și antioxidante permit organelor să funcționeze optim, ceea ce contribuie la rezolvarea problemelor din interiorul organismului.

Există, de asemenea, mai multe dovezi ce arată că extractul de ridiche neagră este benefic pentru protejarea sănătății ficatului, în special prin limitarea stresului oxidativ. În acest sens, are un efect asemănător cu cel al extractului de anghinare, unul dintre cele mai utilizate produse pentru protejarea țesutului hepatic.

Beneficiile ridichii negre împotriva calculilor biliari

În medicina tradițională mexicană, ridichea neagră este folosită pentru eliminarea calculilor biliari. Există unele cercetări pe animale și modele experimentale care arată că acest aliment poate fi eficient în îmbunătățirea funcționării vezicii biliare, evitând astfel apariția pietrelor care provoacă durere.

În orice caz, în cazurile grave, este indicat să mergeți la medic pentru a primi un tratament farmacologic. Dacă aveți acest tip de problemă, procesul digestiv poate fi pus în pericol, cu modificări în absorbția grăsimilor. Cel mai bine este să consultați un profesionist pentru o soluție eficientă care să evite neplăcerile sau complicațiile ulterioare.

Persoană care cultivă ridichi
Deși ridichea neagră poate ameliora un anumit disconfort, se recomandă să consultați întotdeauna un medic pentru un tratament adecvat.

Cum se consumă ridichea neagră?

Ridichea neagră este mai mare decât cea convențională. Are o aromă picantă și profundă. Se recoltează între lunile mai și iulie. Poate fi folosită ca garnitură lângă o omletă cu cartofi. De asemenea, există varianta de a o fierbe și consuma ca atare, deși are o aromă mai bună în supe sau tocănițe.

O altă variantă este să pregătiți salate și să adăugați ridiche neagră pentru a le îmbunătăți aroma. Funcționează grozav chiar și în sandvișuri și ca acompaniament pe lângă murături. Desigur, în ciuda faptului că poate fi găsită în diferite forme de prezentare, cel mai bine este să o consumați naturală. De asemenea, puteți să o măcinați și să o luați cu apă pe stomacul gol, deși nu va avea niciun beneficiu suplimentar în comparație cu modul tradițional de consum.

Din punct de vedere nutrițional, este un produs foarte interesant, deoarece conține vitamine precum A și B și anumite minerale. Printre acestea din urmă, putem evidenția potasiul, iodul, cuprul și calciul. Potasiul are un efect pozitiv în modularea tensiunii arteriale. Este un antagonist al sodiului, deci este esențial ca acesta să apară în dietă în cantități suficiente.

Ridichea neagră, un aliment benefic pentru sănătate

Ridichea neagră este un aliment care are mai multe proprietăți benefice pentru sănătate, așa că poate fi inclusă în dietă în mod regulat. Este o sursă de vitamine și fitochimicale care vor ajuta la menținerea sub control a mecanismelor inflamatorii și oxidative care au loc în mediul intern. Astfel, reduce incidența multor patologii cronice și complexe care compromit starea de sănătate.

Rețineți că există multe alimente cu beneficii asupra funcționării corpului uman. Cu adevărat important este să ne asigurăm că toate sunt parte din dietă. Scopul este evitarea deficitelor nutriționale și satisfacerea nevoilor energetice pentru realizarea homeostaziei în mediul intern.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ahn, M., Kim, J., Choi, Y., Ekanayake, P., Chun, J. Y., Yang, D., Kim, G. O., & Shin, T. (2019). Fermented black radish (Raphanus sativus L. var. niger) attenuates methionine and choline deficient diet-induced nonalcoholic fatty liver disease in mice. Food science & nutrition7(10), 3327–3337. https://doi.org/10.1002/fsn3.1200
  • Ahn, M., Kim, J., Hong, S., Kim, J., Ko, H., Lee, N. H., Kim, G. O., & Shin, T. (2018). Black Radish (Raphanus sativus L. var. niger) Extract Mediates Its Hepatoprotective Effect on Carbon Tetrachloride-Induced Hepatic Injury by Attenuating Oxidative Stress. Journal of medicinal food21(9), 866–875. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.4102
  • Filippini, T., Naska, A., Kasdagli, M. I., Torres, D., Lopes, C., Carvalho, C., Moreira, P., Malavolti, M., Orsini, N., Whelton, P. K., & Vinceti, M. (2020). Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association9(12), e015719. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015719

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.