Ortodonția la copii: tot ce trebuie să știi
De multe ori, în timpul copilăriei, apar modificări în dezvoltarea oaselor și în poziția dinților care pot duce la probleme de mușcătură. Ortodonția la copii este tratamentul care ne permite să corectăm aceste tulburări de la o vârstă fragedă.
Pentru a ghida creșterea osoasă, se va corecta poziția maxilarelor și a dinților sau se vor alinia dinții pe arcadă. O relație corectă între dinții superiori și inferiori îi permite copilului să exercite funcțiile gurii în mod normal.
Acționarea de la o vârstă fragedă face posibilă tratarea problemelor, împiedicându-le să progreseze și să se înrăutățească. Tratamentele nu sunt doar mai eficiente, ci și mai confortabile, mai scurte și chiar mai ieftine!
Citește mai departe pentru a afla totul despre ortodonția la copii!
Când este necesară ortodonția pentru copii?
Există multe motive pentru care ortodonția poate fi necesară pentru copii. La această vârstă, avantajul este faptul că oasele sunt încă în creștere și dinții se adaptează. Acest lucru permite utilizarea aparatelor pentru a rezolva multe situații de malocluzie, cum ar fi următoarele:
- Palat ogival sau îngust: palatul este mai îngust și are o zonă tip cupolă în centru.
- Clasa II sau retrognație: maxilarul superior este foarte în față în comparație cu maxilarul inferior.
- Clasa III sau prognatism: maxilarul este cu mult în față.
- Mușcătură deschisă: dinții superiori și inferiori nu intră în contact la închiderea gurii.
- Mușcătura încrucișată: dinții inferiori sunt situați în afara dinților superiori la mușcare.
- Malpoziții dentare: dinții sunt în afara arcului dentar, înghesuiți sau strâmbați.
Dentistul pune diagnosticul de malocluzie după o examinare orală și studii complementare. În orice caz, există unele simptome pe care chiar și părinții le pot observa, care sugerează necesitatea ortodonției la copii:
- Pierderea prematură a dinților de lapte
- Obiceiuri disfuncționale: suptul degetului mare, rosul unghiilor, utilizarea biberonului sau a suzetei după 2 ani, respirație pe gură, înghițire atipică
- Dificultate în pronunțarea unor foneme
- Dinți înghesuiți, rari, strâmbi sau o față lipsită de armonie
- Durere, zgomote sau probleme la mușcătură sau mestecat
Este important să observi procesul de erupție dentară și modul în care copiii mestecă, înghit și vorbesc pentru a descoperi aceste situații cu potențial grav. În acest fel, poți informa medicul dentist cât mai curând posibil. Acesta va putea găsi problemele dacă ele într-adevăr există.
Când ar trebui să fie prima vizită a unui copil la dentist?
Prima vizită la medicul dentist ar trebui să aibă loc înainte de prima zi de naștere a copilului. Vizitele timpurii și regulate, la fiecare șase luni, permit profesionistului să detecteze problemele.
Pe lângă examinarea gurii și urmărirea procesului de creștere a oaselor și a dinților copilului, medicul dentist îi sfătuiește pe părinți cu privire la îngrijirea cavității bucale. În cazul detectării oricărei boli sau tulburări, va fi efectuat tratamentul adecvat. Și, dacă există o problemă de mușcătură care nu poate fi rezolvată, medicul dentist îl va îndruma pe copil către ortodont.
Atunci când începe înlocuirea dentară, între 6 și 7 ani, cel mai bine este să consulți un ortodont pentru o analiză a ocluziei copilului. Profesionistul va examina minuțios dinții, gura și mușcătura.
În plus, poate fi necesară o radiografie sau stabilirea modelului mușcăturii. Ortodontul poate urmări felul în care copilul mănâncă și vorbește, ce obiceiuri are și ce probleme de mușcătură dezvoltă.
Mersul timpuriu la medic nu înseamnă că ortodonția trebuie utilizată imediat. A stabili un diagnostic precoce îi permite profesionistului să aleagă cea mai bună alternativă și, de asemenea, să indice momentul ideal pentru a o utiliza.
Folosirea ortodonției la copii oferă posibilitatea de a repoziționa dinții și de a modela oasele în creștere mai ușor decât la adult. În plus, împiedică modificarea ulterioară, care poate complica întreaga situație.
Vezi mai mult:
Tipuri și opțiuni pentru ortodonția la copii
Tratamentul ortodontic corectează problemele de ocluzie și aliniere prin presiune continuă asupra anumitor zone ale oaselor sau ale dinților. Acest lucru face ca țesutul osos să crească într-o anumită direcție sau ca dinții să se deplaseze în poziția corectă. Există diferite opțiuni ortodontice pentru copii. Alegerea aparatului depinde de necesitățile cazului clinic și de vârsta pacientului.
Aparate funcționale
Acest tip de ortodonție la copii este util în timpul dentiției temporare sau mixte, atunci când există dinți de lapte și dinți permanenți în gură. Sunt aparate detașabile al căror design acționează asupra poziției mușchilor responsabili de mobilizarea maxilarului.
