Logo image
Logo image

Pneumonia silențioasă provocată de coronavirus

3 minute
Pneumonia silențioasă este detectată, de obicei, prin măsurarea saturației de oxigen din sânge sau prin radiografii toracice. Aceasta este o posibilă complicație a infecției cu COVID-19.
Pneumonia silențioasă provocată de coronavirus
Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Coronavirusul este virusul responsabil de pandemia care a zguduit întreaga lume. Gama largă de simptome produse face ca infecția să fie adesea dificil de diagnosticat. În cele ce urmează, vom discuta despre o afecțiune periculoasă, des întâlnită la persoanele infectate: pneumonia silențioasă provocată de coronavirus.

În cazul pneumoniei silențioase, persoanele infectate nu își dau seama că respiră din ce în ce mai greu, chiar dacă în organismul lor este din ce în ce mai puțin oxigen. Această situație este foarte periculoasă, deoarece face mai dificilă detectarea infecției și obținerea unui tratament adecvat.

Noul coronavirus reprezintă o adevărată provocare pentru toți oamenii de știință și furnizorii de servicii medicale. Trebuie să rămânem în alertă și să fim informați cu privire la caracteristicile virusului și noutățile în ceea ce privește simptomele și tratamentele. În acest articol, vom intra în detalii despre pneumonia silențioasă.

Ce este infecția cu coronavirus?

Coronavirusurile sunt de fapt o familie de viruși. Noua tulpină de coronavirus a apărut în decembrie 2019 în orașul Wuhan. Este un virus care s-a format în urma unei mutații rare. Așadar, în ciuda tuturor cercetărilor efectuate până în prezent, oamenii de știință nu au obținut încă un tratament eficient.

Coronavirusul se răspândește prin picături respiratorii pe care le expulzăm atunci când tușim, strănutăm sau chiar vorbim. Aceste picături pot ajunge la o altă persoană sau pot rămâne pe suprafețe mai mult timp.

Problema cu acest virus este faptul că este foarte contagios. Multe persoane nu au simptome, dar mortalitatea la vârstnici sau la persoanele cu un sistem imunitar slăbit este foarte ridicată.

Citește mai mult:

Cum afectează coronavirusul creierul?

Some figure

Pneumonia silențioasă provocată de coronavirus

Pneumonia silențioasă provocată de coronavirus este o afecțiune periculoasă. Pacienții nu simt că au probleme cu respirația, în ciuda faptului că sunt infectați cu coronavirus și au un nivel foarte scăzut de oxigen în sânge.

În mod normal, atunci când cineva are un nivel scăzut de oxigen în sânge sau trebuie conectat la un ventilator mecanic pentru a facilita respirația, se află într-o stare de șoc. În aceste situații, este normal ca organismul să activeze mecanisme pentru a se proteja și să aibă dificultăți de respirație.

La pacienții cu pneumonie silențioasă, este valabil tocmai opusul. În mai multe spitale din New York și Brazilia, numeroși pacienți au fost diagnosticați cu pneumonie silențioasă, deși aparent se simțeau bine. Cu toate acestea, medicii au descoperit pneumonia silențioasă prin măsurarea nivelului de oxigen din sânge sau prin radiografia toracică.

Problema majoră este faptul că această situație de hipoxie progresează fără ca pacientul să fie conștient de prezența ei. Drept urmare, numeroase persoane au murit brusc din cauza infecției cu coronavirus.

Some figure

De ce se manifestă în acest fel pneumonia silențioasă provocată de coronavirus?

Din păcate, adevărul este că medicii și oamenii de știință nu au găsit încă nicio explicație pentru apariția pneumoniei silențioase. Unii medici consideră că noua tulpină de coronavirus, prin atacarea celulelor pulmonare, determină anumite modificări care fac ca plămânii să poată elimina dioxidul de carbon, dar să nu obțină oxigen.

Concentrațiile mari de dioxid de carbon fac ca creierul să simtă acea „lipsă de aer”. Dacă bolnavul elimină relativ normal dioxidul de carbon, creierul nu primește niciun semnal cu privire la lipsa oxigenului.

Citește mai mult:

Cum afectează coronavirusul pielea?

O altă ipoteză este faptul că fiecare pacient are o toleranță diferită față de nivelul de oxigen din sânge. Este posibil ca unele persoane să nu știe că saturația lor de oxigen este scăzută în mod natural, aceasta putând ajunge mult sub nivelul corespunzător și atingând valori periculoase. Experții cred că acest lucru poate fi legat de capacitatea virusului de a crea tromboză.

Indiferent de cauza apariției acestei afecțiuni grave, important este să ții cont de faptul că există această formă de pneumonie silențioasă.

Așadar, dacă bănuiești că ai putea avea coronavirus, roagă medicul să îți măsoare nivelul saturației de oxigen din sânge și chiar să-ți facă o radiografie toracică. Acest lucru este deosebit de important dacă ai intrat în contact cu cineva infectat sau dacă te afli într-una dintre grupele de risc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Coronavirus: qué es la “neumonía silenciosa” y por qué dificulta el diagnóstico de casos graves de covid-19 – BBC News Mundo. (n.d.). Retrieved April 29, 2020, from https://www.bbc.com/mundo/noticias-52420960
  • Neumonía por Nuevo Coronavirus (nCoV) en China. (n.d.). Retrieved April 29, 2020, from https://www.riojasalud.es/profesionales/epidemiologia/alertas-epidemiologicas/neumonia-por-nuevo-coronavirus-ncov-en-china
  • SARS, una neumonía atípica de etiología desconocida | Offarm. (n.d.). Retrieved April 29, 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-sars-una-neumonia-atipica-etiologia-13057215

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.