Logo image
Logo image

Remedii naturale pentru afte: tratamente rapide

4 minute
Apa de gură cu Aloe vera face ca disconfortul să dispară de la prima aplicare. Există și alte soluții eficiente la care putem apela.
Remedii naturale pentru afte: tratamente rapide
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Aveți nevoie de remedii naturale pentru afte? Aftele sunt răni deschise sau ulcere care apar în gură. Deși cauza exactă a apariției lor rămâne neclară, se crede că pot fi cauzate de o combinație de diferiți factori. Subliniem câțiva:

  • O rană minoră a gurii din cauza periajului excesiv sau mușcării obrajilor
  • Pastă de dinți și apă de gură care conțin lauril sulfat de sodiu
  • Sensibilitate la unele alimente
  • Lipsa de vitamina B12, zinc, folat (acid folic) sau fier
  • Modificări hormonale în timpul menstruației
  • Stres emoțional

Pacienții care suferă de afte pot prezenta frecvent de la pete mici, la umflături mari și dureroase. Acestea pot fi găsite pe buze, gingii, cerul gurii sau limbă.

În acest articol, vă vom spune cum puteți grăbi dispariția aftelor enervante cu câteva remedii simple preparate acasă.

Remedii naturale pentru afte: tratamente rapide

Deși aftele sunt de obicei inofensive și tind să se vindece de la sine în câteva zile, unele remedii naturale vă pot ajuta să vă grăbiți vindecarea.

Datorită proprietăților antibacteriene, antiinflamatoare și curative ale unor ingrediente, putem trata această mică leziune astfel încât să dispară rapid fără a lăsa urme pe piele.

Citiți și: Cauzele și tratamentul aftelor bucale

Aloe vera

Some figure

Acesta este un remediu natural foarte recomandat pentru afte. Beneficiile oferite de această plantă sunt foarte importante, deoarece poate atenua disconfortul cauzat de aceste răni în gură încă de la prima aplicare.

Modul de preparare a acestui remediu este foarte simplu. Pur și simplu trebuie să îndepărtați o parte din gelul conținut de frunzele plantei, numit și cristale de aloe vera.

Pentru a extrage această substanță, trebuie să luați o frunză, să o deschideți și să îndepărtați cristalele. Odată ce le obțineți, amestecați-le cu apă caldă, agitați-le foarte bine și, la final, folosiți-le ca apă de gură. Este un remediu perfect pentru a pune capăt acestui disconfort într-un timp foarte scurt.

Apă de gură naturală

Întrucât vrem să punem capăt acestei probleme cât mai curând posibil, putem să pregătim o apă de gură acasă. Din fericire, este foarte ușor de realizat, urmând câțiva pași simpli.

Ingrediente

  • ½ pahar cu apă (100 ml)
  • 1 lingură de sare (10 g)
  • 1 lingura de bicarbonat de sodiu (10 g)
  • Peroxid de hidrogen

Pregătire

  • Puneți o lingură de sare, o lingură de bicarbonat de sodiu și puțină apa oxigenata într-o jumătate de pahar de apă.
  • Amestecați totul foarte bine și clătiți-vă gura de cel puțin patru ori pe zi.

Soluție salină

 

Acest remediu este numai pentru acei oameni cu adevărat curajoși, deoarece senzația de arsură va fi foarte puternică. Dacă puteți suporta arsura apei cu sare, ați găsit un tratament foarte eficient.

Dacă preferați ca disconfortul aftelor să dispară mai devreme, puneți puțină sare direct pe leziune. Deși va arde mai mult, recuperarea va fi mai rapidă.

Gheață

Gheața reduce inflamația și amorțește zonele dureroase. Din acest motiv, este foarte recomandată pentru acest tip de problemă. Puteți plasa un pachet de gheață într-o cârpă curată direct pe zona afectată. Acest lucru va ușura puțin durerea.

Igienă orală adecvată

Igiena orală adecvată este foarte importantă pentru a preveni acest tip de leziune. Periajul de cel puțin trei sau patru ori pe zi, plus apa de gură și folosirea aței dentare sunt comportamente sănătoase pe care ar trebui să le insuflați copiilor încă de la o vârstă fragedă.

Citiți mai mult: Tratamentul aftei la copii

Some figure

 

Un alt aspect important pentru a evita apariția acestor răni enervante și dureroase în gură este schimbarea periuței de dinți în fiecare lună. De asemenea, dacă trebuie să purtați proteze, stabiliți o rutină zilnică precum următoarea:

  • Lăsați un pahar cu apă în dormitor, adăugați produsul dezinfectant recomandat de medic sau producător și, la culcare, puneți protezele în recipient.
  • În acest fel, le mențineți fără bacterii, fiind mai puțin probabil să provoace leziuni în gură.

Pe scurt, adoptarea de obiceiuri sănătoase poate face diferența atunci când vine vorba de tratarea aftelor enervante. Desigur, igiena este o cerință indispensabilă încă de la o vârstă fragedă.

Dacă rana persistă mai mult de zece zile, nu doare sau este recurentă, cereți ajutor profesional. Deși nu este nevoie să vă alarmați în zadar, luați în considerare că acest lucru ar putea fi un semn al unei complicații de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tuft, L., Girsh, L. S., & Ettelson, L. N. (1961). Canker Sores. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1961.03040100088027
  • LAWRENCE C. SCHNEIDER AND ADINA E. SCHNEIDER. (1998). Diagnosis of Oral Ulcers. The Mount Sinai Journal of Medicine, New York.
  • Hudson, J. (2014). Recurrent Aphthous Stomatitis: Diagnosis and Management in Primary Care. Journal of Patient-Centered Research and Reviews. https://doi.org/10.17294/2330-0698.1040
  • MayoClinic: Afta. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/canker-sore/symptoms-causes/syc-20370615

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.