5 posibile greșeli pentru care ești singur
 

5 posibile greșeli pentru care ești singur

Dacă încă ești singur și vrei să fii într-o relație, revizuiește-ți trecutul, convingerile și așteptările. Acest lucru te poate ajuta să găsești dragostea.
5 posibile greșeli pentru care ești singur
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 04 octombrie, 2022

Te simți pregătit să ai o relație de mult timp. Cu toate acestea, trec luni sau ani și nu se întâmplă. Este posibil să nu întâlnești oameni cu gânduri similare sau ai parte doar de întâlniri frustrante. Ce faci greșit? De ce ai ghinion? Dacă îți pui frecvent aceste întrebări, iată câteva posibile greșeli pentru care ești însă singur!

Singurătatea este o opțiune la fel de validă ca și viața de cuplu. Este o decizie pe care fiecare persoană trebuie să o ia în funcție de circumstanțele personale.

Din păcate, există o presiune socială semnificativă în acest sens. Atunci când această singurătate este impusă și nedorită, poate genera un mare disconfort. Chiar dacă crezi că viitorul tău depinde de noroc sau de destin, mulți factori depind de tine.

Singurătatea dorită sau impusă?

În primul rând, este important să ne scoatem din minte ideea că a avea un partener este obligatoriu. Suntem adesea presați de către apropiați, mass-media și societate să fim într-o relație. Dacă nu o facem, suntem etichetați cu tot felul de epitete negative.

Acest lucru îi determină pe mulți să decidă să se cupleze de frică sau din motive egoiste, cum ar fi menținerea statutului sau a avea pe cineva cu care să meargă la evenimente sociale. O relație construită pe aceste baze nu va fi sănătoasă și împlinitoare. Prin urmare, în primul rând, întreabă-te dacă vrei cu adevărat să ai un partener.

O uniune afectivă presupune o decizie zilnică de a împărtăși drumul vieții cu cineva, căutând bunăstarea și dezvoltarea comună. Acesta este scopul tău? Dacă nu, este de preferat să lucrezi la temerile tale și la nevoia de aprobare înainte de a te aventura să cunoști alte persoane. A rămâne singur este o opțiune în regulă.

Dacă îți dorești cu adevărat să găsești o persoană cu care să ai o relație de dragoste, sprijin și tovărășie, căutarea fără rezultat îți provoacă suferință. În acest caz, citește mai departe pentru a înțelege de ce ești încă singur!

5 posibile greșeli pentru care ești singur

Incapacitatea de a găsi un partener poate avea la bază blocaje interne sau lipsa de abilități sociale și personale. Primul pas este să detectezi problemele.

1. Stimă de sine scăzută

Cu siguranță ai auzit de mai multe ori celebra frază „dacă nu te iubești pe tine însuți, nimeni nu te va iubi”. Deși nu poate fi luată la propriu, este adevărat că stima de sine are o mare influență asupra relațiilor interumane. Lipsa încrederii te poate determina să faci diverse greșeli atunci când relaționezi cu ceilalți.

În primul rând, îți este frică de respingere. Stima de sine scăzută te poate face să fii disperat să îți creezi o relație. Forțarea duce la eșec.

Fată cu stima de sine scăzută
Lipsa de stimă de sine afectează modul în care relaționăm cu ceilalți.

2. Convingeri limitative

Este important să reții că lumea exterioară este, în mare măsură, o reflectare a credințelor tale profunde. Este interesant să analizezi ce părere ai despre bărbați sau femei, relații, dragoste și posibilitățile tale în acest sens.

Mulți oameni pretind că își doresc un partener, dar au convingerea că toți bărbații sunt egoiști sau că toate femeile sunt infidele. Caută o relație, dar îi critică pe cei care o au sau repetă zilnic că au avut întotdeauna ghinion în dragoste.

3. Teamă de experiențele rele din trecut

Mintea tinde să se bazeze pe trecut, pe cunoscut, pe ceea ce este familiar pentru a crea așteptări pentru viitor. Aceste așteptări susținute de-a lungul timpului sunt ceea ce ajungem să concretizăm în realitate, ca o profeție care se auto-împlinește.

Dacă ai avut relații eșuate, dureroase sau traumatice, este probabil să repeți tiparele. De asemenea, este posibil să te sabotezi inconștient, împiedicând formarea noilor relații de teama de a nu suferi.

La urma urmei, treaba creierului tău este să te țină în siguranță, nu să te facă fericit. Dacă percepe că legătura emoțională este un pericol, va avea grijă ca acest lucru să nu dureze.

4. Nehotărâre

Pentru a găsi persoana potrivită, este esențial să știi ce cauți. Dacă nu ai făcut un exercițiu de introspecție și nu ai determinat acest lucru, nu știi să recunoști ce anume vrei.

5. Lipsa abilităților sociale

În cele din urmă, una dintre greșelile pentru care ești încă singur poate fi lipsa abilităților sociale. Nu știi să relaționezi într-un mod adecvat și într-un ritm potrivit.

Poate că ai tendința de a te deschide excesiv la primele întâlniri. Mergi prea repede sau nu poți identifica la timp semnele care arată că cealaltă persoană nu are aceleași scopuri sau interese.

Persoane care discută despre greșeli pentru care ești singur
Comunicarea asertivă va genera noi posibilități de a nu accelera sau întârzia relațiile.

Cum te lupți cu posibilele greșeli pentru care ești singur?

Dacă te-ai identificat cu punctele anterioare, este timpul să începi să lucrezi la corectarea greșelilor. Pentru a evita să repeți în continuare aceste greșeli pentru care ești încă singur, respectă următorii pași:

  • Identifică motivul pentru care vrei să ai un partener și ține cont de el.
  • Lucrează asupra ta. Acest lucru te va ajuta să-ți crești stima de sine și să îmbunătățești modul în care relaționezi cu ceilalți. Oamenii încrezători sunt mult mai atractivi.
  • Dezvoltă o mentalitate pozitivă despre iubire. În loc să fii invidios, inspiră-te de la alte cupluri.
  • Vindecă rănile trecutului, poveștile de trădare, abandonul sau respingerea. Procedând astfel, vei elimina ideea că ai ghinion în dragoste și că ești condamnat să repeți greșelile trecutului.
  • Stabilește ceea ce vrei. Ce fel de persoană vrei să ai alături? Ce aspecte și valori sunt fundamentale într-o relație?
  • Lucrează la abilitățile tale sociale. Dacă simți că îți lipsește ceva în acest sens, poți căuta ajutor specializat.

Greșelile pentru care ești încă singur sunt temporare

Mai presus de toate, evită să crezi că ești o victimă și nici nu te condamna pentru greșelile tale. Toate greșelile anterioare pot fi corectate și niciodată nu este prea târziu pentru a începe. Schimbă-ți realitatea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wood, J. V., Heimpel, S. A., Manwell, L. A., & Whittington, E. J. (2009). This mood is familiar and I don’t deserve to feel better anyway: Mechanisms underlying self-esteem differences in motivation to repair sad moods. Journal of Personality and Social Psychology, 96(2), 363–380. https://doi.org/10.1037/a0012881
  • Peel, R., McBain, K., Caltabiano, N., & Buckby, B. (2019). The romantic self-saboteur: how do people sabotage love?. Recuperado junio de 2021, de https://core.ac.uk/download/pdf/240460171.pdf
  • Sánchez, M. (2011). Apego en la infancia y Apego adulto: influencia en las relaciones amorosas y sexuales [Tesis de Maestría]. Salamanca: Universidad de Salamanca

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.