10 pași pentru a planifica o călătorie perfectă
Există călătoria perfectă? Deși perfecțiunea este aproape imposibil de atins și cu atât mai puțin într-o deplasare în care există factori care nu sunt sub controlul nostru, o călătorie bine organizată minimizează problemele. Pentru un concediu reușit, trebuie să urmați cei 10 pași pentru a planifica o călătorie perfectă.
10 pași pentru a planifica o călătorie perfectă
1. Stabiliți un buget
Am decis să punem aspectul economic înaintea destinației pentru că, în cele din urmă, acesta va influența locul de petrecere a vacanței. Cine nu tânjește după o vacanță pe o insulă exotică? Totuși, de multe ori bugetul este mic și nu putem ajunge oriunde ne-am dori.
După stabilirea bugetului, alegeți destinația. Una dintre modalitățile de stabilire a bugetului este alocarea în avans a unei sume de bani pentru fiecare parte a călătoriei: bilete de avion, cazare, mâncare, excursii și posibile incidente.
2. Alegeți o destinație
Acum că știți câți bani puteți cheltui în călătorie, este timpul să evaluați destinațiile cele mai accesibile. Acest punct este subiectiv, deoarece totul depinde de gusturi, de anotimpul anului, de gradul de ocupare (scăzut sau ridicat), etc.
După ce selectați 2 sau 3 locații, căutați toate informațiile necesare pe internet sau la agențiile de turism. Analizați avantajele și dezavantajele, prețurile medii, datele convenabile, etc.
Verificați moneda și cursul de schimb. Notați toate informațiile relevante pentru a alege destinația ideală.
Aflați ce documente trebuie să aveți pentru destinație: pașaport, viză, card de sănătate, vaccinări speciale, etc.
3. Analizați timpul pe care îl aveți la dispoziție
Acest punct este legat de cel precedent. Știți deja cât puteți cheltui și destinația în care vreți să mergeți. Acum trebuie să analizați dacă timpul pe care îl aveți este suficient pentru ceea ce plănuiți.
Activitățile pe care le veți desfășura depind de gusturile personale. Petrecerea a 7 zile pe plajă este planul perfect pentru unii oameni, dar pentru alții este de neconceput.
4. Cumpărați biletul
Dacă veți călători cu avionul, cumpărați biletul în avans pentru a beneficia de un preț mai mic. Achiziționarea zborurilor internaționale se face cu aproximativ 6 luni înainte. Pentru zborurile interne, cumpărați biletul cu 2 luni în avans.
Nu uitați să adăugați costurile de transfer către și de la aeroport. Când călătoriți cu mașina, nu uitați să mergeți înainte la service pentru o verificare de rutină.
5. Alegeți cazarea
Există diferite alternative de cazare, de la hoteluri clasice, până la pensiuni, apartamente și cabane, printre altele. Din nou, intră în joc factori precum componența grupului de călătorie, durata șederii, apropierea de punctele de interes, etc.
Vă sugerăm să faceți cercetări pe paginile dedicate recenziilor. Comentariile altor călători sunt foarte utile.
Descoperiți: 15 sfaturi pentru a călători cu boala inflamatorie intestinală
6. Descoperiți activitățile de la destinație
Vă recomandăm să răsfoiți diferite forumuri de călătorie legate de destinația în cauză. Acolo puteți găsi informații importante despre posibilitățile recreative din acea locație.
Aflați ce activități puteți rezerva și plăti în avans, ce anume necesită pregătire și ce este gratuit. Toate destinațiile oferă anumite activități gratuite.
7. Construiți propriul itinerariu
Deși călătoritul presupune relaxare, este bine să știți din timp ce puteți face la destinație. De aceea, vă sugerăm să vă pregătiți itinerarul de călătorie pentru a profita din plin de zilele disponibile.
Dacă știți deja ce veți face, organizația activitățile pe zile. Nu ratați gastronomia locală, târgurile și contactul cultural.
8. Faceți-vă bagajele în mod conștient
Dacă veți călători cu avionul, aflați greutatea și dimensiunile valizelor care sunt permise de compania aeriană aleasă. Pe lângă verificarea prognozei meteo, alegeți îmbrăcăminte multifuncțională și pantofi confortabili.
9. Folosiți tehnologia
Din fericire, în zilele noastre puteți avea pe telefon toate informațiile de care aveți nevoie pentru călătorie. Există o mare varietate de aplicații pe care le puteți descărca. Printre acestea putem aminti Google Maps, Google Travel, Minube, AccuWeather și multe altele legate de schimbul valutar și chiar de limbă.
Descoperiți: 8 sfaturi pentru închirierea unei mașini când călătoriți
10. Încheiați o asigurare de călătorie
Acesta este unul dintre cei mai importanți pași pentru a planifică o călătorie perfectă. Este important să fiți responsabili atunci când călătoriți și să nu lăsați neprevăzutul să vă strice vacanța.
Asigurarea de sănătate trebuie să facă parte din buget. Este unul dintre cele mai bune moduri de a călători în siguranță.
Bucurați-vă de călătoria perfectă!
Ideea este să vă bucurați de fiecare dintre etapele călătoriei. Când începeți să investigați destinația, simțiți că sunteți deja acolo.
Nu uitați să verificați datele de expirare ale cardurilor, documentele, permisul de conducere și alte acte necesare. Analizați în profunzime cultura și modul de viață al oamenilor care locuiesc acolo pentru a nu jigni pe nimeni și pentru a vă putea distra fără probleme. Călătorie plăcută!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Capafóns, J. I., Avero, P., Sosa, C. D., & López-Curbelo, M. (1999). Fobia a viajar en avión: Valoración de un programa de exposición. Psicología Conductual, 7(1), 119-135.
- Rodríguez-Guardado, A., Méndez-Menéndez, N., & Puente-Puente, S. (2006). Recomendaciones al viajero en situaciones especiales. Medicina clinica, 126(1), 25-33.
- Acuto, M., Pejic, D., & Briggs, J. (2021). Taking city rankings seriously: engaging with benchmarking practices in global urbanism. International Journal of Urban and Regional Research, 45(2), 363-377.
- Busch-Geertsema, V., & Sahlin, I. (2007). The role of hostels and temporary accommodation. European Journal of Homelessness _ Volume.
- Ortiz Pérez, A. (2019). La experiencia de viajar(Bachelor’s thesis, Uniandes).
- Mazón, A. I. M. (2012). Análisis relacional de sistemas turísticos. Un marco de trabajo alternativo en el proceso de planificación turística. Tourism & Management Studies, (8), 55-64.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.