Logo image
Logo image

Parfumurile cu feromoni: chiar funcționează?

3 minute
Se spune că atracția sexuală se bazează pe feromoni. Specialiștii i-au adăugat în parfumuri. Cât de bine funcționează parfumurile cu feromoni?
Parfumurile cu feromoni: chiar funcționează?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 26 martie, 2023

Parfumurile cu feromoni sunt creditate cu o mare putere: cea a atracției sexuale. Această ipoteză datează din secolul al XX-lea. Se crede că parfumurile cu feromoni ar fi implicate într-o mai bună percepție a atractivității. Feromonii sunt comercializați cu promisiunea de a ne face irezistibili în ochii celorlalți. Sunt cu adevărat eficienți?

Ce sunt feromonii și cum influențează aceștia comportamentul sexual?

Termenul „feromon” provine din greacă și înseamnă „a genera emoție”. Feromonii sunt substanțe chimice naturale eliminate de organism. Deși nu emană miros, se presupune că provoacă reacții atunci când sunt mirosiți. Organul care îi percepe se numește vomeronazal și este responsabil de detectarea substanțelor care provoacă modificări comportamentale la nivel social, matern și sexual.

Revista Facultății de Medicină a Universității Naționale Autonome din Mexic (UNAM) vorbește despre controversa funcțională a feromonilor în comportamentul sexual uman. Potrivit acesteia, este dovedit faptul că animalele comunică prin aceste substanțe ce generează comportamente stereotipe sau endocrine în receptori.

Sunt necesare cercetări detaliate pentru a înțelege rolul feromonilor în comportamentul sexual al oamenilor.

Primele studii efectuate au arătat că mirosul natural provenit din corpul masculin, precum și transpirația și hormonii, fac femeile mai fertile, le reglează ciclurile menstruale și ameliorează simptomele menopauzei. În cazul feromonilor feminini, aceștia pot să sincronizeze ciclurile menstruale ale mai multor femei și să trezească dorința sexuală.

Industria parfumurilor profită de legătura dintre feromoni și atracția sexuală pentru a vinde produse care promit relații reușite.

Descoperiți: 7 modalități simple și naturale care stimulează libidoul

Some figure
Eficacitatea feromonilor la om este contestată. Au puterea de a trezi dorința?

Ce sunt parfumurile cu feromoni?

Parfumurile cu feromoni concentrează copii ale substanțelor chimice eliminate de oameni. Aceste elemente sunt sintetizate în laborator. Cu mult timp în urmă, se foloseau feromoni de origine animală.

Campaniile de publicitate promit seducție prin pulverizarea câtorva picături de parfum pe pielea gâtului și a încheieturilor. Produsele se vând ca afrodiziace.

Mulți oameni cred în puterea acestor produse, dar alții dezbat capacitatea parfumurilor de a genera atracție.

Există trei reproduceri ale substanțelor chimice umane utilizate în parfumuri:

  • Androstenonă: asociată cu mirosul de urină și transpirație. Este produsă în testicule și promovează atractivitatea sexuală.
  • Androstenol: este prezent în transpirația masculină, motiv pentru care se crede că poate influența creșterea excitației sexuale feminine.
  • Androstenedionă: femeile o produc în ovare și bărbații în testicule. Este substanța legată de identificarea sexului opus. Se presupune că atunci când femeile ovulează, iar bărbații percep acest feromon, nivelul de testosteron crește.

Descoperiți: Shatavari: planta Ayurveda cu beneficii pentru sănătatea femeilor

Parfumurile cu feromoni funcționează?

Un articol publicat de UNAM susține că formula chimică a anumitor feromoni umani nu este cunoscută. Textul dezbate legătura dintre presupusul efect al acestor substanțe și promovarea lor intensă ca simbol al atracției sexuale, al romantismului și al succesului în găsirea unui partener. De fapt, textul clasifică parfumurile cu feromoni drept păcăleală.

Royal Society Open Science a publicat un experiment care analizează efectul feromonilor în modificarea percepției de gen. Experimentul nu a descoperit nimic concludent.

Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă feromonii sintetizați influențează atractivitatea sexuală.

Some figure
Simțul mirosului nu este pe deplin studiat. 

Atracția sexuală trece dincolo de miros

Chimia sexuală nu se bazează pe un parfum. Imaginea și personalitatea favorizează sex-appeal-ul. Pentru completare, parfumierii susțin că există arome atractive, cum ar fi notele de iasomie, lavandă și condimente lemnoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bartoli D, Angel M. Comunicación química en los humanos: la influencia en mujeres de la feromona androstenona en la percepción de fotografías de personas. Fundamentos en Humanidades. Vol. 11. Núm. 22. pp. 165-178. Argentina; 2010. https://www.mendeley.com/catalogue/d5b4ed39-3697-3825-adfe-39ff83b85f2e/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B116824a6-9214-48b2-a157-103423f5d0b7%7D
  • Benton D, Wastell V. Efectos del androstenol en la excitación sexual humana. Psicología Biológica. Vol. 22. Núm. 2. pp. 141-147. Reino Unido. [Disponible online desde 2002]. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0301051186900414
  • Fullá J, Naser A, Nazar R, Varas M. El órgano vomeronasal humano. Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello. Vol. 68. Núm. 2. Chile; 2008. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-503425
  • García L. Olores: de la atracción sexual a la producción de neuronas. Universidad Nacional Autónoma de México. México; 2016. https://ciencia.unam.mx/leer/541/Olores_de_la_atraccion_sexual_a_la_produccion_de_neuronas
  • Guevara Guzmán R. ¿Cuál es el papel de las feromonas en la conducta sexual humana? Revista de la Facultad de Medicina. Universidad Nacional Autónoma de México. Vol. 47. Núm. 1. México; 2004. https://www.medigraphic.com/pdfs/facmed/un-2004/un041e.pdf
  • Hare R, Rhodes G, Schlatter S, Simmons L. Las feromonas humanas putativas específicas del sexo no afectan la percepción de género, las calificaciones de atractivo o los juicios de infidelidad de las caras de sexo opuesto. Royal Society Open Science. Reino Unido; 2017. https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.160831

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.