Logo image
Logo image

Problema bolilor cronice: ce trebuie să știi?

4 minute
Bolile cronice reprezintă o problemă imensă de sănătate publică la nivel mondial. Îmbătrânirea populației este una dintre principalele cauze. În articolul de astăzi, îți vom explica care este situația actuală și cum poți preveni aceste boli.
Problema bolilor cronice: ce trebuie să știi?
Ultima actualizare: 28 martie, 2022

Bolile cronice sunt boli care afectează organismul pe o perioadă lungă de timp. Acestea implică simptome care se manifestă mai mult de șase luni. În acest articol, vom discuta despre problema bolilor cronice la nivel mondial.

Problema bolilor cronice

Bolile cronice sunt boli care afectează organismul pe o perioadă semnificativ lungă de timp. Acestea implică simptome care depășesc șase luni.

În general, bolile cronice evoluează lent. Prin urmare, sunt capabile să afecteze diferitele sisteme și organe ale corpului. De asemenea, se întâmplă des ca o boală cronică să fie legată de alta. De fapt, acesta este cazul hipertensiunii arteriale, deoarece coexistă adesea alături de diabet. În mod similar, hipotiroidismul este adesea asociat cu diferite afecțiuni hormonale.

Estimările indică faptul că bolile cronice duc la aproximativ 75% din decesele din întreaga lume. Problemele cardiace, cancerul, diabetul și afecțiunile respiratorii cauzează mai mult de 60% dintre aceste decese. În general, o treime dintre persoanele peste 60 de ani mor din cauza afecțiunilor cronice. Totuși, bolile cronice nu afectează doar persoanele în vârstă. De fapt, se extind mult dincolo de această grupă de vârstă.

În ceea ce privește diabetul, relația sa cu obezitatea este alarmantă. Diabetul devine din ce în ce mai frecvent odată cu creșterea prevalenței persoanelor supraponderale la nivel mondial. Estimările indică faptul că numărul de diabetici se va dubla în majoritatea țărilor în zece ani.

Cele mai des întâlnite boli cronice

Există multe boli cronice care cauzează numeroase decese. Cu toate acestea, cele mai relevante patru boli din acest grup sunt:

  • Cancerul sub toate formele sale. Această boală reprezintă o parte semnificativă a problemelor grave de sănătate care afectează populația generală.
  • Infarctele miocardice acute, insuficiența cardiacă și accidentele vasculare cerebrale sunt exemple de boli cronice ale inimii care nu duc doar la deces, ci și la invaliditate. Diferitele grade de handicap care rezultă din aceste boli afectează familii întregi.
  • BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) include astmul, bronșita cronică, emfizemul și atelectazia. Fumatul este cel mai frecvent factor de risc asociat cu acestea.
  • Diabetul, atât în forma sa juvenilă – diabetul de tip 1 -, cât și în forma sa adultă – diabetul de tip 2. Această boală este din ce în ce mai des întâlnită.

Citește mai mult:

Ce este diabulimia? Diabetul și bulimia

Problema bolilor cronice în contextul sărăciei

Există o credință larg răspândită conform căreia bolile cronice sunt o problemă în țările din lumea întâi, dar acesta este un mit. Statisticile arată faptul că țările sărace sunt, de fapt, cele mai afectate de bolile cronice. În general, aproximativ 80% din decesele cauzate de bolile menționate mai sus apar în țările lumii a treia și doar 20% în țările mai bogate.

De asemenea, jumătate dintre aceste decese au loc la persoanele cu vârsta sub 70 de ani. Astfel, oamenii mor la o vârstă mai tânără. În plus, oamenii din țările mai sărace se îmbolnăvesc adesea și mor cu mult înainte de vremea lor.

Some figure
Bolile cronice sunt mai frecvente în țările sărace decât în cele bogate.

Factori de risc pentru bolile cronice

Bolile cronice sunt precedate de mulți factori de risc. Factorii de risc sunt – în cea mai mare parte – cunoscuți, iar organizațiile de sănătate întreprind multe acțiuni pentru a încerca să-i țină la distanță. De fapt, dacă am putea controla factorii de risc, ar exista cu până la 80% mai puține cazuri de boli de inimă și diabet și cu 40% puține cazuri de cancer.

Printre cei mai relevanți factori de risc, putem găsi:

  • Alcoolul. Consumul acestei substanțe duce la aproximativ 3 milioane de decese pe an la nivel mondial. Alcoolul este responsabil pentru cancerul hepatic, ciroză, traume și multe accidente.
  • Excesul de greutate și obezitatea. Aceste probleme duc, de asemenea, la aproximativ 3 milioane de decese pe an. În general, acestea apar ca urmare a unei alimentații dezechilibrate și a unui stil de viață sedentar. O persoană obeză are un risc mult mai mare de a dezvolta o boală cronică invalidantă pe termen lung.
  • Tutunul. Fumatul afectează atât persoanele care fac acest lucru, cât și pe cei din jur. Potrivit estimărilor, din cauza fumatului mor de două ori mai mulți oameni decât din cauza consumului de alcool – aproximativ 6 milioane de decese pe an.
  • Dietele. Excesul de greutate și obezitatea nu sunt singura consecință a unei diete nesănătoase. O nutriție greșită implică sare în exces, componente cancerigene sau un deficit de fibre. Multe dintre aceste diete se află în spatele hipertensiunii arteriale și al sindromului de colon iritabil.
  • Stilul de viață sedentar. Lipsa de activitate fizică duce la obezitate și contribuie la dezvoltarea bolilor cronice.

Citește mai mult:

Cercetătorii au descoperit vaccinul împotriva tumorilor canceroase

Some figure
Sedentarismul este cel mai frecvent factor de risc al acestei ere.

Controlul factorilor de risc este în mâinile tale!

După cum poți vedea, toți acești factori îți pot crește semnificativ șansele de a dezvolta o boală cronică. Însă, din fericire, controlul acestora este în întregime în mâinile tale. Adoptând obiceiuri sănătoase și eliminând factorii de risc, îți poți limita riscul de a dezvolta o boală cronică și poți ajuta lumea să devină un loc mai sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Espinosa Brito AD. Recomendaciones educativas para la prevención y el control de las enfermedades cardiovasculares. Finlay. 2011;1(1):31-8.
  • Ezzati M, Riboli E. Can noncommunicable diseases be prevented? Lessons from studies of populations and individuals. Science 2012;337:1482-7.
  • Durán, Adriana, et al. “Enfermedad crónica en adultos mayores.” Universitas Médica 51.1 (2010): 16-28.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.