Descoperă dieta pentru pietrele la rinichi! - Doza de Sănătate
 

Descoperă dieta pentru pietrele la rinichi!

Pietrele la rinichi sunt mase dure formate în urma unei acumulări de deșeuri în urină. Cele mai frecvente sunt cauzate de excesul de calciu și oxalat. Astăzi, îți vom spune care este dieta potrivită pentru calculii renali.
Descoperă dieta pentru pietrele la rinichi!
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă ai calculi renali, poate fi necesar să adopți o dietă specială. Prin urmare, în acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi pentru a putea alege dieta potrivită pentru pietrele la rinichi. De asemenea, îți vom oferi exemple de meniuri.

În primul rând, va trebuie să mergi la medic pentru a afla ce tip de pietre produce corpul tău. Apoi, medicul îți va putea spune ce schimbări sunt necesare în dieta de zi cu zi.

Ce sunt pietrele la rinichi?

Cei care au avut pietre la rinichi spun că procesul este mai dureros decât nașterea.

„Este adevărat. Este o durere foarte ascuțită”, afirmă dr. Miguel Arrabal, președintele Asociației Andaluze de Urologie și șeful Unității de Litiază și Chirurgie Minim Invazivă de la Spitalul Universitar din Granada.

În 75% din cazuri, corpul expulzează spontan pietrele la rinichi. În restul de 25%, dimensiunea pietrei previne expulzarea naturală și este necesar un tratament chirurgical.

O piatră la rinichi este o masă dură care se formează din cristalele prezente în urină. La majoritatea oamenilor, compușii chimici naturali din urină împiedică formarea pietrelor.

Nu toate tipurile de pietre la rinichi sunt la fel. Cel mai frecvent tip de calculi renali este alcătuit din calciu și oxalat. Prin urmare, tratamentul pentru calculii renali depinde de tipul de piatră.

Calculi renali
Pietrele la rinichi sunt mase dure formate în urma acumulării de deșeuri în urină. Cele mai frecvente sunt cauzate de excesul de calciu și oxalat.

Dieta pentru pietrele la rinichi

Este important să reții faptul că, în funcție de tipul de piatră, dieta potrivită pentru calculii renali poate varia. Adesea, această afecțiune apare din cauza acumulării de:

 • Oxalat de calciu
 • Fosfat de calciu
 • Acid uric
 • Cistină

1. Redu-ți consumul de alimente bogate în oxalat de calciu

Evitarea excesului de oxalat în dietă ajută la prevenirea cazurilor de calculi renali formați din această substanță. Calciul nu este principala cauză a acestor calculi, dar alimentele bogate în oxalat sunt un factor declanșator. Alimentele bogate în oxalat de calciu sunt:

 • Spanac
 • Sfeclă
 • Cacao
 • Mangold
 • Rubarbă
 • Băuturi răcoritoare
 • Ceaiuri (cum ar fi ceaiul negru, yerba mate sau ceaiul verde)
 • Arahide
 • Cafea
 • Nuci
 • Fructe de mare

Este important să consumi aceste alimente numai în cantități mici, iar o strategie excelentă este să folosești o metodă numită gătit dublu. Aceasta constă în prepararea legumelor bogate în oxalați de două ori , schimbând apa după prima rundă. Procedând astfel, vei reduce cantitatea de oxalat prezentă în alimente.

2. Evită excesul de proteine

Dieta pentru pietrele la rinichi reduce consumul de carne
Consumul excesiv de carne și produse de origine animală influențează formarea calculilor renali. Este esențial să ne moderăm consumul.

3. Dieta pentru pietrele la rinichi: Reglează-ți consumul de sare

Sodiul este una dintre principalele componente ale sării. Acesta se acumulează în organism. Prin urmare, este important să eviți sarea. Nu trebuie să eviți doar sarea obișnuită, ci și alimentele procesate, care sunt bogate în clorură de sodiu. De exemplu, vorbim despre cuburi de legume, sos Worcestershire, sos de soia, alte sosuri, alimente semipreparate congelate și produse fast-food. Prin urmare, nu consuma mai mult de 2,5 grame de sare pe zi.

