Logo image
Logo image

Remedii naturiste pentru afonie și disfonie

4 minute
Din diferite motive, vocea poate fi afectată și își poate pierde puterea. Este posibil să atenuăm răgușeala și pierderea vocii în mod natural?
Remedii naturiste pentru afonie și disfonie
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Afonia, care nu este altceva decât pierderea totală a vocii, și disfonia, care implică pierderea ei parțială cu variații de ton, volum și calitate, sunt probleme foarte frecvente care apar din cauza abuzului vocal. Mai jos, vă împărtășim diverse remedii naturiste pentru afonie și disfonie!

Cauze comune ale afoniei și disfoniei

Some figure

 

Înainte de a detalia alternativele naturale pe care le recomandă medicina ayurvedică pentru a atenua această problemă, să trecem în revistă cauzele care o provoacă, conform datelor Societății Spaniole de Medicină de Familie și Comunitate:

  • Vorbitul la un volum mai mare decât în mod normal
  • Inhalarea fumului de tutun sau a altor gaze iritante
  • Ingestia de produse toxice sau iritante
  • Tuse sau răgușeală
  • Cântatul cu tehnici improprii
  • Leziuni ale corzilor vocale —noduli sau polipi
  • Boli ale sistemului respirator
  • Temperaturi extreme: ingestia de băuturi foarte reci sau foarte calde, temperaturi exterioare scăzute, etc.
  • Utilizarea greșită a respirației: de exemplu, respirația pe gură noaptea
  • Probleme emoționale și nervoase

Dacă afonia durează mai mult de 3 sau 4 zile, se recomandă consultarea unui medic specialist otorinolaringolog pentru un examen vizual al laringelui și excluderea altor cauze.

Odată identificată originea problemei, medicul vă va oferi un tratament adaptat nevoilor individuale. În plus, ar trebui să eliminați tot ceea ce poate agrava inflamația (tutun, alcool, printre altele). O recomandare comună este de a oferi căldură zonei gâtului.

Recomandăm: 7 tratamente naturale pentru durerile de gât

Remedii naturiste pentru afonie și disfonie

Vă prezentăm câteva alimente și suplimente naturale pentru a trata afonia și disfonia. Oamenii care trebuie să-și folosească vocea zilnic în mod intens — profesori, oratori, cântăreți, prezentatori — ar trebui să le folosească regulat.

Ghimbir

Some figure

Ghimbirul este un condiment folosit în multe scopuri de medicina tradițională chineză, inclusiv pentru a ameliora disconfortul corzilor vocale.

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antibacteriene dovedite, poate ajuta la tratarea afoniei și a disfoniei. Îl putem consuma proaspăt, în infuzii, deshidratat sau confiat. De asemenea, putem să aplicăm pe gât câteva picături de ulei esențial de ghimbir diluat în puțin ulei de migdale.

Sirop antibacterian cu ceapă și zahăr brun

Acest sirop este considerat eficient, deoarece ceapa ajută la combaterea oricărui tip de bacterie din gât.

Trebuie să fierbem două cepe cu jumătate de litru de apă timp de 20 de minute. În lichidul obținut, vom adăuga două-trei linguri de zahăr brun. Vom consuma acest preparat pe tot parcursul zilei.

Infuzie de cimbru

Cimbrul are diverse proprietăți. Este antimucolitic și antitusiv și va ameliora usturimea gâtului, potrivit unui studiu din 2004.

Vom pregăti o infuzie, pe care o vom amesteca cu sucul obținut dintr-o jumătate de lămâie și o vom îndulci cu miere. Putem face și gargară.

Propolis

Propolisul este un element natural pe care albinele îl extrag din plante. Este considerat o componentă sănătoasă care poate acționa ca un antibiotic natural pentru a ameliora răgușeala. Se consumă cu apă caldă pe tot parcursul zilei.

Infuzie de salvie și pătlagină

Aceste două plante sunt bogate în mucilagii, un tip de fibră solubilă cu acțiune emolientă și reparatoare asupra membranelor mucoase. Pentru a profita de ele, trebuie să pregătiți o infuzie pentru consum și gargară.