Direcția și intensitatea forțelor musculare sunt ghidate, ceea ce, în timp, se traduce prin modificări structurale în gură. Mușchii sunt cei care mișcă dinții și chiar modifică oasele care îi susțin.
Ortodonția interceptivă
Include tratamente cu aparate detașabile pe care ortodonții le folosesc în copilărie, în timp ce scheletul este în curs de dezvoltare. Acest tip de ortodonție la copii interceptează creșterea osoasă anormală și ghidează structura maxilo-facială pentru a se dezvolta corect.
Folosește aparate detașabile pe care pacientul le poate pune și scoate singur pentru alimentație și igienă. Cu cât aparatele sunt folosite mai mult, cu atât rezultatele sunt mai bune.
În general, aparatele constau în plăci acrilice cu alte atașamente, cum ar fi arcuri sau șuruburi. În acest fel, aparatele aplică forță mecanică activă asupra structurilor care necesită modificări, fie pentru a ghida creșterea osoasă și a extinde osul, fie pentru a produce mișcări dentare specifice.
Această categorie include, de asemenea, măști de uz extern care sunt utile, de exemplu, în tratarea malocluziunilor de clasa III. Copilul le folosește în timpul nopții, în timp ce doarme.
Aparate fixe
Ortodonția fixă la copii constă în amplasarea unor aparate dentare pe suprafețele dinților, care sunt unite printr-un arc metalic. După cum sugerează și numele, aparatele dentare sunt atașate de dinți și pacientul nu le poate îndepărta.
Acest sistem ortodontic pentru copii este capabil să deplaseze fiecare dinte individual, în orice direcție este nevoie. Este plasat în gură în timpul adolescenței, atunci când înlocuirea dinților este completă, dar oasele sunt încă în creștere.
Uneori, este necesar ca tratamentul să fie completat cu extracții dentare, mai ales dacă există o lipsă de spațiu pentru rearanjarea dinților. Această abordare este eficientă în cazurile de diastemă, aglomerare, dinți rotiți și alte malpoziții dentare.
Deși asociem ortodonția fixă cu utilizarea clasică a aparatelor și a firelor metalice, adevărul este că există multe variante pentru ca pacienții să se simtă confortabil. Există mai multe opțiuni estetice care utilizează suporturi ceramice, suporturi cu safir și chiar dispozitive care se montează în spatele dinților, astfel încât să nu fie vizibile.
Benzile de suport sunt disponibile în diferite culori, astfel încât copilul să le poată schimba și combina după cum dorește.
Ortodonția invizibilă la copii de tip Invisalign
Această opțiune ortodontică pentru copii folosește alinieri clare pe care pacientul le poate introduce și scoate singur. Acțiunea acestor aparate este similară cu cea a aparatelor dentare, dar poate fi mai confortabilă și mai ușor de utilizat.
Dentistul realizează o serie de dispozitive speciale din plastic transparent. Acestea sunt înlocuite periodic pentru a aplica forțele necesare mobilizării dinților.
Pacientul trebuie să le îndepărteze pentru a mânca, să le curețe și să le igienizeze. Cu toate acestea, trebuie purtate în cea mai mare parte a zilei, cel puțin 22 de ore, pentru ca tratamentul să fie eficient.
Îngrijire și recomandări în cazul purtării de aparat dentar
Utilizarea ortodonției la copii implică o serie de detalii care vor face ca tratamentul să aibă succes. Următoarele sunt câteva dintre măsurile pe care părinții ar trebui să le ia în considerare atunci când copiii lor folosesc aparate ortodontice.
Igiena dentară
Este esențial să acorzi o atenție specială curățării gurii. Aceste aparate favorizează acumularea plăcii bacteriene, crescând riscul de a suferi de probleme precum cariile și gingivita.
Periajul dinților ar trebui să aibă loc în fiecare zi, după fiecare masă, toate suprafețele dinților fiind perfect curățate. Acest proces ar trebui să implice o periuță de dinți cu păr moale și pastă de dinți cu fluor. Mai mult, copilul ar trebui să folosească ață dentară o dată pe zi și apă de gură dacă medicul dentist recomandă acest lucru.
Pacienții care poartă aparate detașabile trebuie să le scoată pentru a le igieniza și să se spele pe dinți ca de obicei. Dispozitivele transparente trebuie curățate cu tablete efervescente pentru a elimina impuritățile o dată pe săptămână.
În cazul copiilor care poartă aparat dentar fix, curățarea este mai dificilă, dar trebuie efectuată în mod corect. Utilizarea unor periuțe ortodontice speciale, indiferent că sunt interdentare sau electrice, poate fi de mare ajutor pentru îndeplinirea acestei sarcini și accesarea tuturor zonelor. Irigatoarele orali sunt și ele foarte utile.
Dieta copilului
Atunci când sunt utilizate aparate dentare detașabile, acestea sunt îndepărtate la masă și pacientul mănâncă normal. În cazul copiilor cu aparat dentar fix, este necesară o grijă sporită la anumite alimente.
