Proprietățile usturoiului - un excelent supliment anticoagulant
Chiar dacă pare greu de crezut, proprietățile usturoiului sunt uimitoare, iar calitățile sale anticoagulante sunt similare medicamentelor, însă fără neplăcutele efecte adverse.
Din acest motiv, usturoiul poate fi un aliat de nădejde în prevenirea și tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Descoperă calitățile excelente ale acestui condiment în rândurile ce urmează! Vei afla și câteva idei de a-l include în dieta zilnică.
Proprietățile usturoiului
Usturoiul este o plantă medicinală descoperită și consumată din timpuri străvechi. Acesta aparține aceleiași grupe de alimente ca și ceapa sau prazul, cu care își împarte și valențele vindecătoare.
Usturoiul se remarcă datorită mirosului puternic și aromei intense, motiv pentru care îl folosim ca și condiment în numeroase rețete în numeroase rețete.
- Alicina este principalul ingredient din usturoi, cea care îi oferă aroma sulfuroasă, mirosul caracteristic, dar și calitățile medicinale de excepție.
- Usturoiul este deosebit de bogat în vitaminele B, A, C și E, dar și în minerale ca magneziul, seleniul, calciul și fierul.
Proprietățile anticoagulante
Compușii sulfuroși din usturoi se remarcă prin abilitatea lor de a bloca agregarea trombocitelor din sânge, împiedicând astfel formarea cheagurilor. Astfel, consumul de usturoi este considerat un medicament eficient împotriva acestei afecțiuni.
Cu toate că efectele usturoiului sunt deosebit de puternice atunci când este consumat crud, nu este de neglijat nici forma de pudră sau usturoiul gătit în diverse preparate.
- Cere sfatul medicului dacă vrei să consumi usturoiul ca și medicament, mai ales dacă ești deja sub tratament.
- Nu consuma usturoi înainte de o intervenție chirurgicală deoarece acesta mărește riscul de hemoragie.
Alte beneficii pentru sănătate
Usturoiul are multiple beneficii pentru sănătate, pe lângă proprietățile anticoagulante:
- Previne afecțiunile cardiovasculare care afectează inima și vasele de sânge: colesterol mărit, trigliceride, hipertensiune sau aritmii cardiace.
- Ajută la buna circulație a sângelui.
- Este un antibiotic natural care îți întărește sistemul imunitar și care te ajută să lupți împotriva patogenilor. Usturoiul este antibacterian, antiviral, antifungic și antiparazitar.
- Este un puternic antioxidant care elimină acțiunea radicalilor liberi și încetinește îmbătrânirea prematură.
- Purifică organismul de toxinele acumulate, provenite din mediul exterior sau din procesele organismului.
- Este un puternic antiinflamator care ameliorează durerile sau disconfortul.
- Protejează funcțiile creierului, fiind de folos în bolile neurodegenerative.
- Are grijă de flora intestinală.
- Scade riscul de cancer, în special la nivelul tractului gastrointestinal.
- Decongestionează aparatul respirator și te ajută să respiri mai ușor când ești răcit.
- Îmbunătățește funcționarea rinichilor și a vezicii urinare.
- Elimină constipația și crește apetitul.
Și dacă nu-mi place gustul?
Dacă vrei să te bucuri de proprietățile usturoiului, dar nu îți place gustul acestuia sau te deranjează la stomac, există câteva opțiuni și pentru tine:
- Nu consuma usturoi pe stomacul gol sau înainte de culcare.
- Poți amesteca usturoiul cu alte alimente, de exemplu îl poți pune pe pâine prăjită sau îl poți consuma împreună cu cartofi, supe creme sau sosuri.
- Îl poți integra în dietă gradual, pentru a permite organismului să se obișnuiască.
- Poți încerca și capsule cu extract de usturoi.
- Amestecă-l în supe. Eficiența sa va fi mai scăzută, dar te poți bucura în continuare de proprietățile usturoiului.
- Încearcă remediul tibetan cu usturoi, o metodă veche și foarte eficientă, care presupune consumarea usturoiului în stare lichidă și introducerea treptată în dietă, pentru a fi mai ușor tolerat.
Când NU ar trebui să consumi usturoi
Există unele persoane pentru care usturoiul este contraindicat, iar acestea ar trebui să opteze pentru alte remedii naturale.
- Alergii. Fă o vizită la medic dacă nu ești sigură și fă-ți testele de alergie.
- Unele persoane au atacuri de astm din cauza usturoiului.
- Nu consuma usturoi dacă ai tractul intestinal sensibil și suferi des de iritații intestinale, diaree sau gaze.
- În cazul anemiei, usturoiul ar trebui consumat în cantități moderate.
- Prezența ulcerului intestinal exclude folosirea acestui aliment.
- Dacă iei deja medicamente anticoagulante, consultă medicul înainte de a consuma usturoi.
- Înaintea unei intervenții chirurgicale este interzis consumul de usturoi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Heidi Rubí Ramírez-Concepción, Liliana Narcedalia Castro-Velascoa, E. M.-S. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo. Salud y Administración.
- Torija, E., Cruz, M., & Chalup, N. (2013). El Ajo y la Cebolla : de las Medicinas Antiguas al Interés Actual. Boletín de La Real Sociedad Española de Historia Natural Sección Biología.
- Pérez, J. P. L. (2011). Observación de la actividad antimicrobiana del ajo (Allium sativum) en el laboratorio de Educación Secundaria. Revista Eureka Sobre Enseñanza y Divulgación de Las Ciencias.
- Frances Causape, M. del C. (2012). Aspectos culinarios y farmaceuticos del ajo. Botanica Complutensis. https://doi.org/10.5209/rev_BOCM.2012.v36.39451
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.