7 sucuri naturale și infuzii pentru calculii biliari
 

7 sucuri naturale și infuzii pentru calculii biliari

Calculii biliari provoacă dureri ascuțite. Pentru a-i preveni, a le atenua simptomele și a ajuta la dizolvarea lor, puteți consuma anumite ceaiuri și sucuri naturale bogate în vitamina C și pectină.
7 sucuri naturale și infuzii pentru calculii biliari
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Înainte de vă prezenta câteva sucuri naturale și infuzii pentru calculii biliari, haideți să aflăm ce este vezica biliară. Este o pungă mică în formă de pară aflată în spatele ficatului. Funcția principală a vezicii biliare este de a stoca bila.

Bila este acea substanță care ajută organismul să digere alimentele grase. Prin urmare, atunci când aceste alimente ajung în intestine, trimit un semnal pentru a primi bilă din vezica biliară. În acest fel, alimentele grase sunt mai ușor de digerat.

De ce se formează calculii biliari?

Când există substanțe în bilă care se întăresc, se formează așa-numiții calculi biliari. Pot fi la fel de mici ca un grăunte de nisip sau la fel de mari ca o minge de golf. Aceste pietre provoacă aproape întotdeauna dureri severe în abdomen și chiar la nivelul spatelor și al umerilor. În multe cazuri, soluția pentru îndepărtarea calculilor biliari este intervenția chirurgicală.

De aceea, pentru a preveni formarea lui, este indicat sa aveți o alimentație sănătoasă. Obezitatea și slăbirea drastică pot intensifica formarea de calculi biliari, conform studiilor.

7 sucuri naturale și infuzii pentru calculii biliari

Deși aceste remedii nu elimină calculii biliari, pot contribui la hidratarea adecvată a organismului și la expulzarea urinei.

Amintiți-vă că, dacă observați orice disconfort, trebuie să mergeți la medic pentru a vă prescrie cel mai potrivit tratament. De asemenea, țineți cont de faptul ca băuturile pe care le propunem sunt doar o completare a unei alimentații echilibrate și a unei hidratări corecte, nu o sursă principală (sau exclusivă) de lichide. În niciun caz nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medical.

1. Suc de lămâie

Infuzii pentru calculii biliari pe bază de lămâie

 

Sucul de lămâie sau apa cu lămâie ajută la dizolvarea pietrelor, în timp ce hidratează și oferă vitamina C. Nu există dovezi științifice pentru o astfel de afirmație.

2. Săruri Epsom

Se crede că sărurile Epsom stimulează mișcarea calculilor biliari prin canalul biliar. Totuși, acest lucru nu este dovedit științific și unele publicații le menționează ca o componentă a curățării ficatului.

3. Turmeric

Acest remediu este simplu. Amestecați puțină miere cu o linguriță de turmeric și apă. Această băutură, conform studiilor, ajută la stimularea eliminării calculilor biliari, deși este contraindicată persoanelor cu litiază biliară deja activă.

4. Citrice

Sucul de citrice și alte fructe este bogat în pectină, o fibra naturală cu rol de curățare, utilă pentru dizolvarea calculilor biliari. Puteți bea suc de portocale și grapefruit. Totuși, nu există dovezi științifice pentru afirmațiile de mai sus, cu doar date anecdotice.

5. Ceai de sunătoare

Ceaiul de sunătoare este o alternativă populară pentru eliminarea calculilor biliari. Cu toate acestea, trebuie să manifestați prudență, deoarece poate avea contraindicații în unele cazuri.

6. Suc de ridichi

Se spune că sucul de ridichi ajută la hidratarea și dizolvarea pietrelor la rinichi, pe lângă ameliorarea anumitor tulburări digestive. Prin urmare, acesta a fost luat în considerare în diverse investigații.

7. Sucuri de legume amestecate

Sucuri naturale și infuzii pentru calculii biliari

 

Smoothie-urile și sucurile de legume sunt o completare a dietei și a hidratării zilnice. Contribuie la dizolvarea pietrelor.

Rețineți că remediile naturiste pentru eliminarea calculilor biliari nu înlocuiesc tratamentele prescrise de medic sau mesele principale. Prin urmare, ar trebui să le folosiți ca parte a unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață sănătos.

Cel mai bine este să consultați medicul înainte de a începe să luați orice tip de remediu naturist pentru a evita reacțiile adverse.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Stinton, L. M., Myers, R. P., & Shaffer, E. A. (2010). Epidemiology of gallstones. Gastroenterology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2010.02.003
  • Bellows, C. F., Berger, D. H., & Crass, R. A. (2005). Management of gallstones. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/B978-1-4377-0881-3.00061-9
  • Nakeeb, A., Comuzzie, A. G., Martin, L., Sonnenberg, G. E., Swartz-Basile, D., Kissebah, A. H., & Pitt, H. A. (2002). Gallstones: Genetics versus environment. In Annals of Surgery. https://doi.org/10.1097/00000658-200206000-00012
  • Bouchier, I. A. (1992). The Formation of Gallstones. The Keio Journal of Medicine. https://doi.org/10.2302/kjm.41.1
  • Li Y, Li M, Wu S, Tian Y. Combination of curcumin and piperine prevents formation of gallstones in C57BL6 mice fed on lithogenic diet: Whether NPC1L1/SREBP2 participates in this process? Lipids Health Dis. 2015;

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.