11 remedii naturale pentru a elimina nisipul din rinichi
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Problemele renale pot fi cauzate de mai mulți factori. Aceștia includ obiceiurile nocive, cum ar fi hidratarea insuficientă și alimentația proastă. Din fericire, există mai multe remedii naturale pentru a elimina nisipul din rinichi.
Rețineți că, pentru ca rinichii să funcționeze corect, trebuie evitate excesele, trebuie menținută o alimentație echilibrată și trebuie asigurată o hidratare adecvată. În caz contrar, rinichii pot acumula nisip și pietre. Este important să lămurim că atunci când vine vorba de nisip, vorbim de pietre foarte mici. Când dimensiunea lor este mare, vorbim de pietre sau calculi renali.
Indiferent dacă aveți nisip sau pietre, este necesar să urmați instrucțiunile medicului și să vă hidratați. Pentru a vă ajuta, vă prezentăm mai jos câteva remedii care pot fi folosite ca adjuvanți în tratament.
Remedii naturale pentru a elimina nisipul din rinichi
Nisipul în rinichi nu necesită de obicei un tratament foarte complex. În realitate, totul constă în adoptarea unor măsuri foarte simple, precum o bună hidratare.
1. Apa, cea mai buna variantă pentru a elimina nisipul din rinichi
Principalul remediu este consumul zilnic de apă în cantități suficiente. Este foarte important să ne menținem organismul hidratat, deoarece lipsa apei este una dintre principalele cauze ale apariției pietrelor la rinichi, potrivit unui articol din revista Nutrients.
- Apa ajută la curățarea tractului urinar și susține buna funcționare a rinichilor. Nu este necesar să beți doi litri de apă pe zi, dar urina trebuie să fie limpede la culoare (ceea ce indică faptul că organismul este bine hidratat).
- Medicul poate recomanda un consum mai mare de apă în unele cazuri, de aceea este important sa se acorde atenție sfaturilor acestuia.
2. Ceai de păpădie
Pentru eliminarea nisipului din rinichi, medicina naturistă recomandă infuzia de păpădie.
Una dintre principalele cauze ale pietrelor la rinichi este acumularea sau sedimentarea cristalelor de oxalat de calciu. Un studiu in vitro publicat în revista Renal Failure a arătat că infuzia de păpădie are efecte inhibitoare asupra cristalizării acestui mineral. Prin urmare, ar putea fi util în tratarea nisipului la rinichi.
Ingrediente
- 1 cană de apă (250 ml)
- 1 lingura de păpădie (10 g)
Preparare
- Vom pune apa la fiert împreună cu o lingură de păpădie pentru 10 minute.
- Apoi, vom lăsa infuzia să se odihnească încă 5 minute.
- Nu este recomandat să consumați mai mult de două căni pe zi.
3. Coada calului
În sfera populară, se consideră că această plantă ajută la expulzarea nisipului din rinichi rapid și eficient. Trebuie să pregătiți o infuzie.
Efectul diuretic al cozii calului a fost demonstrat de diverse studii, motiv pentru care medicina tradițională o folosește în tratamentul afecțiunilor renale. Unele dintre patologiile tratate cu această plantă sunt uretrita și pietrele la rinichi.
Ingrediente
- 4 căni de apă (1 litru)
- 4 linguri de coada calului (40 g)
Preparare
- Într-un litru de apă clocotită vom adaugă 4 linguri de coada calului.
- Vom lăsa planta la infuzat timp de 5 minute înainte de a o filtra.
- Vom bea maxim 3 căni pe zi.
Recomandăm: Descoperă dieta pentru pietrele la rinichi!
4. Suc de rodie
O altă băutură care ar putea contribui atât la hidratare, cât și la eliminarea nisipului din rinichi prin urină este sucul de rodie, un fruct cu un conținut ridicat de apă, care poate oferi și antioxidanți. Este indicat să evitați adăugarea de zahăr sau alți îndulcitori în băutură, pentru a nu reduce valoarea nutritivă a acesteia.
Un studiu recent publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare a demonstrat efectele benefice ale acestui fruct asupra rinichilor. Rodia are capacitatea de a dilata tractul urinar pentru a facilita îndepărtarea nisipului și a pietrelor. În plus, reglează nivelurile de oxalați de calciu și fosfor din rinichi, prevenind cristalizarea.
5. Suc de castraveți
La fel ca rodia, castravetele este bogat în apă. Prin urmare, ajută la stimularea micțiunii și la eliminarea nisipului din rinichi. Este o băutură răcoritoare, bună pentru micul dejun sau gustare. Puteți adăuga miere pentru a face gustul mai plăcut.