Ulei de măsline, miere și lămâie

Pentru preparare, vom amesteca o lingură de ulei de măsline — de primă presă —, una de suc de lămâie și două de miere. Vom lua acest preparat de patru ori pe zi (câte o lingură), până când vom observa o îmbunătățire.

Turiță mare

Medicina naturistă folosește această plantă pentru a înmuia vocea și pentru a limpezi gâtul. O vom folosi sub formă de extract sau infuzie; se recomandă și gargara.

Lemn dulce

Some figure

Această rădăcină ne ajută să expectorăm și să desfundăm căile respiratorii datorită activității sale antiinflamatoare, antibacteriene și antivirale.

Vom folosi o infuzie – ceaiul trebuie să fiarbă mult timp dacă rădăcina este groasă – sau tablete naturale, pe care le vom găsi în plafar. Lemnul dulce nu este recomandat persoanelor cu hipertensiune arterială.

Întinderea corzilor vocale

Întinderea corzilor vocale este un exercițiu surprinzător care poate reduce inflamația. Constă în a lua limba cu un tifon steril și a o întinde ușor spre exterior, mișcând-o ușor în toate direcțiile.

Acest exercițiu trebuie făcut timp de câteva secunde și repetat de două sau trei ori. Deși senzația este ciudată, la final ne vom simți mai bine.

Recomandăm: 5 băuturi calde și reci pentru a calma durerea în gât

Homeopatie: alte remedii naturiste pentru afonie și disfonie

O altă variantă este apelarea la remedii homeopate, deși nu există studii suficiente care să le demonstreze eficacitatea. Cele mai frecvent opțiuni utilizate în aceste cazuri sunt:

  • Pentru persoanele care și-au folosit vocea în mod excesiv: Argentum metallicum sau Rhus tox
  • Pentru cei care și-au pierdut vocea după ce au țipat: Arnică
  • Pentru dureri: Causticum
  • După un discurs în aer liber, cu schimbări continue ale tonului: Arum triphillum
  • Afonie produsă de frig și umiditate: Dulcamara
  • Afonie produsă de frig fără umiditate: Causticum
  • Afonie de origine nervoasă: Geslenium

Odată ce alegem remediul, vom lăsa trei granule să se dizolve sub limbă de trei ori pe zi, separat de alimente, băuturi și arome tari și mentolate.

Desigur, ca o ultimă sugestie, vă recomandăm să consultați un medic înainte de a efectua orice tratament naturist, fie că este vorba de infuzii sau de homeopatie.

Imagini oferite de: reatist și asimulator


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria. UN IDA D 2. Enfermedades de la cara-nariz-boca-garganta-oídos. 2. 7. Disfonía.Afonía. https://www.semfyc.es/wp-content/uploads/2016/07/02_07.pdf
  • Int J Prev Med. 2013 Apr; 4(Suppl 1): S36–S42. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
  • Malu, Samuel & Obochi, G & Tawo, E & Nyong, B. (2009). Antibacterial activity and medicinal properties of Ginger (Zingiber officinale). Global Journal of Pure and Applied Sciences. 15. 10.4314/gjpas.v15i3-4.48561.
  • Microbiological Research. Volume 150, Issue 2, May 1995, Pages 167-172. Antibacterial, antidermatophytic and antitoxigenic activities of onion (Allium cepa L.) oil- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944501311800522
  • Ahmed, Mr & Kabrah, M & Faidah, Hani & Ashshi, Ahmed & Safaa, Mrs & Turkistani, A. (2016). Antibacterial Effect of Onion. Scholars Journal of Applied Medical Sciences (SJAMS). 4. 4128-4133. 10.21276/sjams.2016.4.11.53.
  • Basch, Ethan & Ulbricht, Catherine & Hammerness, Paul & Bevins, Anja & Sollars, David. (2004). Thyme ( Thymus vulgaris L.), Thymol. Journal of herbal pharmacotherapy. 4. 49-67. 10.1300/J157v04n01_07.
  • Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017: 1259510. Published online 2017 Jul 26. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. doi: 10.1155/2017/1259510
  • WebMD. AGRIMONY. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-604/agrimony
  • Acta Pharmaceutica Sinica B. Volume 5, Issue 4, July 2015, Pages 310-315. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211383515000799

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.