Peeling chimic acasă: tot ce trebuie să știți
Un peeling chimic făcut acasă lasă pielea fină, curată și strălucitoare. Procedeul implică diferite substanțe chimice utile pentru a îndepărta stratul exterior al pielii.
Deși aceste tratamente sunt făcute de dermatologi sau esteticieni, unele mărci de cosmetice au inclus substanțele, în concentrații scăzute, în produsele lor. Deci, acestea pot fi utilizate acasă fără complicații majore.
Având mai puțini pori deschiși și riduri fine sunt câteva dintre beneficiile peeling-ului chimic la domiciliu. Acizii cei mai comercializați sunt glicolic, lactic și mandelic, printre alții care sunt mai puțin abrazivi.
Cum funcționează un peeling chimic acasă?
Peeling-ul chimic este o tehnică care folosește o substanță chimică cu un pH mai mare decât cel al pielii. Acesta din urmă este în jurul valorii de 2. Scopul este de a elimina celulele moarte, ducând la desprinderea părții superioare.
Rezultatul? Piele mai netedă, mai puțin ridată, cu pori închiși. Induce o mai mare hidratare și revitalizare a țesuturilor.
Tipuri de peeling chimic
Există diferite variații ale peeling-urilor chimice.
Superficial
Acest tip de peeling este recomandat pielii mai sensibile sau celor care urmăresc doar să reducă problemele minore, cum ar fi textura neuniformă sau decolorarea provocată de soare. Substanțe precum acizii alfa hidroxi, acidul salicilic sau acidul mandelic sunt utilizate în acest procedeu.
Cel mai mare avantaj este că nu necesită mult timp pentru aplicare. De asemenea, riscul anumitor probleme, cum ar fi inflamația sau mâncărimea, este mai mic.
Vă recomandăm: Mască de față și exfoliant cu cafea pentru tenul obosit
Mediu
În acest tip de exfoliere, epiderma este traversată pentru a ajunge la stratul mediu al pielii: dermul. Soluțiile cel mai frecvent utilizate sunt cele cu capacitate de penetrare mai mare, cum ar fi acidul glicolic și TCA. Peeling-urile medii sunt optime pentru tratarea ridurilor fine, a petelor pielii și a cicatricilor.
Profund
Procesul profund necesită un profesionist, deoarece are riscuri mai mari și necesită sedare. Substanțele chimice aplicate sunt fenolul și acidul tricloracetic, care ajută la reducerea petelor cauzate de vârstă, a ridurilor, a pistruilor și a cicatricilor.
Substanțe utilizate pentru peeling chimic acasă
Cu siguranță vă întrebați deja care sunt substanțele sigure pentru peeling chimic acasă. Iată lista celor mai comercializate produse:
- Acid lactic: este o substanță care conține acizi alfa hidroxi(AHA), care hidratează mai bine pielea. Este util pentru prevenirea ridurilor sau tratarea ridurilor fine. De asemenea, funcționează mai bine decât acidul glicolic împotriva hiperpigmentării.
- Acid mandelic: este o substanță chimică care ajută la combaterea acneei și a hiperpigmentării, fără a irita pielea. De obicei, efectul este mai bun atunci când este combinat cu acid salicilic.
- Acid glicolic: deși depinde de concentrația sa, acidul glicolic este utilizat în peeling-uri medii. Crește producția de colagen și reduce ridurile.
- Acid salicilic: desfundă porii și este solubil în ulei. Acest aspect îl face una dintre substanțele preferate pentru tratarea problemelor acneice.
- Enzime: acest tip de exfoliere este cel mai natural și cel mai puțin riscant. Îmbunătățește aspectul pielii și deschide porii.
Riscuri și efecte secundare ale peeling-ului chimic la domiciliu
Deși majoritatea produselor vin în concentrații scăzute, pielea poate fi hipersensibilă la unele dintre componente. Acest lucru duce la iritații și umflături, precum și cicatrici și chiar infecții fungice și bacteriene.
Peeling-urile chimice nu sunt recomandate tuturor. Este necesar să consultați un specialist dacă apar următoarele:
- Leziuni
- Pete
- Ați luat isotretinoin pentru acnee în ultimele 6 luni
- Există un istoric de cicatrici cheloide
Cum se face corect un peeling chimic acasă?
Peelingul chimic nu ar trebui să facă parte dintr-o rutină constantă de înfrumusețare. Și, deși variază în funcție de fiecare produs, nu este recomandat să faceți Este foarte util să mergeți mai întâi la un dermatolog sau estetician care are cunoștințe tehnice precise. Iată câțiva pași care trebuie abordați cu precauție:
- Alegeți un produs care are ingredientele potrivite pentru a satisface nevoile pielii. De exemplu, dacă doriți să îmbunătățiți tonusul pielii sau să reduceți acneea, optați pentru acid glicolic sau lactic.
- Citiți eticheta produsului și urmați recomandările producătorului.
- Faceți mai întâi un test. Dacă pielea este sensibilă, utilizați substanța în spatele urechii sau pe antebraț pentru a vedea că nu provoacă arsuri sau iritații.
- Curățați ușor pielea și îndepărtați machiajul. Nu lăsați reziduuri ale altor produse.
- Evitați să utilizați retinoizi sau vitamina C timp cu 2-3 zile înainte de peeling.
Vă recomandăm: 7 exfoliante care elimină punctele negre în mod natural
Când să mergeți la medic?
Pentru a trata afecțiuni mai serioase, cum ar fi ridurile sau cicatricile foarte pronunțate, cel mai bine este să consultați un profesionist. În plus, deși este normal să simțiți mâncărime sau furnicături și să aveți pielea roșie, dacă apar umflături sau cicatrici anormale, mergeți la un specialist pentru ajutor.
Peeling-urile chimice la domiciliu pot oferi multe beneficii. Cu toate acestea, fiind acizi, ingredientele active din fiecare produs pot duce la apariția efectelor adverse. De aceea, este important să urmați pas cu pas instrucțiunile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nikoletta Zakopoulou. Superficial chemical peels. JCD. 2006; Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1473-2165.2006.00254.x
- Chérie M. Ditre. Proedures in cosmetic dermatology series: chemical peels. [Internet] Capítulo Alpha Hydroxy Acid peels. Pág 7-19, China: El Sevier Saunders; 2006 [revisión julio 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=kQujBQAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA27&dq=aha+chemical+peels&ots=dQ_Wh2qDSs&sig=HGrxk9ulQcEIW_PwfrwHh2Yjh_s&redir_esc=y#v=onepage&q=aha%20chemical%20peels&f=false