6. Suc de țelină
Țelina este o plantă utilizată pe scară largă în întreaga lume pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate. Un studiu publicat în Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences a arătat că țelina promovează descompunerea pietrelor la rinichi.
Efectul țelinei asupra pietrelor la rinichi se explică prin conținutul ridicat de flavonoide, în special apigenină. Aceste substanțe sunt capabile să degradeze calciul, unul dintre principalele minerale care alcătuiesc nisipul. Totuși, studiul a fost realizat pe animale, așa că sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
Ingrediente
- 2 tulpini de țelină
- 1 pahar cu apă
- 1 linguriță de miere (opțional).
Preparare
- Spălați și curățați tulpinile de țelină.
- Apoi, puneți toate ingredientele în blender.
- Puteți adăuga lingurița de miere pentru a îndulci și îmbunătăți aroma.
- Consumați sucul cel puțin o dată pe zi, în fiecare zi, până observați îmbunătățiri.
7. Ulei de măsline
Un alt ingredient natural utilizat pe scară largă pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate este uleiul de măsline. Poate fi un remediu natural pentru a elimina și a preveni formarea de nisip în rinichi, potrivit unui studiu publicat în Investigative and Clinical Urology.
Cercetătorii cred că acest efect se datorează faptului că uleiul de măsline previne deteriorarea membranei tubulare renale. Cu toate acestea, dozele folosite la animale au fost foarte mari (1,7 mililitri per kilogram de greutate), așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua efectele la om.
8. Suc de lămâie
Aportul de suc de lămâie și alte citrice poate fi util pentru a elimina nisipul din rinichi. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de citrați, care ajută la încetinirea formării cristalelor.
Ideal este să beți 2 pahare de suc natural de lămâie pe zi. Primul trebuie băut înainte de micul dejun, iar al doilea este recomandat cu câteva ore înainte de cină.
9. Oțet de mere
Potrivit unui articol din revista Urology, oțetul de mere este unul dintre remediile naturale folosite pentru a ameliora simptomele și a preveni reapariția nisipului în rinichi. Eficacitatea acestui compus se datorează prezenței acidului citric care ajută la dizolvarea depozitelor de calciu.
Se recomandă 2 linguri de oțet pur de mere diluat în 250 mililitri de apă de mai multe ori pe zi. Potrivit credinței populare, eficacitatea este mai mare atunci când este consumat înainte de fiecare masă. Este important să nu consumați oțet simplu pentru a evita iritația tractului digestiv.
10. Uva ursi
Uva ursi sau guayuba este o altă plantă care poate fi folosită ca remediu pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Potrivit publicației International Urology and Nephrology, eficacitatea acestei plante s-ar putea datora capacității sale de dezinfectare și prezenței saponinei. În plus, se crede că ajută la dizolvarea pietrelor formate din acid uric.
Consumați zilnic 500 miligrame de uva ursi pentru a obține aceste beneficii.
11. Tribulus terrestris sau ciulin
Ultima plantă pe care o vom aminti este tribulus terrestris. Un studiu pilot publicat în revista Scientific Reports a arătat că extractul apos de tribulus terrestris poate fi un tratament preventiv și sigur pentru pietrele la rinichi.
Totuși, această plantă poate avea efecte nocive asupra sănătății, așa că trebuie folosită cu mare grijă. Din fericire, planta este disponibilă sub formă de pastile de 500 miligrame și ceai. Ambele produse sunt comercializate în doze terapeutice, așadar administrarea lor o dată pe zi ajută la tratarea pietrelor la rinichi fără a provoca daune organismului.
Nisip în rinichi? Consultați medicul
Pentru a elimina nisipul din rinichi, este esențial să urmați indicațiile medicului și să luați aceste remedii ca o completare, niciodată ca tratament unic.