4. Nu face exces de alimente bogate în vitamina C

De asemenea, ar trebui să eviți alimentele și suplimentele cu conținut excesiv de vitamina C. Acest lucru este valabil mai ales atunci când pietrele sunt formate din oxalat de calciu, deoarece această vitamină poate încuraja formarea acestor calculi.

5. Nu consuma băuturi alcoolice

Evită consumul de băuturi alcoolice. Acestea duc la deshidratarea organismului, favorizând formarea calculilor renali. Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale formării calculilor renali.

Dieta potrivită pentru pietrele la rinichi: exemple de meniuri

Dieta pentru pietrele la rinichi include supe
Un meniu ușor poate ajuta la tratarea pietrelor la rinichi. Nutriționistul poate ajuta la conceperea acestuia în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Dieta joacă un rol important în prevenirea calculilor renali. Mai jos, vei descoperi câteva idei de meniuri care te pot ajuta să previi formarea pietrelor la rinichi. Totuși, dacă ai întrebări, trebuie să te adresezi medicului specialist. Iată propunerile noastre:

Pentru mic dejun

 • Opțiunea 1: 1 pahar de suc cu mentă + 2 felii de pâine integrală cu brânză albă
 • Opțiunea 2: 1 pahar de iaurt natural + 1 lingură de miere + 2 ouă amestecate cu roșii, ceapă și oregano

Pentru prânz/cină

 • Opțiunea 1: 1/2 cană de orez + 1/2 cană de fasole + 100 g piept de curcan + 1 cană de legume fierte + 1 linguriță de ulei de măsline
 • Opțiunea 2: 1 farfurie de supă de pui cu morcov, cartof, dovlecel, ceapă

Pentru gustare

 • Opțiunea 1: 1 iaurt simplu + 1 lingură de afine
 • Opțiunea 2: 2 banane gătite presărate cu scorțișoară

Dieta pentru pietrele la rinichi: concluzie

Cel mai important lucru este creșterea aportului de lichide pentru a crește volumul de urină. „Trebuie să bei aproximativ 3 litri de apă pe zi pentru a urina între 2 și 2,5 litri și a dizolva sărurile”, afirmă dr. José Luis Soler, urolog la Spitalul Torrecárdenas din Almeria, Spania și președinte al Congresului al XXVII-lea al Asociației Andaluze de Urologie.

În cele din urmă, îți recomandăm să mergi la nutriționist, astfel încât acesta să-ți poată da sfaturi specifice. Profesionistul va putea stabili cu exactitate care este cea mai bună dietă în funcție de nevoile tale individuale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Instituto Nacional de la Diabetes y las Enfermedades Digestivas y Renales. Alimentación, dieta y nutrición para las piedras en los riñones. Mayo 2017. niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-urologicas/piedras-rinones/alimentos-dietas-nutricion
 • The National Kidney Foundation (NKF). LA DIETA Y LOS CÁLCULOS RENALES. https://www.kidney.org/es/atoz/content/diet
 • Conte Visús Antonio. La litiasis hoy. Arch. Esp. Urol.  2007  Feb;  60( 1 ): 1-4. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142007000100001&lng=es.
 • Alelign T, Petros B. Kidney Stone Disease: An Update on Current Concepts. Adv Urol. 2018;2018:3068365. Published 2018 Feb 4. doi:10.1155/2018/3068365
 • Finkielstein VA, Goldfarb DS. Strategies for preventing calcium oxalate stones. CMAJ. 2006;174(10):1407–1409. doi:10.1503/cmaj.051517
 • Han H, Segal AM, Seifter JL, Dwyer JT. Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis). Clin Nutr Res. 2015;4(3):137–152. doi:10.7762/cnr.2015.4.3.137

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.