Trebuie evitate alimentele foarte dure sau lipicioase, care pot sparge sau desprinde aparatul. Bomboanele, nucile, bomboanele de ciocolată, merele și alimentele foarte masticabile sunt câteva exemple.
Gestionarea disconfortului
Începutul tratamentului ortodontic la copii poate fi inconfortabil. Nu numai că există un obiect străin în gura copilului la care acesta trebuie să se adapteze, însă și forțele exercitate de aparat pot provoca durere.
În general, aceste senzații sunt temporare și copilul se obișnuiește cu ele. În orice caz, medicul dentist poate prescrie medicamente pentru aceste momente critice.
Utilizarea pastei de dinți cu fluor este importantă pentru a evita sensibilitatea dentară asociată. Leziunile la nivelul mucoasei gurii apărute din cauza frecării sau traumatismelor sunt, de asemenea, frecvente. Acestea tind să dispară de la sine. Plasarea cerii ortodontice în zonele ascuțite le poate preveni.
Mersul la control
Este vital să mergeți împreună la dentist și să respectați instrucțiunile acestuia. Medicul dentist va monitoriza și reajusta tratamentul pentru a avansa în vindecarea bolii. Este esențial să consulți medicul atunci când există o îngrijorare, un accident sau ruperea aparatelor.
Aparatele detașabile și benzile elastice trebuie purtate atât timp cât indică medicul. Copilul trebuie să aibă grijă să nu le piardă. Trebuie respectată perioada de purtare în care aparatele speciale sunt plasate în gură pentru a ține dinții pe loc. Acest lucru îi împiedică să revină la poziția inițială.
Vezi și:
Cât timp este necesară ortodonția la copii?
Durata tratamentelor ortodontice la copii depinde de problema care trebuie rezolvată și de aparatele utilizate. În general, timpul de utilizare variază de la 18 la 36 de luni, sub rezerva cooperării pacientului. În timpul tratamentului, copilul trebuie să viziteze regulat ortodontul, o dată pe lună. În timpul acestor verificări, se fac ajustări și se monitorizează progresul.
Ortodonția la copii ajută la prevenirea complicațiilor viitoare
Efectuarea tratamentului ortodontic la copii ajută la rezolvarea problemelor din gura copilului. Opțiunile de tratament îi vor permite să muște, să mănânce și să vorbească normal și chiar și zâmbetul său va arăta mai frumos.
Este important să ne amintim că a acționa devreme previne multe probleme în viitor. Asta pentru că, în timpul copilăriei, tratamentele sunt mai rapide, mai confortabile, mai eficiente și chiar mai ieftine. Rezolvarea tulburărilor de mușcătură în timpul copilăriei îi ajută pe copii să aibă o cavitate bucală sănătoasă la maturitate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Castillo Merchán, Fernando Marcelo. Succión digital y maloclusión dentaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
- Beatriz, Carmen, et al. “HÁBITOS DE INTERPOSICIÓN. FACTORES DE RIESGO ASOCIADOS A LA MORDIDA ABIERTA.” Estomatologia2020. 2020.
- Carrasco-Sierra, Miguel, Alba M. Mendoza-Castro, and Freya M. Andrade-Vera. “Implementación de la ortodoncia interceptiva.” Dominio de las Ciencias 4.1 (2018): 332-340.
- Astegiano, Carolina, et al. “Ortopedia funcional: Alternativa de tratamiento para la mordida abierta anterior.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
- Botero Mariaca, Paola María, et al. “Manual de ortodoncia interceptiva: teoría y práctica.” (2020).
- Mella, Dayanne, et al. “Ortodoncia Preventiva e Interceptiva: Manejo de Mordida Abierta Anterior y Pérdida Dental Prematura. Reporte de enfoque de tratamiento.” Applied Sciences in Dentistry 1 (2021).
- PEOPLE, ORTHODONTICS IN YOUNG. “REVISIÓN SISTEMÁTICA SOBRE LOS TIPOS DE TRATAMIENTOS RELACIONADOS CON LA ORTODONCIA INTERCEPTIVA EN JÓVENES Y NIÑOS.”
- Parra-Iraola, Sandra Susana, and Andrea Gissela Zambrano-Mendoza. “Hábitos deformantes orales en preescolares y escolares: Revisión sistemática.” International journal of odontostomatology 12.2 (2018): 188-193.
- Arévalo Rojas, Margarita, and Francesc Steve Michael Huamán Panduro. “Lesiones frecuentes de tejidos blandos por uso de brackets en alumnos de la escuela de Estomatología de la UCP, Iquitos–2018.” (2018).
- Yenchong, Jaime Javier Mendoza, et al. “Avances de la odontopediatria y su relación con la ortodoncia presente y futura.” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional 5.5 (2020): 79-94.
- Cedeño Mejía, Arianna Tamara. Instructivo para mejorar el control de higiene oral en pacientes con ortodoncia de la Facultad de Odontología de la UDLA. BS thesis. Quito: Universidad de las Américas, 2018, 2018.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.