Nisipul sau pietrele la rinichi nu sunt o problemă de sănătate care poate fi ignorată, deoarece situația se poate agrava. Așadar, nu uitați să efectuați un control medical ca măsură preventivă și de îngrijire a rinichilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alenzi, M., Rahiman, S., & Tantry, B. (2017). Antiurolithic effect of olive oil in a mouse model of ethylene glycol-induced urolithiasis. Investigative and Clinical Urology, 58(3), 210-216. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5419107/
- Boeing, T., García, K., Gasparotto, A., Mota da Silva, L., & de Souza, P. (2021). Phytochemistry and Pharmacology of the Genus Equisetum (Equisetaceae): A Narrative Review of the Species with Therapeutic Potential for Kidney Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2021, 6658434. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7954623/
- Da-Costa-Rocha, I., Bonnlaender, B., Sievers, H., Pischel, I., & Heinrich, M. (2014). Hibiscus sabdariffa L. – a phytochemical and pharmacological review. Food Chemistry, 165, 424-443. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461400692X
- Fontenelle, L., & Sarti, T. (2019). Kidney Stones: Treatment and Prevention. American Family Physician, 99(8), 490-496. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2019/0415/p490.html
- Harvard Health Publishing. (22 de mayo de 2023). How much water should you drink? Harvard Health Publishing. Consultado el 19 de septiembre del 2024. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-much-water-should-you-drink
- Joshi, A., Tallman, J., Calvert, J., Brewer, T., Miller, N., Yang, L., Asplin, J., & Hsi, R. (2021). Complementary and Alternative Medicine Use in First-time and Recurrent Kidney Stone Formers. Urology, 156, 58-64. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0090429521006713
- Kaushik, J., Tandon, S., Bhardwaj, R., Kaur, T., Singla, S., Kumar, J., & Tandon, C. (2019). Delving into the Antiurolithiatic Potential of Tribulus terrestris Extract Through -In Vivo Efficacy and Preclinical Safety Investigations in Wistar Rats. Scientific Reports, 9(1). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31685914/
- Keleş, R., Şen, A., Ertaş, B., Kayali, D., Eker, P., Şener, T., Dogan, A., Çetinel, Ş., & Şener, G. (2020). The effects of Urtica dioica L. ethanolic extract against urinary calculi in rats. Journal of Research in Pharmacy, 24(2), 205-217. https://www.jrespharm.com/abstract.php?id=779
- Mallick, P. K. (2022). Evaluating Potential Importance of Cucumber (Cucumis sativus L. -Cucurbitaceae): A Brief Review. International Journal of Applied Sciences and Biotechnology, 10(1), 12-15. https://www.nepjol.info/index.php/IJASBT/article/view/44152
- Mitchell, T., Kumar, P., Reddy, T., Wood, K., Knight, J., Assimos, D., & Holmes, R. (2019). Dietary oxalate and kidney stone formation. American Journal of Physiology Renal Physiology, 316(3), F409-F413. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajprenal.00373.2018
- Nirumand, M., Hajialyani, M., Rahimi, R., Farzaei, M., Zingue, S., Nabavi, S., & Bishayee, A. (2018). Dietary Plants for the Prevention and Management of Kidney Stones: Preclinical and Clinical Evidence and Molecular Mechanisms. International Journal of Molecular Sciences, 19(3), 765. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877626/
- Prezioso, D., Strazzullo, P., Lotti, T., Bianchi, G., Borghi, L., Caione, P., Carini, M., Caudarella, R., Gambaro, G., Gelosa, M., Guttilla, A., Illiano, E., Martino, M., Meschi, T., Messa, P., Miano, R., Napodano, G., Nouvenne, A., Rendina, D., Rocco, F., Rosa, M., Sanseverino, R., Salerno, A., Spatafora, S., Tasca. A., Ticinesi, A., Travaglini, F., Trinchieri, A. Vespasiani, V., & Zattoni, F. (2015). Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Archivio Italiano Di Urologia E Andrologia, 87(2), 105-120. https://www.pagepressjournals.org/aiua/article/view/aiua.2015.2.105
- Siener, R. (2021). Nutrition and Kidney Stone Disease. Nutrients, 13(6), 1917. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8229448/
- Stiani, S., Syahidah, F., Fikriani, H., Subarnas, A., & Rusdiana, T. (2019). Anticalculi Activity of Apigenin and Celery (Apium graveolens L.) Extract in Rats Induced by Ethylene Glycol-Ammonium Chloride. Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences, 11(4), S556-S561. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020841/
- Vranješ, M., Popović, B., Štajner, D., Ivetić, V., Mandić, A., & Vranješ, D. (2016). Effects of bearberry, parsley and corn silk extracts on diuresis, electrolytes composition, antioxidant capacity and histopathological features in mice kidneys. Journal of Functional Foods, 21, 272-282. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464615006209
- Ghale-Salimi, Y., Eidi, M., Ghaemi, N., & Khavari-Nejad, R. (2018). Inhibitory effects of taraxasterol and aqueous extract of Taraxacum officinale on calcium oxalate crystallization: in vitro study. Renal Failure, 40(1), 298-305. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6014465/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.