Logo image
Logo image

Remedii naturale pentru sevrajul de cofeină

4 minute
Trebuie să știi că, pe lângă cafeaua în sine, există și alte băuturi ce conțin cofeină, pe care trebuie să le elimini complet din dieta ta. Descoperă în acest articol câteva remedii ce te vor ajuta să lupți cu sevrajul atunci când renunți la cofeină.
Remedii naturale pentru sevrajul de cofeină
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cafeaua afectează creierul deoarece produce o senzație constantă de alertă grație abilității sale de stimulare a sistemului nervos central. Eliminarea din dietă a produselor cofeinizate poate duce la sevrajul de cofeină. Acesta poate cauza apariția somnolenței, a iritabilității, a dificultăților de concentrare și a tendinței de a cădea în depresie.

În acest articol, vom discuta despre câteva remedii naturale foarte utile pentru sevrajul de cofeină atunci când renunți la cafea.

Renunțarea la cafea: beneficii

Some figure

Sevrajul produs de renunțarea la cafea duce la apariția iritabilității și a durerilor de cap, printre alte simptome.

Consumul unei doze mai mici de cofeină este foarte benefic din mai multe motive. De exemplu, eliminarea cafelei din dietă poate duce la pierderea în greutate, deoarece băuturile cofeinizate reprezintă de fapt calorii goale ce susțin acumularea de grăsime în organism.

De asemenea, renunțarea la cafea poate reduce refluxul acid. Aciditatea cafelei este asociată cu problemele gastrice, indigestia și dezechilibrul florei intestinale. În plus, dând deoparte cafeaua îți poți reduce nivelul de stres, deoarece cofeina crește nivelul de catecolamine din organism, cum ar fi adrenalina. Acest hormon este asociat cu un nivel crescut de stres.

Cele mai bune remedii naturale pentru sevrajul de cofeină

Pentru a renunța la cafea fără a te confrunta cu simptomele neplăcute date de sevrajul de cofeină, îți recomandăm să reduci treptat cantitatea consumată de cofeină cu 25%. În acest mod, vei reuși să renunți gradual la cafea, până când vei ajunge să nu-ți mai dorești să o bei deloc.

Încearcă următoarele remedii naturale pentru a ține în frâu problemele cauzate de dependența de cofeină.

1. Apă de cocos

Some figure

Apa de cocos te poate ajuta să ții sub control sevrajul de cofeină atunci când renunți la consumul de cafea. Această băutură este plină de nutrienți și foarte sănătoasă. Conține enzime ce ajută la curățarea organismului, precum și electroliți ce oferă energie și contribuie la recuperarea mineralelor pierdute.

De asemenea, apa de cocos previne stările de apatie și oboseală fizică, ajutându-te să rămâi plină de energie. Aceasta luptă contra epuizării cauzate de sevrajul de cofeină.

Consumul de apă de cocos este echivalent cu cel al băuturilor special concepute pentru sportivi atunci când vine vorba de hidratare și eliminarea grețurilor, a disconfortului și a balonării.

Citește mai mult:

Legătura dintre cafea și senzația de foame

2. Băuturi prebiotice

Aceste băuturi susțin dezvoltarea florei intestinale, îmbunătățind procesul de digestie. Băuturile probiotice ajută sistemul imunitar să elimine toxinele din organism și ameliorează simptomele produse de sevrajul de cofeină. De asemenea, acestea curăță intestinele de reziduuri.

Cele mai bune exemple de astfel de produse alimentare sunt iaurtul și laptele de soia. Există însă și suplimente alimentare cu probiotice care au efecte similare asupra organismului.

3. Ceai de ghimbir

Renumit pentru aroma sa distinctă și gustul picant, ceaiul de ghimbir este un remediu natural foarte puternic ce îmbunătățește digestia, ajutând organismul să descompună mai rapid alimentele ingerate.

Ceaiul de ghimbir ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge. Așadar, pe lângă faptul că echilibrează glicemia, acesta te mențină în stare de alertă mai mult timp.

De asemenea, ceaiul de ghimbir susține mișcările intestinale, reducând riscul apariției diareii cauzate de cofeină. În plus, acesta ameliorează problemele de memorie și îmbunătățește dispoziția.

4. Ceai de mentă

Menta este foarte benefică pentru sănătatea organismului. Când vine vorba de sevrajul de cofeină, menta ajută la ameliorarea grețurilor, a durerilor de cap și a stresului.

Consumul regulat de ceai de mentă reduce frecvența apariției stărilor de tensiune și neliniște, inducând senzația de relaxare și calmând mintea atunci când apare agitația sau dificultatea de concentrare.

Este indicat să consumi o cană de ceai de mentă ori de câte ori te confrunți cu simptomele sevrajului de cofeină.

5. Ceai de usturoi

Some figure

Ceaiul de usturoi poate ajuta la ținerea sub control a sevrajului cofeinic.

Recunoscut ca fiind un excelent antibiotic natural, ceaiul de usturoi este consumat de numeroase persoane pentru a reduce riscul apariției răcelilor și pentru întărirea sistemului imunitar. Ceea ce mulți nu știu este că ceaiul de usturoi este util și pentru sevrajul de cofeină, deoarece induce starea de liniște și calmul.

Asemenea băuturilor probiotice, ceaiul de usturoi facilitează mișcările intestinale în mod natural și elimină din corp toxinele ce pot cauza apariția bolilor. Consumă ceai de usturoi de două ori pe săptămână pentru a te bucura de efectele sale benefice în scurt timp.

Citește mai mult:

E sănătos să bem 3 cești de cafea pe zi?

6. Ceai de mușețel pentru sevrajul de cofeină

Mușețelul este o plantă medicinală specifică Europei de Vest, cu o aromă delicată și un gust ușor amărui. Acesta oferă numeroase beneficii organismului grație proprietăților sale digestive, carminative, sedative și antispasmodice.

Ceaiul de mușețel este foarte util în lupta contra stresului și anxietății. Prin urmare, acesta este excelent ca tratament adjuvant în sevrajul de cofeină, deoarece reglează nivelul energiei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.