Cum se elimină petele de pe față cu produse naturale
 

Cum se elimină petele de pe față cu produse naturale

Care sunt ingredientele naturale eficiente când vine vorba de îndepărtarea petelor de pe piele, mai ales de pe față? Descoperiți-le mai jos!
Cum se elimină petele de pe față cu produse naturale
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Petele de pe față sunt una dintre cele mai frecvente preocupări atunci când vine vorba de îngrijirea personală. Cauzele apariției lor sunt diverse: de la expunerea la soare, moștenirea genetică, îmbătrânirea și tulburările hormonale, până la efectele secundare ale utilizării unui produs sau medicament. Cum se elimină petele de pe față cu produse naturale?

Sfaturi pentru a elimina petele de pe față

Țineți cont de aceste recomandări pentru ca tratamentele pentru pete să fie cu adevărat eficiente! În plus, nu uitați să pregătiți ustensilele și ingredientele în avans. Încercați să aveți totul la îndemână și, dacă este necesar, setați un cronometru pentru a controla timpii de lucru.

 1. Aplicați aceste măști după exfoliere.
 2. Îndepărtați părul de pe față.
 3. Folosiți zilnic protecție solară.
 4. Dacă aveți orice tip de alergie, luați măsurile de precauție necesare.

Ingrediente naturale care elimină petele de pe față

Pentru prepararea măștilor de casă, cele mai recomandate ingrediente naturale sunt de origine vegetală. Cu toate acestea, anumite produse lactate, precum laptele și iaurtul, sunt foarte populare datorită beneficiilor lor.

1. Aloe Vera

Cum se elimină petele de pe față cu aloe vera

Această plantă este un ingredient recurent în preparatele pentru îndepărtarea petelor de pe față sau din alte zone ale corpului.

Funcționează ca fungicid, hidratant și regenerator natural, pe lângă faptul că oferă elasticitatea și catifelarea de care pielea are nevoie. Un studiu publicat în revista Molecules afirmă că această plantă are și proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și curative.

Puteți pregăti o mască cu aloe vera și o puteți folosi seara, după curățarea și tonifierea temeinică a pielii. În acest fel, gelul va acționa în timpul somnului. Nu uitați să vă spălați bine fața a doua zi dimineața.

2. Lapte

Laptele este un produs natural cu acid lactic, care este foarte bun pentru decolorarea și îndepărtarea petelor. Pentru a profita de beneficiile acestui acid, puteți aplica acest ingredient direct pe piele.

Începeți prin a încălzi laptele într-o oală. Aplicați-l cu ajutorul unei dischete din bumbac. Așteptați cel puțin 30 de minute înainte de a vă clăti fața.

3. Oțet

Cum se elimină petele de pe față cu oțet alb

Oțetul este unul dintre cele mai folosite remedii naturale pentru a îndepărta petele de pe față. Este foarte ușor de folosit. Cercetările publicate în 2021 au arătat că oțetul are proprietăți antimicrobiene și antioxidante care sunt benefice pentru piele.

Trebuie doar să diluați 1 lingură de oțet de mere în 2 litri de apă. Aplicați remediul seara cu un tampon de bumbac, timp de câteva săptămâni.

Aplicarea acestui remediu este sigură în majoritatea cazurilor. Totuși, oțetul poate provoca arsuri ale pielii dacă este slab diluat. În acest sens, ar trebui să suspendați aplicarea acestuia și să vizitați un dermatolog.

4. Pătlagină

Această plantă vă poate ajuta și cu petele pielii. Combinarea sa cu aloe vera favorizează vindecarea rănilor pielii. Ambele plante sunt capabile să crească replicarea celulelor în piele, ceea ce poate grăbi îndepărtarea unei pete.

Puteți prepara 200 ml de infuzie. Trebuie doar să fierbeți 1 litru de apă și să adăugați 2 linguri de pătlagină. Se lasă să stea 20 de minute, apoi se strecoară și se aplică pe față cu un tampon de bumbac.

5. Lămâie

Suc de lămâie

Sucul de lămâie albește și luminează pielea. Aplicați-l pe zona pe care doriți să o tratați printr-un masaj delicat. Dacă este noapte, nu este nevoie de clătire. Ziua trebuie să îl îndepărtați cu apă caldă după 20 de minute. Cu toate acestea, dermatologii nu recomandă aplicarea în timpul zilei, deoarece pot apărea noi pigmentări ale pielii.

6. Ceapă

Ceapa este foarte bună pentru îndepărtarea petelor de pe piele. Pur și simplu tăiați o bucată și frecați-o peste zona în care sunt petele. Clătiți 30 de minute mai târziu cu apă caldă.

Cu cât frecvența aplicării este mai mare, cu atât beneficiul este mai mare. De asemenea, puteți folosi ceapa ca tonic.

