9 sfaturi pentru a pregăti bagajul pentru călătorie
 

9 sfaturi pentru a pregăti bagajul pentru călătorie

Pregătirea bagajului pentru călătorie necesită dexteritate. Mai jos, vom analiza câteva recomandări pentru împachetare corectă!
9 sfaturi pentru a pregăti bagajul pentru călătorie

Ultima actualizare: 04 iunie, 2023

A sosit vacanța! Trebuie să-ți pregătești valiza și nu știi ce să iei cu tine. Indiferent de durata și motivul călătoriei, este important să ții cont de câteva sfaturi pentru a pregăti bagajul pentru călătorie.

Prioritățile variază în funcție de fiecare persoană sau familie. Totuși, trebuie să-ți pui câteva întrebări despre activitățile pe care le vei desfășura la locul de destinație și despre vreme.

9 sfaturi pentru a pregăti bagajul pentru călătorie

1. Politica privind bagajele

Dacă vei călători cu avionul, este esențial să știi care sunt politicile legate de bagaje ale companiei aeriene în cauză. Dimensiunea, numărul și greutatea valizelor sunt cei trei parametri pe care trebuie să-i cunoști de la început.

Există bagaje de mână și de cală. De asemenea, există obiecte interzise și restricții privind capacitatea recipientelor care conțin lichide sau creme.

Dacă vei călători cu autobuzul, trenul sau mașina, ține cont de spațiul disponibil pentru valize.
Avion, hartă și busolă
Companiile aeriene au reguli stricte cu privire la bagaje și dimensiunea acestora, așa că este o idee bună să verifici dinainte regulamentul.

2. Tipul potrivit de valiză

Dacă trebuie să cumperi o valiză, analizează modelele, dimensiunile acestora, sistemele de închidere, sistemele de prindere și mobilitatea. Cele mai bune sunt cele care au o carcasă dură pentru a proteja lucrurile din interior.

3. Listă cu lucrurile esențiale

După ce afli care sunt restricțiile companiei aeriene și alegi valiza potrivită, este timpul să iei un creion și o foaie de hârtie pentru a face lista cu lucrurile pe care trebuie să le pui în bagaj. Ia în considerare numărul de zile, prognoza meteo și activitățile pe care le vei desfășura.

Stabilește itinerariul călătoriei. Ai de gând să faci plajă toată ziua? Ai planificat drumeții pe munte? Va exista vreo sărbătoare care să justifice împachetarea unei rochii de seară?

4. Alegerea hainelor potrivite

Unul dintre cele mai populare moduri de a selecta hainele este metoda 5/4/3/2/1 pentru călătoriile de o săptămână. Aceasta presupune 5 perechi de șosete și lenjerie intimă, 4 articole de îmbrăcăminte pentru partea superioară, 3 pentru partea inferioară a corpului, 2 perechi de pantofi și 1 pălărie. Poți modifica aceste numere în funcție de nevoi și de tipul călătoriei. Nu lua cu tine lucruri inutile.

Gândește-te la versatilitatea articolelor de îmbrăcăminte. Alege haine pe care le poți purta în diverse combinații. Acest concept se aplică și elementelor de igienă personală. De exemplu, o cremă hidratantă poate servi drept bază de machiaj și poate avea și protecție solară.

5. Fără obiecte „pentru orice eventualitate”

Nu împacheta lucruri pe care nu le vei utiliza. Vei adăuga greutate valizei  inutil și nu vei lăsa loc pentru cumpărături. Această practică este asociată cu teama de a uita ceva important.

Dacă îți faci lista din timp, ai posibilitatea să adaugi acele piese vestimentare pe care le consideri relevante. Dacă la destinație observi că ai uitat ceva fundamental, cu siguranță vei găsi o modalitate de a rezolva problema.

6. Împachetarea bagajului ca un puzzle

Fiecare articol are un loc al lui în valiză. Articolele cele mai grele, precum pantofii și paltoanele, trebuie așezate la bază. Cele ușoare și subțiri pot sta deasupra.

De asemenea, poți organiza valiza ca și cum ar fi un sertar. Poți așeza hainele rulate și nu pliate, pentru a ocupa mai puțin spațiu. Rochiile și blugii pot sta în colțurile valizei. Pantofii pot adăposti șosetele.

În plus, poți cumpăra separatoare speciale pentru valiză, pentru a aranja mai bine lucrurile. O altă recomandare este să împachetezi pe categorii. Hainele vor sta la un loc cu alte haine și nu cu cabluri sau pantofi între ele. În cazul în care călătorești cu copii, poți împacheta mai multe haine sport.

Există diferite metode de împachetare, așa că experimentează până o găsești pe cea care ți se potrivește cel mai bine.

7. Depozitarea corectă a recipientelor

Cremele, șamponul și parfumurile trebuie să stea în pungi sigilate. Există produse de igienă personală sub formă de batoane, precum săpunurile și articole de îngrijire a părului care, pe lângă faptul că sunt mai ușoare, sunt mai practice pentru călătorie.

Acestea trebuie depozitate în poziție verticală.
Femeie care știe cum poate pregăti bagajul pentru călătorie
Lista facilitează organizarea și reduce șansa de a uita ceva. Pregătește-o din timp.

8. Dispozitivele electronice

Unul dintre numeroasele sfaturi pentru a pregăti bagajul pentru călătorie ține de depozitarea dispozitivelor electronice. Pune-le alături de accesorii în pungi separate.

Nu uita de pungi pentru haine murdare sau umede, încălțăminte și produse cosmetice.

9. Nu uita…

Ține cont de câteva detalii elementare:

  • Cântărește valiza înainte de ziua călătoriei, astfel încât să nu ai surprize la aeroport și să fii nevoit să plătești pentru kilogramele în plus.
  • Pune obiectele de valoare în geanta de mână. Pune și haine de schimb, în cazul în care bagajul mare se pierde.
  • Folosește autocolante sau panglici pentru a distinge cu ușurință valiza.
  • Folosește recipiente mici pentru a transporta produsele de igienă personală.

Aceste sfaturi pentru a pregăti bagajul pentru călătorie îmbunătățesc vacanța

Sperăm că vei pune în practică unele dintre aceste sfaturi și că le vei adapta la propriile circumstanțe. Cel mai important lucru este să te bucuri de călătorie, minimizând șansa de evenimente neprevăzute. Acesta este motivul pentru care este important să-ți împachetezi corect bagajul.

Călătorie plăcută!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Acuto, M., Pejic, D., & Briggs, J. (2021). Taking city rankings seriously: engaging with benchmarking practices in global urbanism. International Journal of Urban and Regional Research45(2), 363-377.
  • Capafóns, J. I., Avero, P., Sosa, C. D., & López-Curbelo, M. (1999). Fobia a viajar en avión: Valoración de un programa de exposición. Psicología Conductual7(1), 119-135.
  • GUILLÉN PÉREZ, C. A. R. O. L. I. N. A. (2013). Lavado de ropa en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Tinajero Romero, S. (2015). Lavar la ropa: una tarea de minga (Tema Central).
  • Flores Comeca, A. L. (2018). Diseño e implementación de un módulo de peso y alarma para una maleta de viaje.
  • Alvarado Santis, E. A. (2020). Herramienta de analítica visual para el manejo de irregularidades de equipajes(Master’s thesis, Uniandes).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.