7. Roșie

Roșii aplicate pe ten

Pentru a elimina petele faciale, puteți profita și de roșii. Roșia este un fruct bogat într-o substanță numită licopen, care are proprietăți benefice pentru piele. Un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a arătat că cremele îmbogățite cu licopen din roșii pot decolora petele.

Tăiați o felie și frecați-o ușor pe față în fiecare zi, timp de 15 minute. O puteți combina cu lemn de santal și pudră de lămâie pentru un efect mai rapid.

8. Soc

Este foarte bun pentru îndepărtarea petelor. Socul negru are proprietăți care combat îmbătrânirea și inflamația pielii cauzate de razele ultraviolete. În acest sens, poate fi util pentru îndepărtarea petelor solare.

Se fierb 3 linguri de fructe de soc în 500 ml de apă timp de aproximativ 10 minute. Când lichidul se răcește, se strecoară și se aplică pe zona cu pete. Se poate aplica de 2 ori pe zi. Acest remediu este eficient pentru petele cauzate de expunerea la soare.

9. Ridiche

Ridichi roz

Pentru a vă bucura de proprietățile sale de iluminare, trebuie doar să tocați puțină ridiche și să o amestecați cu suc de lămâie.

Se aplică cu un tampon de bumbac pe fata și se lasă să acționeze 15 – 20 de minute. Clătiți apoi cu apă caldă. Se poate aplica în timpul zilei sau seara, pentru a acționa peste noapte.

10. Banană

Banana are proprietăți de iluminare. Puteți pregăti o mască facială pisând 1 banană cu furculița și amestecând-o cu sucul unei lămâi. Se lasă pe piele timp de 20 de minute și se îndepărtează spălând zona cu apă caldă. Se poate aplica de 4 ori pe săptămână.

11. Orz

Spic de grâu

Un studiu in vitro publicat în revista Antioxidants (Basel) a arătat că extractul de orz are efecte benefice asupra melanocitelor expuse la razele ultraviolete. În acest sens, poate fi folosit în creme și produse pentru piele.

Cu 100 g de orz, putem prepara o infuzie (1 l de apă) ce acționează ca tonic pentru îndepărtarea petelor. Se lasă să stea pe față 30 de minute. Strecurați și folosiți boabele de orz puse într-un tifon pentru a face un masaj pe zonele cu pete (de 2 ori pe zi).

12. Germeni de grâu

Uleiul din germeni de grâu combate eficient petele pielii. De fapt, un studiu recent arată că germenii de grâu conţin peptide cu proprietăţi antiinflamatorii care favorizează replicarea celulelor epidermice. Sunt benefici atunci când vine vorba de combaterea petelor pielii.

Se aplică seara, înainte de culcare, printr-un masaj ușor.

13. Papaya

Cum se elimină petele de pe față cu papaya

După ce savurați o papaya delicioasă, nu aruncați coaja. Frecați pielea cu partea interioară a cojii pentru a îndepărta sau estompa petele de pe față. Papaya regenerează pielea și previne apariția ridurilor.

14. Pătrunjel

Această plantă are proprietăți de albire și este ideală pentru orice tip de pete. Zdrobiți o tijă de pătrunjel și aplicați-o direct cu un tifon pe zona afectată.

După cum puteți vedea, există mai multe remedii naturale care facilitează îndepărtarea petelor de pe față și din alte părți ale corpului. Cu toate acestea, este recomandat să consultați un specialist înainte de a aplica oricare dintre aceste remedii.

S-ar putea să te intereseze...
Pătrunjel pentru pete pe față – sfaturi și remedii
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Pătrunjel pentru pete pe față – sfaturi și remedii

Vă recomandăm să încercați să tratați urmele de acnee, petele sau alte imperfecțiuni cu pătrunjel, un remediu simplu și natural, ideal pentru pete. • Basit, H., Godse, K. V., & Al Aboud, A. M. Melasma. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. 2021.
 • Draelos ZD. The ability of onion extract gel to improve the cosmetic appearance of postsurgical scars. J Cosmet Dermatol. 2008 Jun;7(2):101-4.
 • García, M. A., Ventosa, M., Díaz, R., Falco, S., & Casariego, A. (2014). Effects of aloe vera coating on postharvest quality of tomato [Abstract]. Fruits, 69(2), 117-126. doi:10.1051/fruits/2014001
 • Akhoondinasab MR, et al. (2014). Comparison of healing effect of aloe vera extract and silver sulfadiazine in burn injuries in experimental rat model.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4236981/
 • Adetunji, C. O, Fawole, O. B., Oloke, J. K., Adetunji, J. B., & Makanjuola, O. R. (2012, January). Effect of edible coatings from aloe vera gel on Citrus sinensis during ambient storage
  researchgate.net/publication/248392329_Effect_of_Edible_Coatings_from_Aloe_vera_gel_on_Citrus_sinensis_during_Ambient_storage

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.